Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: verbannen Sibon voor even Ajaxheld in Zwolle

Het is seizoen 1998/1999 als Ajax het hartstikke moeilijk heeft met FC Zwolle. De ploegen spelen de kwartfinale in het toernooi om de Amstel Cup. Het staat 1-1 in het Oosterenk Stadion. Ajax ploetert en Jan Wouters brengt pinchhitter Gerard Sibon. Hij scoort na twintig seconden. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

11 juli 2024 - 10:04
Sibon 1200
Sibon maakt de winnende in Zwolle. © SV Ajax/Ron Richel

Ajax mist die avond heel wat spelers. Jesper Gronkjaer en Shota Arveladze ontbreken wegens interlandverplichtingen. Tom Sier, Dani, Sunday Oliseh en Ole Tobiasen zijn geblesseerd. Peter Hoekstra is ziek en Ferdi Vierklau geschorst. Het wordt een avond vol zwoegen en weinig mooi spel.

Via Jari Litmanen komt Ajax nog wel op voorsprong, maar Sieme Zijm trekt de stand al snel gelijk. Ajax speelt onzuiver en traag. Vooral spits Benni heeft het lastig met zichzelf. Hij wordt na een uur spelen gewisseld. De eerder naar het tweede elftal verbannen Sibon komt erop en scoort na twintig seconden. Wat een verhaal voor Geraldinho uit Emmen.

De treffer komt voort uit een mislukt schot van Wamberto. Het uitschuifbare lange been van Sibon zorgt dat de bal alsnog in het net terechtkomt. Sibon pakt zijn moment en viert recht voor het Ajaxvak zijn eigen feestje. Logisch, want hij weet dat zijn tijd bij Ajax er zo goed als op zit. Wouters ziet het namelijk niet in hem zitten. Winnende treffer of niet.

Het hele seizoen staat voor Sibon – een jaar eerder naar Ajax gekomen – in het teken van afscheid. Al snel wordt duidelijk dat hij niet kan rekenen op een basisplaats. Hij verliest zelfs tijdelijk zijn plek in de selectie. Hij traint dan mee met het tweede elftal, waar hij ook zijn wedstrijden speelt. Niet alleen Ajax wil van hem af, hij is zelf ook wel klaar in Amsterdam en wil weg.

Niet alleen Ajax wil van Sibon af, hij is zelf ook wel klaar in Amsterdam en wil weg.

Het huwelijk tussen Sibon en Ajax blijkt geen gelukkige. AZ wil hem verlossen, maar tot een transfer komt het niet. Iets met financiën. De teleurstelling is groot. Toch blijft Sibon zijn best doen. Ook bij het tweede elftal, waar hij zeer wordt gewaardeerd. Simpelweg omdat hij zich niet te groot voelt om tussen de beloften van Ajax volop inzet te tonen.

Die instelling brengt hem ook weer terug naar het eerste elftal. En dus naar dat bescheiden gloriemoment tegen FC Zwolle. Door vormgebrek of afwezigheid van Benni en Arveladze, krijgt hij toch weer zijn minuutjes.

De ontlading na zijn doelpunt in Zwolle is daarom groot. Hij toont een teken van leven en scoort in de weken erop zelfs nog twee keer. Eenmaal tijdens de 6-0-zege op Feyenoord en een week later op bezoek bij De Graafschap (1-3). Belangrijk, want hij weet dat hij bezig is aan zijn afscheidstournee en clubs kijken mee.

Sibon maakt het seizoen af in Amsterdam. Mede dankzij zijn doelpunt haalt Ajax de finale van het bekertoernooi. Onze club wint deze van Fortuna Sittard. De spits maakt vervolgens een fraaie transfer naar Sheffield Wednesday, waarvoor hij de meeste wedstrijden in zijn loopbaan speelt. Ajax vangt twee miljoen pond voor de aanvaller.

Dit is een artikel uit onze rubriek Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: Menzo wilde, maar kon strijd met Grim niet aan

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >