Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip deelt zijn wens voor Ajaxsupporters

John van ’t Schip bereidt zich in Spanje met zijn selectie voor op de tweede seizoenshelft. Met frisse moed. Hij wil dat supporters over een paar maanden kunnen zeggen dat hun club op de weg terug is. Ondertussen doet hij zijn klus met overtuiging.

05 januari 2024 - 18:59
Schip 1200
Van ’t Schip hoopt dat Ajax snel weer Ajax is. © Pro Shots

Het is vrijdag in Jerez de la Frontera en de club heeft een heuse persdag georganiseerd. Natuurlijk schuift ook Van ’t Schip aan voor een rondetafelgesprek met schrijvende media, waaronder Ajax Life. Op de vraag wat hij voor supporters wenst, volgt een resoluut antwoord.

“Uiteraard een veel succesvoller jaar dan 2023. Ik wil in elk geval dat ze aan het eind van 2024 kunnen zeggen dat Ajax op de weg terug is. Dat Ajax weer echt Ajax is. En dat we meedoen om de titel. Daar gaat het om voor supporters. Het ligt er ook aan wat er in de zomer gebeurt. Dingen kunnen snel veranderen. Daar ben ik wel van overtuigd.”

Van ’t Schip stapte tussentijds in als opvolger voor Maurice Steijn. Het is en blijft een tijdelijke klus. Aan het einde van het seizoen geeft hij het stokje over en krijgt hij een technische functie binnen de club. “Ik ben vereerd dat ik dit nu mag doen. Het is leuk en ik doe het graag. Ik wil de jongens helpen en doe graag iets terug voor de club die me veel heeft gegeven. Het is tijdelijk, daaraan is niks gewijzigd. Dat is ook niet de bedoeling.”

Hoewel Ajax onder leiding van Van ’t Schip weer een beetje kleur op de wangen leek te krijgen, ging het volledig mis toen hij in Australië was. Terwijl hij genoot van de bruiloft van zijn zoon, speelde Ajax thuis met 2-2 gelijk tegen PEC Zwolle en werd het door de amateurs van USV Hercules uit het KNVB-bekertoernooi gekegeld.

Aanbevolen
Van ’t Schip over (on)mogelijkheden op transfermarkt

Hoe krijgt Van ’t Schip het positivisme terug in Spanje? “Door vooruit en niet achterom te kijken. We moeten door. Toen ik begon, zeiden we dat we zo snel mogelijk naar plek vijf wilden klimmen. Vanuit deze positie willen we de druk op plek drie en vier vergroten. We moeten – ondanks alle problemen – altijd blijven mikken op het hoogst haalbare. Dat hoort bij een club als Ajax.”

Welke accenten legt Van ’t Schip tijdens het trainingskamp? De spelersgroep ging al karten tijdens een teamuitje. Voor de teambuilding is dat natuurlijk prima, maar uiteindelijk gaat het erom wat er binnen de lijnen gebeurt.

“We doen waar we vanaf het begin al mee bezig zijn. We blijven spelers op bepaalde zaken wijzen. Die duidelijkheid is nodig. Dingen ebben weg als je er geen aandacht aan besteedt. Het is een kwestie van herhalen. Dan doen we met verschillende spelvormen, zodat spelers ook gestimuleerd worden en wakker blijven. Het moet uiteindelijk zo zijn dat de wijze waarop we willen voetballen in hun systeem zit als ze het veld opstappen. Niet alleen als speler individueel, maar ook als team.”

Een belangrijk thema in Spanje is de wijze van druk zetten. Dat gaat nog lang niet zoals het moet. “Dat hoort bij Ajax,” stelt Van ’t Schip. “Alleen moet je het wel op het juiste moment doen. Als je het in je eentje doet en de rest staat op veertig meter afstand… Tja, dan heeft het geen zin. Het is en blijft hameren op onderlinge afstanden.”

Van ’t Schip wil stappen maken met zijn groep, maar weet dat het langzaam gaat. “We moeten groeien. Ik wil bijvoorbeeld bepaalde wedstrijden meer controleren door de bal langer rond te laten gaan. Je moet ook bepaalde situaties herkennen. Wanneer speel je even rond om op adem te komen? Er moet een bepaalde mate van volwassenheid in deze ploeg komen. Kun je er een paar ervaren jongens bij krijgen, dan wordt dat proces versneld. Het is afwachten of er nog iets bijkomt.”

Aanbevolen
Van ’t Schip vertelt hoe hij decepties tegen PEC en Hercules beleefde

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >