Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip over (on)mogelijkheden op transfermarkt

Nu de feestdagen achter ons liggen, gaat John van ’t Schip onverminderd verder met het bouwen aan zijn team. Er is actie nodig om Ajax weer op de rit te krijgen, maar makkelijk is dat niet in de winterstop. Ook merkt de hoofdtrainer dat de ‘honeymoonweken’ voorbij zijn.

05 januari 2024 - 18:59
Schip Trainingskamp 1200
Van ’t Schip bouwt in Spanje verder aan zijn team. © Pro Shots

Wanneer er net een nieuwe trainer voor de groep staat, wil iedereen zich weer bewijzen. Nu we een paar maanden verder zijn, krijgt de trainer ook te maken met jongens die willen spelen, die ontevreden zijn. “Dat zijn normale dingen, die je als coach moet oplossen of waarin je een stuk duidelijkheid moet geven. Dat komt nu allemaal bovendrijven. Meer dan in de eerste zes weken,” vertelt Van ’t Schip onder andere aan Ajax Life tijdens het trainingskamp in Spanje.

De hoofdcoach wil in de tweede seizoenshelft de kloof naar de topvier dichten. Blijven winnen en directe concurrenten verslaan, is daarbij het credo. De afgelopen maanden toonden echter aan dat het huidige Ajax het daar verdraaid moeilijk mee heeft. De roep om winterse versterkingen is groot, maar Van ’t Schip legt uit dat de mogelijkheden beperkt zijn. Dat voetballers in een seizoen voor maximaal twee clubs mogen spelen, maakt het extra lastig om spelers te slijten.

“Je probeert nu dingen te herstellen, maar dat is bijna niet te doen. Alle spelers die zijn gehaald, zijn te laat gehaald. In het geval van Georges Mikautadze kon het wel, omdat hij naar zijn oude club teruggaat. We hebben deze groep en daar moeten we alles uithalen. Pas aankomende zomer kun je kijken naar hoe je het komende jaren wil doen,” aldus Van ’t Schip, die beaamt dat je tegelijkertijd niet wil dat het huidige seizoen als een nachtkaars uitgaat.

Wat is er dan wel mogelijk op de transfermarkt? “Het liefst wil je iemand binnenhalen waarvan je weet dat hij gelijk een toegevoegde waarde is. Die spelers liggen niet voor het oprapen. Ze zijn hartstikke duur of jong. Daarbij moet je afwachten of ze zich goed aanpassen. Als je een hele talentvolle jongen van buiten Europa – of zelfs daarbinnen – haalt en in deze ploeg neerzet, is dat toch een risico. Het mooiste zou zijn als we een hele ervaren speler kunnen binnenhalen om ons de komende maanden te helpen, maar die moet je wel net tegenkomen.”

Aanbevolen
Van ’t Schip vertelt hoe hij decepties tegen PEC en Hercules beleefde

Van ’t Schip hoopt dat er zich zo’n buitenkansje voordoet, maar staart zich er niet blind op. “Ik hou er rekening mee, maar als het niet zo is, ga ik door met de groep die ik heb. Als het wel gebeurt, dan is dat een plus. Ik ben daar niet gefrustreerd over. Ik weet wat we willen. Ook daarin moet het wel goed zijn. Anders krijg je er iemand bij waarvan we alleen kunnen hopen dat het een succes wordt. Dat hebben we te veel.”

“Als je het doet, moet het van toegevoegde waarde zijn op het veld of in de kleedkamer,” vervolgt Van ’t Schip. “Anders moet je het niet doen. Het klopt dat je dan dun bezet bent op bepaalde posities. Kijk, als Branco van den Boomen, Silvano Vos en Sivert Mannsverk nou fit zijn… Maar dat is niet zo.”

Van den Boomen en Mannsverk kregen allebei een terugslag in hun herstel, terwijl ook Vos nog niet fit is. Het drietal bleef daarom achter in Amsterdam, om daar goed te worden behandeld. Tegen Go Ahead Eagles zijn ze sowieso nog niet inzetbaar.

De balans op de zespositie is daardoor ver te zoeken. “Er zijn drie spelers op die plek geblesseerd. Dat is overmacht. Hopelijk kunnen we op die plek iemand halen. Dan is het aan de anderen om ernaast te komen spelen. Of dat je in sommige wedstrijden iemand rust kan geven. Dat voegt alleen maar iets toe. Ze moeten de concurrentie met elkaar aangaan.”

Op de namen van mogelijke versterkingen wil Van ’t Schip niet ingaan. Marten de Roon – die in de media aan Ajax werd gelinkt – noemt hij een ervaren jongen, maar meer wil hij er niet over zeggen. Is dat wel het type speler dat Ajax zoekt?

“Dat is inderdaad zo’n jongen, maar dan ga je weer: wil je zo’n speler voor een halfjaar? Of haal je hem voor één á twee jaar? Is hij het type dat je ook volgend seizoen wil hebben? Dat zijn dingen die je je moet afvragen. De lange termijn is ook iets voor Kelvin de Lang. Op de korte termijn weten we wat we willen. Iemand van zo’n 28 jaar met een hoog niveau, maar het is niet makkelijk zo iemand te vinden.”

Aanbevolen
Van ’t Schip deelt zijn wens voor Ajaxsupporters

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >