Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fitz-Jim vertelt over opvallend kruis op zijn hand en mental coach

Jong Ajax won vrijdag met 3-0 van Jong PSV. Die uitslag was overtuigender dan het spel van de Amsterdammers, vond ook middenvelder Kian Fitz-Jim (20). ‘Ik vind het mentaal best lastig om bij Jong Ajax te spelen.’

16 maart 2024 - 00:48
Fitzjimjajjps800
Fitz-Jim analyseert kritisch en is openhartig. © Pro Shots

De kans dat de bezoekers van Holland zingt Hazes in de iets verderop gelegen Ziggo Dome een vermakelijkere avond hadden dan de pakweg duizend toeschouwers bij Jong Ajax - Jong PSV, is groot. Toch boekte de ploeg van Dave Vos zijn tweede zege op rij, dankzij twee treffers van Julian Rijkhoff en één van David Kalokoh.

Voor Rijkhoff, Silvano Vos en Fitz-Jim was de aanloop naar de wedstrijd iets anders dan een reguliere vrijdagavondpot met Jong Ajax. Het trio keerde dankzij een flinke vertraging op het vliegveld pas in de vroege vrijdagochtend terug uit Birmingham. “Toen ik thuiskwam, ben ik meteen een paar uurtjes gaan slapen,” zo vertelt Fitz-Jim na afloop aan Ajax Life.

De Ajacied keerde in januari terug van zijn verhuurperiode bij Excelsior, om Ajax uit de brand te helpen op het middenveld, maar hij maakt vanwege het inmiddels rijke aantal beschikbare spelers in die linie geen minuten in het eerste elftal. Een situatie die John van ’t Schip recent omschreef als een ‘hard gelag’ voor Fitz-Jim, die nog tot medio 2027 onder contract staat.

Tijdens de nabeschouwing met Fitz-Jim valt op dat de middenvelder een opvallend zwart kruis op de bovenkant van zijn linkerhand heeft. Er schuilt een interessant verhaal achter. “Dat kruis zet ik voor elke wedstrijd met een markeerstift, als reminder aan mijn focuspunten die ik met mezelf afspreek.”

Hij besluit er iets dieper op in te gaan. “Ik vind het mentaal best lastig bij Jong Ajax te spelen. Ik heb ook een mental coach met wie ik echt in de weer ben gegaan, om te kijken hoe ik mezelf het beste kan motiveren en nog het beste uit dit seizoen kan halen, hoewel ik niet speel en de kans klein is dat ik nog ga spelen in het eerste elftal. Voor elke wedstrijd stel ik mezelf doelen. Wat wil ik vandaag laten zien? Daar bel ik met mijn mental coach ook over.”

Zijn doelen voor de wedstrijd tegen Jong PSV waren helder. “Focus. In mijn aanname, passes en zuiverheid van spelen. Hard werken staat er ook altijd bij. Als mijn intensiteit hoog is, ben ik lekker in de weer en gaat het voetballen meestal makkelijker. Dit keer had ik ook ‘volhouden’ opgeschreven. Als je je moe voelt, toch even doorgaan. Ik volg namelijk twee programma’s: bij Jong Ajax en Ajax 1. Dat is best pittig.”

Aanbevolen
Kroes: ‘Komende tijd moet in teken staan van structuur, richting en rust’

Zowel over de wedstrijd als zijn eigen spel is Fitz-Jim ontevreden, ondanks zijn assist bij de openingstreffer. “We winnen dan wel met 3-0, maar als je het mij vraagt, was dit een dramatische wedstrijd. We scoren twee keer na een fout in hun opbouw en eentje uit de kluts. We hebben weinig gecreëerd, maar ook niks weggegeven. Mijn eigen doelen heb ik niet gehaald. De randvoorwaarden waren niet top, maar dat klinkt als een excuus. Daar houd ik niet van. Ik speelde gewoon geen goede pot.”

De middenvelder analyseert kritisch en praat opmerkelijk openhartig over het mentale aspect van het Ajacied-zijn. “Mensen vergeten dat je in eerste instantie een mens bent en geen voetballer. Ik heb ook gevoelens.”

Over zijn doelen voor de resterende maanden van dit seizoen is hij duidelijk. “Als ik heel eerlijk ben, vind ik dat ik het niveau van Jong Ajax al een jaar ben ontgroeid. In de fase waarin ik nu zit, is het belangrijkste dat ik plezier uit het voetbal haal en het leuk blijf vinden. Ik probeer het zo leuk mogelijk voor mezelf te houden.”

Daarom dus ook zijn focuspunten, die per wedstrijd kunnen verschillen. Hij legt de lat bij Jong Ajax voor zichzelf hoog. “Dat is dat mentale stukje waarin ik mezelf extra moet uitdagen.”

Wat er na dit seizoen gebeurt, ziet hij wel. Opnieuw verhuren? Voor zijn kansen gaan in de voorbereiding op het nieuwe seizoen? Hij is ermee bezig, maar nog niet concreet met zijn zaakwaarnemer. Eerst het beste uit zichzelf halen in de resterende twee maanden. “Precies. Daarna bekijk ik rustig mijn opties.”  

Aanbevolen
Ajaxfan Mart verrast vrouw voor jubileum met trip Birmingham

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >