Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vos over Farioli: ‘We zijn beiden student van het spel’

Dave Vos (41) blikt in ons nieuwe magazine terug op een leerzaam jaar en kijkt vooruit naar het nieuwe seizoen, waarin hij in een prominente rol toetreedt tot de nieuwe technische staf van de A-selectie.

06 juni 2024 - 09:56
Vos 1200
Vos maakte kennis met Farioli via Facetime. © AFC Ajax

“Mijn Ajaxhart wil kijken naar een dominant Ajax dat het publiek vermaakt,” verwoordt Vos zijn ambitie in gesprek met Ajax Life. De Amstelvener kijkt sowieso graag vooruit naar de dingen die komen gaan. Vlak voor zijn gezinsvakantie naar Mallorca werd duidelijk dat Vos toetreedt tot de technische staf van de zes jaar jongere Francesco Farioli, Ajax’ eerste buitenlandse hoofdtrainer sinds Morten Olsen in 1998.

“Wat dat zegt? Dat Ajax vaak dacht de juiste kandidaat in Nederland of binnen de club te vinden,” stelt Vos. “Het gaat erom waar we als Ajax voor staan. Hoe ontwikkelen we spelers, hoe willen we ons presenteren en welk voetbal hoort daarbij? Het is mooi als je dat in een Nederlander vindt, maar als je al die factoren in een buitenlandse trainer vindt, is dat net zo’n goede optie.”

De eerste kennismaking met Farioli bestond uit een Facetime-gesprek van ruim een uur. Hoewel de echt verdiepende gesprekken met de Italiaan nog moeten plaatsvinden na hun beider vakanties, ziet Vos al overeenkomsten.

Aanbevolen
Brobbey over toekomst en vele assists: ‘Ik ben niet gierig’

“We zijn beiden student van het spel. Dat komt door de weg die ik heb moeten afleggen om te komen waar ik nu ben. Dat geldt voor Francesco ook. Ik heb alle sportopleidingen gedaan om mijn rugzak maar te blijven vullen. We zijn beiden bezeten van voetbal, de manier van spelen en denken hetzelfde over hoe we willen verdedigen en opbouwen.”

“Je moet nieuwsgierig blijven en elke dag beter willen worden,” vervolgt Vos, die daarmee alvast dezelfde taal spreekt als Farioli. “We haten stilstand. Dat verwachten we straks ook van de spelers.”

Vos is komend seizoen de enige trainer met een Ajaxverleden in de nieuwe staf. Hoe zijn rol in detail vorm gaat krijgen, werken de mannen na hun vakanties uit. “Het belangrijkste is dat de rollen en taken duidelijk zijn.”

Het assistent-trainerschap bij de hoofdmacht ziet Vos na twaalf jaar Ajax als een logische stap. Dit is wat hij wil. Niet voor niets liet hij de kans om elders hoofdtrainer te worden al eens schieten. De beleidsbepalers bij Ajax hebben organisatiebreed vertrouwen in hem.

Vos beseft dat er in het voetbal weinig valt te plannen. “Als je hard werkt, vergroot je de kans dat je de kans krijgt. Het is het mooist als we bij Ajax onze eigen opvolgers opleiden. Dat geldt voor elke functie in de club. Daarom vond ik het mooi dat we de staf bij Jong Ajax dit seizoen aanvulden met Yuri Rose en Urby Emanuelson.”

Het doorschuiven van Frank Peereboom van Ajax onder 18 naar Jong Ajax, zal Vos in dat kader ook vast goed kunnen bekoren.

Vos had nog veel meer te vertellen. Het volledige interview lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid.

Aanbevolen
Ajax Life 11: afsluiten en opnieuw beginnen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >