Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli: ‘Ik ben eraan gewend dat mijn stem snel herstelt’

De voorbereiding van Ajax op het nieuwe seizoen is eigenlijk pas net begonnen, maar tegelijkertijd komt de eerste Europese wedstrijd in rap tempo dichterbij. Francesco Farioli wil dan ook het maximale uit zijn team halen. Dinsdag werd er met 4-0 gewonnen van Sint-Truidense V.V.

Door Jordy Haak
10 juli 2024 - 08:59
Farioli Stvv 1200
Farioli is vocaal duidelijk aanwezig. © Pro Shots

“We hebben een interessante stap gezet in ons proces,” vertelt de Italiaanse trainer na afloop van het oefenduel in Oldebroek tegen onder andere Ajax Life. “We speelden tegen een team dat eraan gewend is agressief te verdedigen. Dat is een groot verschil met de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle. Tactisch was het een andere wedstrijd.”

Veel inspanning leveren, is een absolute vereiste bij Farioli. Dat laat hij langs de lijn ook duidelijk blijken. Voortdurend coacht hij zijn spelers en stuurt hij ze vocaal aan. Dat hij na het laatste fluitsignaal niet schor klinkt, is een klein wonder. “Ik ben eraan gewend dat mijn stem snel herstelt,” vertelt hij lachend, om zijn verhaal serieus te vervolgen.

“We speelden de afgelopen twee wedstrijden met al veel kilometers in de benen. In het begin van de wedstrijd leek de ploeg daardoor een beetje op een machine die nog warm moest draaien. Gedurende het duel ging het steeds beter. Ik waardeer de inzet van alle spelers. Ik zag de wil om dingen op te pakken. Ze toonden mentaliteit, er werd gecommuniceerd en we hebben geen blessures opgelopen. Dat zijn goede dingen.”

Aanbevolen
Forbs: ‘Als je geen energie hebt, geeft Farioli je die wel’

Farioli hoopt vooral te zien dat zijn ploeg steeds zorgvuldiger en nauwkeuriger gaat voetballen. Er wordt aan de grote lijnen gewerkt, maar ook op details gelet. Een goede instelling is volgens de Italiaan cruciaal. “Het gevoel van honger moet er altijd zijn, de wil om een stap meer te zetten. Dat is de mentaliteit die we moeten hebben.”

“Vermoeidheid is fysiek, maar voor een groot deel ook mentaal. Hoe ga je daarmee om?” vervolgt Farioli zijn uitleg. “Als je je hoofd laat hangen is het klaar, maar ik zie spelers elkaar op moeilijke momenten pushen een stap extra te zetten. Dat maakt me erg blij in deze eerste drie weken van de voorbereiding.”

Zo heel lang is hij nog niet bezig in Amsterdam. Toch vliegt de tijd. Op 25 juli wacht immers al de Europese krachtmeting met FK Vojvodina. “Natuurlijk is dat niet het ideale scenario,” beaamt Farioli. “Iedere coach in de wereld wil het liefst vanaf dag één met de volledige spelersgroep werken, maar dat is vanzelfsprekend niet mogelijk. Al helemaal niet met een EK in de zomer.”

“Daarom willen we geen enkel moment in deze voorbereiding verliezen. Iedere dag moeten we beter worden. Daarvoor gebruiken we de meetings, gesprekken en trainingssessies op het veld. Op 25 juli moeten we in de best mogelijke vorm aan de aftrap verschijnen.”

Aanbevolen
Ajax wint van STVV in openbaar oefenduel en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >