Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Positief ingestelde Kaplan spreekt over speciale band met Swart

Ahmetcan Kaplan streek in de zomer van 2022 neer in Amsterdam. Een zware knieblessure hield hem sindsdien lange tijd aan de kant. Toch bleef de Turkse verdediger altijd positief.

Door Jordy Haak
14 maart 2024 - 13:43
Kaplan Azaja 1200
Kaplan maakte tegen AZ zijn eerste minuten in Ajax 1. © Pro Shots

Het was zeker geen makkelijke periode voor Kaplan. Hij had zich zijn avontuur bij Ajax anders voorgesteld. “Ik ben op heel jonge leeftijd hier naartoe gekomen. Om bij je eerste avontuur in het buitenland direct zo’n zware blessure op te lopen, is heel veel pech,” vertelt de 21-jarige verdediger in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life.

Ondanks alle tegenslag die hij te verduren kreeg, is Kaplan nooit bij de pakken neer gaan zitten. “Ik probeerde vooral positief te blijven. Dat is een instelling die ik altijd al heb. Ik haal energie uit positiviteit. Gelukkig heb ik op mentaal gebied geen hele diepe dalen gekend,” aldus de Turk, die daarbij steun kreeg van zijn familie.

“Mijn vader, moeder en zusje zijn tijdens mijn blessure een maand overgekomen vanuit Turkije,” vervolgt Kaplan. “Zij benadrukten dat ik vooruit moest blijven kijken. Dat er in de toekomst weer mooie dingen wachten. Daar heb ik veel kracht uitgehaald.”

Het doel dat Kaplan al die tijd voor ogen hield, was zijn officiële debuut in Ajax 1. Eind februari kwam het er dan eindelijk van, tijdens de uitwedstrijd tegen AZ. Een duel dat helaas verloren ging, maar voor hemzelf ongetwijfeld een bijzondere mijlpaal vormt. De weg ernaartoe was immers lang en vol obstakels.

Op de club was Steven Berghuis een van de spelers die regelmatig contact zocht met Kaplan. Niet zozeer om over zijn sportieve ontwikkeling te praten, maar meer op menselijk vlak. Ook Atilla Yildirim, de toenmalige assistent-trainer van Ajax onder 14, was een belangrijke steunpilaar. Een naam die je misschien niet direct verwacht, is die van Sjaak Swart. Toch was Mister Ajax belangrijk voor Kaplan.

“Hij heeft heel veel met mij gepraat rondom mijn wedstrijden voor Jong Ajax en tijdens mijn blessure. Sjaak kwam regelmatig vragen hoe het met me ging. Hij vertelde steevast dat ik geduldig moest zijn en dat mijn kans zeker zou komen. Dat het steeds beter gaat en dat hij progressie bij me ziet,” aldus Kaplan.

Aanbevolen
Sosa en spelersraad gingen in gesprek met Ajaxsupporters

“Swart is een icoon in de Ajaxgeschiedenis,” zo vertelt de verdediger. “Hij was voor mij een belangrijke steunpilaar. Ik heb hem hier op de club leren kennen, maar durf wel te stellen dat we een band hebben opgebouwd.”

Tijdens zijn revalidatie was Kaplan veelvuldig in het krachthonk te vinden. Of hij merkt dat hij aan spiermassa heeft gewonnen? “Bekijk de foto’s van mijn presentatie maar eens en vergelijk die met nu. Dat is echt een wereld van verschil,” vertelt hij breeduit lachend. “Ik ben inmiddels veel sterker. Met dank aan die vele fitness- en krachtsessies. Zo zie je dat ook een moeilijke periode iets goeds kan opleveren.”

Kaplan stelt trots te zijn dat hij het wit-rood-wit mag dragen. Hij ziet Ajax als een van de grotere clubs in de wereld en noemt het eervol hier te voetballen. Bij een club die wereldberoemd is vanwege de jeugdopleiding.

“Voor talentvolle voetballers wordt een duidelijk plan gemaakt, volledig met onderbouwing. Bij mij was dat ook het geval. Die plannen zijn uitgebreid met mij besproken. Ik zou in een jaar tijd worden klaargestoomd voor de A-selectie. Door mijn blessure is het anders gelopen, maar ik ben gelukkig hier te zijn. Vanaf nu kan het alleen maar beter worden.”

Inmiddels heeft Kaplan meerdere optredens in het eerste elftal achter zijn naam staan. Hij kan niet wachten zich vaker te laten zien. Heeft de Turk zich in de afgelopen maanden niet zitten verbijten op de bank?

“Zo kijk ik er niet naar,” is zijn eerlijke antwoord. “Ik ben net terug van een lange blessure en ik geniet van elk duel dat ik met Jong Ajax mag spelen. Dat meen ik echt. Natuurlijk was het vervelend om te zien dat het eerste elftal een moeizaam seizoen draait, maar dat zeg ik niet om negatief te zijn. Ik vond het vooral jammer dat ik geen bijdrage kon leveren aan het spel. Dat was het lastigst. Het kriebelt om het team te helpen.”

Het volledige interview met Kaplan lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid. Een lidmaatschap tot het einde van het seizoen scoor je nu voor 14 euro.

Aanbevolen
Ajax Life 8: bijpraten met Kaplan en Sosa

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >