Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip vertelt hoe hij decepties tegen PEC en Hercules beleefde

Terwijl John van ’t Schip aan de andere kant van de wereld zat, ging het voor Ajax twee keer mis. De trainer vertelt tijdens het trainingskamp in Jerez de la Frontera over de emotionele bruiloft van zijn zoon en hoe hij de duels met PEC Zwolle en USV Hercules vanuit Australië beleefde.

05 januari 2024 - 18:59
Schippec800
Van ’t Schip had vanuit Australië weinig grip. © Pro Shots

Toen Van ’t Schip werd aangesteld als hoofdtrainer tot het einde van het seizoen, was één ding gelijk duidelijk: de coach zou kort na het duel met AEK Athene naar Australië vertrekken voor de bruiloft van zijn zoon. Niet meer dan logisch, zeker gezien het recente overlijden van zijn vrouw Daniëlle. Het werd dan ook een emotionele trouwerij.

Het was een prachtige bruiloft,” zo deelt de trainer tijdens een rondetafelgesprek, waar Ajax Life ook onderdeel van was. “De eerste avond heb ik aangegeven dat we allemaal weten wat er is gebeurd, maar dat Daniëlle wilde dat we feest en het leven zouden vieren. Dat gaat gepaard met een lach en een traan. Door de situatie krijg je toch meer besef van geluk, liefde en noem maar op.” 

De bruiloft werd nog specialer. Van ’t Schip deelt een prachtige anekdote. “Ik heb gezegd: ‘Ze is hier. Dus als je signalen opvangt, die zouden er zomaar kunnen zijn’. Op het moment van het uitwisselen van de ringen, zegt Johnny de Mol ineens: ‘Dolfijnen!’ We kijken opzij en zien gewoon twee dolfijnen door de lucht zweven. Kippenvel, echt kippenvel. Dat je denkt: als je dan nog niet gelooft, dan ga je er wel in geloven.”

In de nacht voorafgaand aan de bruiloft, maakt Ajax zich aan de andere kant van de wereld op voor de thuiswedstrijd tegen PEC. Ik was niet van plan te kijken, want ik dacht: als ik slaap, dan slaap ik. Maar ik werd een halfuur voor de wedstrijd begon wakker, dus ik heb live een soort radioverslag gevolgd.”

Aanbevolen
Van ’t Schip over (on)mogelijkheden op transfermarkt

Van ’t Schip stuurde de selectie vooraf een succesberichtje, maar had tijdens de wedstrijd geen grip op hetgeen wat zich in Amsterdam afspeelde. De trainer hoorde hoe zijn ploeg een 2-0-voorsprong uit handen gaf. “Dat was zonde, ook omdat AZ en FC Twente zware wedstrijden hadden. Dan kun je dat gat naar zes punten brengen. Dat is niet gebeurd.”

Een aantal dagen later ging het opnieuw mis, ditmaal tegen derdedivisionist Hercules in het KNVB-bekertoernooi. “Dat zijn juist de wedstrijden die je op papier moet winnen, maar zo kunnen we niet denken. Zo’n elftal zijn we nog niet. Dat je een wedstrijd controleert, dood maakt en op het juiste moment toeslaat.” 

Eenmaal terug in Amsterdam, was Van ’t Schip logischerwijs teleurgesteld. “Omdat je daarmee jezelf tekortdoet. In de zin van dat je een prijs kan winnen. Daar ben je voetballer voor. Het bekertoernooi is de kortste weg naar een prijs en je kan Europees voetbal afdwingen. Voor de club is het gewoon belangrijk, ook wat betreft uitstraling. Het gaat nu de hele wereld over dat je verliest.”

Het debacle tegen Hercules leek vooral af te schrijven op het gebrek aan instelling. Dat hield Van ’t Schip de groep voor.  “Ik heb een aantal spelers gesproken. Die zeggen ook: ‘Als je honderd van dit soort wedstrijden speelt, moet je ‘m honderd keer winnen.’ Het was waarschijnlijk een kwestie van er te makkelijk over denken. Dat mag niet gebeuren.”

De trainer merkte dat er ook na de feestdagen chagrijn in de ploeg zat, maar wil ook vooruitkijken. “Ik kan me voorstellen dat je het tijdens de feestdagen met je familie en vrienden een beetje kwijtraakt. Maar op het moment dat je weer binnenkomt, is dat het laatste wat je met elkaar hebt gedeeld. Dat komt dan wel weer binnen. Dat moet je natuurlijk wel adresseren. Daarna ga je vooruit, want je wil gewoon een goed trainingskamp beleven met elkaar. Waar de energie goed is, dat is belangrijk.”

Aanbevolen
Van ’t Schip deelt zijn wens voor Ajaxsupporters

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >