Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Van Basten weet de oplossing kennelijk ook niet

Marco van Basten, wat kon hij toch geweldig voetballen. Zo sierlijk als hij was in zijn spel als voetballer, zo vermoeiend is hij in zijn mening aan de praattafels op de kijkbuis. Dat was maandag niet anders, toen hij weer leegliep bij Rondo.

16 januari 2024 - 11:56
Rondo 1200
Van Basten bij Rondo aan tafel. © Pro Shots

John van ’t Schip zat ook aan tafel en keek meewarig naar zijn voormalig teammaatje. Ik had graag in zijn hoofd gekeken. Van Basten was continu driftig aan het woord en ratelde overal doorheen. Het was allemaal kut bij Ajax. Dat was wel zo’n beetje de strekking van zijn tirades.

Dat vindt Van Basten al weken, zo niet maandenlang. En hij heeft ook gelijk. “Het middenveld is drama,” trapt hij een open deur in. Van ’t Schip counterde door te stellen dat Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson nog erg jong zijn. Hij nam zijn jongens in bescherming. Ook door te zeggen dat zijn spelers er niks aan kunnen doen. Ze hebben zichzelf niet gekocht.

Van Basten was het op dat punt met zijn maatje eens, maar hij kwam niet verder dan op veel manieren benoemen dat dit Ajax een schande is. Als een supporter op de tribune of aan de stamtafel ging hij tekeer. Het is allemaal ruk bij Ajax, er deugt niks van, de ploeg is bizar slecht... En ga zo maar door. Had hij gelijk? Ja, maar dat is niet het punt.

Het gaat er niet om hoe je valt, maar om hoe je opstaat. Dat is waar, zolang er maar wel wordt geleerd van de val.

De vinger op de zere plek leggen, kunnen we allemaal wel. Wat Van Basten zegt, roepen supporters in koor. Al weken, zelfs maanden. Van iemand met de statuur van Van Basten verwacht je echter ook dat hij in oplossingen denkt. Nu manifesteert hij zich vooral als een gefrustreerde voetbalsupporter. Onwijs jammer.

Van Basten heeft – dat bewees hij vaker – een creatieve geest. Het is daarom ronduit teleurstellend dat hij niet verder komt dan het benoemen wat iedereen al weet. Zet volgende keer gewoon een Ajaxsupporter neer bij Rondo. Die kan de huidige rol van Van Basten zo overnemen. Geen probleem.

Bij Ajax is inmiddels een volledige reorganisatie aan de gang. De meeste mensen die er een bende van maakten, verdwenen stuk voor stuk uit de Johan Cruijff Arena. Er moet nu vooruit worden gekeken, zonder te vergeten hoe we op dit punt zijn gekomen. Een analyse van hoe het zo mis kon gaan, is echt belangrijk. Dit nooit meer.

Het gaat er niet om hoe je valt, maar om hoe je opstaat. Dat is waar, zolang er maar wel wordt geleerd van de val. Dat zoiets niet weer kan gebeuren. Nieuwe mensen staan op en moeten die klus klaren. Zij moeten Ajax opnieuw opbouwen. Op dat punt zijn we inmiddels aanbeland. Het is daarom tijd om constructief te gaan denken.

Het is logisch dat de nieuwe koers – hoe die er dan ook precies komt uit te zien – nog niet meteen zichtbaar is binnen de lijnen. Van ’t Schip moet het doen met dezelfde uit het lood geslagen selectie als zijn voorganger. Dat is nou eenmaal de situatie. Dan kun je wel roeptoeteren dat Ajax nú moet presteren, maar dat is bijna kinderlijk gejammer.

Dat zou Van Basten toch ook moeten weten. Er is zoveel stuk. Dat is niet zomaar gerepareerd. Het zou fijn zijn als hij eens pro-actief meedenkt. De problemen benoemen, kunnen we allemaal wel. Veel interessanter is hoe Ajax de huidige problemen te boven kan komen.

Het worden interessante maanden voor Ajax. Mannen als Michael van Praag, Louis van Gaal, Danny Blind, Kelvin de Lang, Marijn Beuker en Van ’t Schip namen de klus aan. Zij denken na over antwoorden. Van Basten komt niet verder dan roepen hoe slecht het gaat.

Aanbevolen
Van ’t Schip ziet wel wat er aan het einde van het seizoen gebeurt

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >