Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: het broertje van…

Als je kijkt naar z’n gezicht, zie je overeenkomsten met zijn grotere broer. Letterlijk groter, want Nwankwo Kanu is liefst 25 centimeter langer dan broer Chris. Andere types dus, sowieso.

15 januari 2024 - 16:42
Chriskanu1200
Is dit niet het broertje van... ? © SV Ajax/Ron Richel

De ‘grote’ staat bekend om zijn sleepbeweging en heeft de bijnaam Smit Tak. Om in de beeldspraak te blijven: de ‘kleine’ komt in het kielzog van de grote naar Amsterdam. En valt al snel buiten de boot.

Christopher Kanu speelt slechts negentien duels in Ajax 1, vaak als invaller. Op het moment van bovenstaande foto is het allemaal anders. De tegenstander is sc Heerenveen. Het duel in eigen huis eindigt in 6-2. Kanu jr. staat rechtsback en start in de basis. Genoeg aanleiding voor fotograaf Ron Richel om hem te volgen.

Voor veel supporters is het allemaal een beetje verwarrend: Nigeriaanse spelers bij Ajax zorgen voor hoge verwachtingen, op basis van helden als Finidi George, Sunday Oliseh en Nwankwo Kanu. Broertje Kanu heeft door zijn naam ook te maken met een verwachtingspatroon van jewelste.

Maakt hij dat waar? Eigenlijk niet. En daar kan hij niks aan doen. Hij heet dan wel Kanu, maar is een compleet andere speler dan Nwankwo. Wie op de tribunes van de toenmalig Amsterdam Arena staat en een aanvallende voetballer op de mat verwacht, met een creatieve en intuïtieve voetbalgeest zoals de lange spits die supporters in De Meer en het Olympisch Stadion in vervoering bracht, komt bedrogen uit.

Chris is een felle rechtsback, een kuitenbijter die je een paar keer voorbij moet.

Chris is een felle rechtsback, een kuitenbijter die je een paar keer voorbij moet. Krachtig, veel meer een vechter dan zijn grote broer. De juiste keuzes maken in balbezit vindt hij moeilijker, net als de tactische ideeën van trainer-coach Co Adriaanse vaak in het Nederlands uitlegt. Andere tijden, want eisen dat spelers bij Ajax Nederlands leren, is anno 2024 schier onmogelijk.

Mooi detail: achter broer Nwankwo aan gaat Christophers voetbalreis door Europa, bijvoorbeeld van Amsterdam naar Milaan. Bij Internazionale wordt ‘de kleine’ verhuurd aan Lugano. Maar zijn grote inspiratie in hun geboorteplaats Owerri is juist zijn andere broer, Godwin.

De oudste van de drie neemt Chris mee naar het stadion, gaat met hem joggen en voetbalt met hem op straat. Godwin speelt in hoogste Nigeriaanse divisie en wordt niet door Europese scouts opgemerkt. Een knieblessure maakt dat hij op 25-jarige leeftijd moet stoppen. We kunnen gerust zeggen dat Kanu een echte voetbalnaam is.   

Dit is een artikel uit onze nieuwe rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: kramp in de vingers van Wamberto en Oliseh

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >