Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Aston Villa - Ajax

De winnaar van Aston Villa - Ajax mag zich kwartfinalist in de Conference League noemen. Onze club staat na het 0-0-gelijkspel in Amsterdam voor een loodzware opgave in Birmingham. Tijd om voor te beschouwen!

13 maart 2024 - 20:09
Drie Dingen 1200 (1)
De leeuw zien we veel terug bij Villa Park. © Pro Shots

Inzetbaarheid Godts en pingels?
Mika Godts stapte woensdag in het vliegtuig naar Birmingham. De jonge Belgische aanvaller stond lang met een blessure langs de kant, maar na twee duels met Jong Ajax, is hij klaar om – zo nodig – een rol te kunnen spelen tegen Aston Villa.

Van ’t Schip: “Dat is gegaan in overleg met de medische staf en de speler zelf. Hij is nog niet volledig fit, dus hij kan niet al na dertig minuten invallen. Bij Jong Ajax deed hij twee keer een deel van de wedstrijd mee. Het is wel een speler die we in de eindfase kunnen gebruiken, mocht het nodig zijn,” aldus de trainer, die ook sprak over de fysieke gesteldheid van Brian Brobbey en Steven Berghuis.

In zo’n eindfase kan het zomaar uitdraaien op strafschoppen om zo de kwartfinalist voor de Conference League te bepalen. Heeft Van ’t Schip met zijn spelers geoefend op pingels? “Daarop wordt altijd geoefend. De jongens nemen ze dagelijks. Maar ja, je weet straks – als het zover komt – ook niet wie er nog op het veld staan.”

Ajax bereidt zich op de wedstrijddag traditioneel op de wedstrijd voor met een wandeling door de stad. “Dat staat wel op het programma. Dan kijken we ook of we ergens een koffietje kunnen drinken,” aldus de trainer. “Ik heb alleen nog het hotel gezien. En nu dus het stadion.”

Aanbevolen
Veel Brummies haten Villa en zijn donderdag keihard voor Ajax

De leeuw van Aston Villa
Op het clublogo van Aston Villa vinden we een grote leeuw, staand op zijn achterpoten. Leeuwen worden over het algemeen gezien als de Koning der dieren. Vol moed en kracht. Het dier was om die reden voor The Villans de perfecte keuze om te gebruiken. De club kende in zijn lange geschiedenis talloze versies van het embleem, maar de leeuw kwam altijd terug. Zo siert hij het logo al sinds 1880.

Los van wat hierboven staat, is de leeuw ook een belangrijk eerbetoon aan de Royal Arms of Scotland en het Schotse erfgoed van Birmingham. De eerste voorzitter was namelijk een Schot: William McGregor. Van de beste man vind je een standbeeld terug naast Villa Park. Hij wilde de connectie van de club met de Schotse gemeenschap benadrukken. Daarom stond de leeuw van het koninklijke wapen van Schotland centraal.

De lijfspreuk ‘prepared’ stond van 1956 tot 2016 ook op het logo. Bij een gewijzigde versie in 2016, verdween dat motto weer en zagen we louter de leeuw en de naam van de club in afkorting: AVFC. Het logo werd schamper ontvangen door supporters.

De club kondigde in 2022 aan het logo op het shirt te willen veranderen. Supporters werden bij het herontwerp betrokken. Zo kregen leden en seizoenkaarthouders ontwerpen voorgelegd en mochten ze hun stem uitbrengen op de optie die ze het fraaist vonden. Als onderdeel van het stemproces, werd supporters ook gevraagd of ze het huidige logo wilden behouden.

Ruim 21.500 supporters namen deel aan de stemming. Liefst 77 procent koos voor het ronde embleem dat met ingang van seizoen 2023/2024 werd geïntroduceerd op het shirt van Aston Villa. De leeuw staat daarin uiteraard nog altijd centraal. Ook opvallend: slechts acht procent stemde voor behoud van het oude logo.

Aanbevolen
Ajacied Nils woont in Birmingham: ‘Misschien snel weer vrijgezel!’

Emery onder indruk van Ajax
Unai Emery spreekt in aanloop naar de return tegen Ajax vol lof over de tegenstander uit Amsterdam. De manager van Aston Villa weigert zijn ploeg de favorietenrol toe te dichten. Ja, hij gelooft in een goed resultaat, maar heeft ook veel respect voor Ajax.

“Wie is nu eigenlijk de favoriet? In Europa is het heel moeilijk de favoriet te zijn, zeker tegen Ajax,” aldus Emery op de voorbeschouwende persconferentie. “Zij domineerden ons in de heenwedstrijd. Ajax heeft een grote historie en is nog steeds een goed team. Dat lieten ze zien in Amsterdam. Vooral door hun positiespel. In de opbouw ontweken ze telkens onze druk.”

Emery beaamt dat Aston Villa zelf niet best voor de dag kwam in de Johan Cruijff Arena. Het doel in de return is vanzelfsprekend om beter te spelen, maar de coach blijft ook waakzaam.

“Ajax heeft een aantal ervaren spelers en jonge spelers, waarmee ze het ons heel lastig maakten. Ik verwacht wederom veel van hen. We hebben het in onze analyse uitgebreid gehad over hoe moeilijk het wordt. Hoe moeilijk het áltijd is in Europa. We moeten nederig zijn in onze voorbereiding, met respect voor Ajax.”

Emery ziet de Conference League als een weg naar een prijs. In dit toernooi presteren, staat garant voor prestige. “Europa is heel belangrijk voor de spelers, voor de club en voor mij. Daarom gaven we vorig jaar álles om in Europa te komen. Nu we er zijn, willen we ook onze kans grijpen,” aldus de trainer, die tegen Ajax niet kan beschikken over de geblesseerde Jacob Ramsey en de geschorsten Ezri Konsa en Nicolò Zaniolo.

Aston Villa en Ajax trappen donderdag om 21.00 uur Nederlandse tijd af in Villa Park, waar 2109 Ajacieden het uitverkochte uitvak bevolken. Het duel staat onder leiding van de Israëlische scheidsrechter Orel Grinfeeld. Roi Reinschreiber is de VAR van dienst.

Aanbevolen
Van ’t Schip vertelt over rugklachten Berghuis en hamstrings Brobbey

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >