Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Shirtverzamelaar en Ajaxfan Gerdo: ‘Niks uit mijn collectie is te koop!’

Ajaxsupporter Gerdo van de Peppel (50) is idolaat van voetbalshirts en verzamelt ze al twintig jaar. Zijn collectie telt inmiddels zo’n 550 exemplaren, waarvan er zeker 110 van Ajax zijn. Logisch, als trouw lid van Supportersvereniging Ajax.

11 juni 2024 - 13:10
Shirt Blind 1200
Een door Blind gedragen shirt. © Gerdo van de Peppel

Gerdo! Je tagt ons regelmatig op je Instagramaccount. We zien daar continu mooie Ajaxshirts voorbijschieten. Toch verzamel je meer dan alleen tenues van Ajax.
“Klopt, maar Ajax is mijn club. En FC Wageningen – 38 stuks – want ik ben geboren onderaan de Wageningse Berg.”

Ajax gaat op trainingskamp op de Wageningse Berg. Dat vind je vast leuk!
“Eh… Ja, super, maar ik ben dan op vakantie… Precies op dat moment zit ik met mijn gezin op Zakynthos. Lekker gepland, heh? Met drie vrouwen in huis, lukt het natuurlijk niet om die vakantie nog even te verzetten, haha! Pech dus!”

Wat was je allereerste Ajaxshirtje ooit?
“Dat weet ik nog goed. Ik was zes jaar jong. Toen kreeg ik een Le Coq Sportif-thuisshirtje van Ajax met TDK op de borst. Dat shirtje kocht ik met geld van mijn oma in een sportwinkel in Vlissingen. Wat was ik er blij mee. Ik ben qua voetbal altijd al met verzamelen bezig geweest. Begon vroeger al met voetbalplaatjes en Panini-boeken. Dat ging steeds verder en is nogal uit de hand gelopen.”

Wat is je mooiste shirt van Ajax in je verzameling?
“Het witte uitshirt van Kappa, ook met TDK op de borst. Uit 1988. Waarom? Het is een romantisch shirt. Ik kan het niet goed uitleggen, maar daar zit mijn gevoel. Ik krijg elke week wel de vraag per DM of ik het shirt wil verkopen. En het is niet eens 'match-worn'. Ja, ik geef iedereen nul op rekest. Dit shirt gaat zeker niet weg. Niks uit mijn collectie is te koop. Anders ben je ook geen verzamelaar.”

Denkt je gezin er ook zo over?
“Haha, nou… Soms horen ze wel eens over een bod op een shirt en dat ik het afwijs. Daar snappen ze helemaal niks van. ‘Verkopen dat ding,’ zeggen ze dan. Gaan we niet doen. Aan de andere kant begrijpen ze mijn passie voor mijn verzamelhobby wel hoor. Dat vinden ze ook erg leuk.”

Waar laat je 550 voetbalshirts en alle andere verzamelattributen?
“Ik heb thuis een aparte kamer. Dat is mijn domein. Daar ben ik elke dag of anders om de dag wel te vinden. Er komen ook vaak nieuwe shirts of spullen binnen. Dat moet allemaal weer een plekje krijgen en geordend worden. Als ik zelf niet op de kamer ben, dan zijn inderdaad de gordijnen dicht. Je wilt niet dat spullen verkleuren. Mensen mogen me ook altijd een DM sturen op Insta als ze een shirt hebben waarvan ze denken dat ik het kan gebruiken.”

Tekst gaat door onder de foto.

Shirts 2

Een paar parels uit de collectie van Gerdo. © Gerdo van de Peppel

En hoe orden je shirts…?
“Sowieso hangt alles van Ajax in een aparte kast. Al het overige hangt op alfabet. Alles aan dezelfde hangertjes van de Action. Los van Ajaxshirts heb ik ook van die heerlijke trainingspakken van Umbro en Kappa. Van die enorm wijde dingen. Daarnaast staat en hangt de kamer vol met posters, voetbalplaatjes en ander verzamelwaar.”

Is er een heilige Ajaxgraal die je nog niet hebt?
“Nu gooi je zout in een open wond…”

Oei, hoezo?
“Mijn heilige Ajaxgraal is het rode Kappa-uitshirt dat de club droeg in 1987 tijdens het waterballet tegen FC Zaragoza in het toernooi om de Europacup 2. Ook met TDK op de borst. Ik kreeg er ooit eentje aangeboden, maar had het geld toen niet. Moest het laten lopen. De prijs loog er niet om: 1400 euro. Als ik toen het geld had gehad, had ik ‘m wel gekocht. Ik krijg er nog pijn in mijn buik van als ik eraan denk, haha!”

Mijn moeder zegt wel eens dat dingen ‘mooi van lelijkheid’ zijn. Gaat dat ook op voor Ajaxshirts?
“Zeker. Denk maar aan het blokjesshirt uit 1989/1990. Blauw, wit en rood. Klassieke logo op de borst, TDK in groot wit vlak. Ik heb er momenteel twee in mijn verzameling, maar als ik er nog eentje tegenkom, dan koop ik die ook. Deze shirts worden overigens ook al voor veel geld aangeboden. In goede staat al gauw vijfhonderd euro. Er staat ook een door Danny Blind gedragen shirt te koop op deze site. Vijftienduizend euro… Het kan ook te gek.”

Nou, inderdaad. Heb je overigens wel een match-worn-shirt van Blind?
“Ja, eentje. Het thuisshirt van Danny Blind met rugnummer 3. Hij droeg dat shirt in 1995/1996 in De Meer tegen RKC Waalwijk. Het laatste seizoen overigens dat Ajax zonder namen op de rug speelde.”

Kan een shirt ook mooier worden door resultaten?
“Wat mij betreft wel. Ik vond het zwarte uitshirt uit 2018/2019 niet heel mooi, maar door al het succes werd het voor mij alsnog een prachtig tenue.”

Woensdag verschijnt ook een boek van jouw hand: Football shirts with a story. Vertel!
“In dit boek laat ik meer dan tachtig verzamelaars uit alle delen van de wereld aan het woord. Naast de verhalen vind je veel foto’s van de shirts en gaan we dieper in op de details van shirts en waarom deze voor de verzamelaar zo uniek zijn.”

Wie heb je zoal gesproken voor je boek?
“Onder meer oud-international Jordi Cruijff, journalist Sander de Kramer, Sjoerd Mossou en David Endt. Ook verzamelaars uit Brazilië, Tunesië, Thailand en Groot-Brittannië komen aan het woord. Hun unieke verhalen maken duidelijk dat een match-worn-shirt veel meer is dan een stuk katoen dat ooit werd gedragen tijdens een wedstrijd.”

Het boek Football shirts With a story is uitsluitend online te koop via Uitgeverij Abessijn en kost 27,99 euro.

SHIRTS

Een paar Ajaxshirtjes uit de verzameling van Gerdo. © Gerdo van de Peppel

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >