Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Utrecht

Het is voor Ajax serieus zaak weer punten te gaan pakken. Dat kan als FC Utrecht zondag op bezoek komt, al wordt het verslaan van de Domstedelingen in de huidige vorm lastig zat. Hoog tijd om voor te beschouwen!

02 maart 2024 - 10:44
Drie Dingen 1200
Brobbey was vorig seizoen nog trefzeker. © Pro Shots

Opnieuw vijf verdedigers?
John van ‘t Schip koos tegen AZ voor een systeem met vijf verdedigers. Dat had onder andere te maken met personele problemen. De trainer vond het voor herhaling vatbaar. Met de waarschijnlijke afwezigheid van Steven Berghuis, houdt Van ‘t Schip ook voor zondag rekening met een dergelijke formatie.

De naam van Ahmetcan Kaplan kunnen we vast op het wedstrijdformulier noteren, want ook Josip Sutalo is er zondag niet bij. “We zijn blij dat we de beschikking over Kaplan hebben. Hij is een betrouwbare speler aan de bal. Verdedigend is Ahmetcan sterk in de lucht. In het positie kiezen, is hij ook goed,” aldus de trainer tegenover het eigen clubkanaal. Jordan Henderson is zondag overigens wel inzetbaar.

Met Utrecht komt een ploeg op bezoek die in vorm is. Van ‘t Schip verwacht een zware wedstrijd. “Duels met Utrecht zijn altijd speciaal. De rivaliteit tussen de clubs is bekend. Voor Utrecht zijn dit de wedstrijden van het jaar. Ze zijn al een hele tijd ongeslagen en het vertrouwen is groot bij hen,” zo stelt de trainer, die een duidelijke boodschap voor zijn ploeg heeft. “We moeten gewoon winnen.”

Aanbevolen
Van ’t Schip verklaart reden rust geven aan selectie

Afscheid Tahamata
Simon Tahamata – een echte Ajacied – verlaat Ajax. Zijn vertrek heeft een goede reden. Hij gaat in Berlijn aan de slag als jeugdtrainer binnen een zelf opgezette voetbalacademie. Dat is uiteraard een mooie stap, al wordt hij in Amsterdam gemist.

Hij krijgt zondag voorafgaand aan Ajax - Utrecht het afscheid dat hij verdient. Er zijn momenteel maar weinig mensen op De Toekomst die Ajax zo intrinsiek in zich dragen. De voormalig aanvaller was als speler in Amsterdam al een sensatie.

Tussen 1976 en 1980 dartelde hij in het wit-rood-wit over de velden. Hij werd in die periode driemaal landskampioen. Eenmaal mocht hij de KNVB-beker omhooghouden. In totaal staan er 149 officiële duels voor Ajax 1 in het logboek van Tahamata.

Natuurlijk laten we Tahamata als Supportersvereniging Ajax niet met lege handen vertrekken. Ook via deze weg: bedankt voor alles, Simon!

Aanbevolen
Welke Ajacieden scoorden viermaal of vaker tegen FC Utrecht?

Er valt wat te halen voor Utrecht
Ze zijn in Utrecht goed bezig. De ploeg van trainer Ron Jans is al vijftien wedstrijden ongeslagen. Dat is overigens een clubrecord. De laatste vier duels werden stuk voor stuk gewonnen. De start van die recordreeks voor de Domstedelingen? Inderdaad: een confrontatie met Ajax. In De Galgenwaard zegevierde Utrecht op 22 oktober 2023 met 4-3.

Het toen al zwalkende Ajax kwam ook in Utrecht niet boven. Het betekende het einde van Maurice Steijn als coach, terwijl hij zelf meteen riep de handdoek niet in de ring te gooien. Dat deden anderen voor hem.

Diant Ramaj maakte die wedstrijd zijn officiële debuut. Hij kwam binnen de lijnen voor de geblesseerd geraakte Jay Gorter en stond zijn plek niet meer af. De toen nog fitte Steven Bergwijn scoorde voor Ajax. Ook Kristian Hlynsson deed dat. Tweemaal zelfs. Het mocht niet baten, want achterin lag de boel volledig open. Inmiddels is de situatie zo dat Utrecht slechts vier puntjes minder heeft dan Ajax.

Jans heeft dan ook veel zin in het treffen met Ajax, zo laat hij weten in De Telegraaf. “Op een gegeven moment dachten ze bij Ajax dat ze een beetje door al het negativisme heen waren. De laatste wedstrijden is het niet overtuigend geweest, maar ze hebben nog steeds veel individuele klasse en altijd weer hun momenten. Maar dat er wat te halen valt, is dit seizoen wel duidelijk.”

De oefenmeester stelt dat de speelwijze die hij in Utrecht hanteert, voor iedereen duidelijk is. “Ik vind ons zonder bal echt hartstikke goed. Dat was eerder dit seizoen wel anders. We worden steeds beter. Aan de bal zijn we redelijk, maar daar zit nog rek in. Rond de zestien van de tegenstander kunnen we winst pakken, maar dat is ook het moeilijkste van voetballen.”

Ajax en Utrecht trappen zondag om 12.15 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Sander van der Eijk, terwijl Rob Dieperink de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: zie jij Kaplan als logische vervanger van Sutalo?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >