Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: kramp in de vingers van Wamberto en Oliseh

Op de foto zie je beide Ajacieden op de rug, maar hier zetten Wamberto (links) en Sunday Oliseh (rechts) toch echt driftig handtekeningen op alles wat los en vast zit. Een supportersfeest was 25 jaar geleden anders.

09 januari 2024 - 14:50
Richelfeest1200kopie
Signeren is ook een vak. © SV Ajax/Ron Richel

Je ziet aan de vooral jonge supporters voor de tafel dat er niet veel druk ligt op het scoren van de handtekeningen. De een checkt nog even z’n stapeltje spelerskaarten, de ander wacht keurig op zijn beurt. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

Wat meteen opvalt bij deze bijeenkomst in 1999: supporters bij dit feest in regio midden krijgen bezoek van Ajaxspelers. Echt. In levende lijve. Andere tijden, want het is in die jaren normaal dat de Ajaxbus de motoren start en naar een districtsfeest in het land rijdt.

Supportersvereniging Ajax is zo vlak voor de eeuwwisseling nog in districten en regio’s verdeeld, met verantwoordelijken in alle windstreken van het land. Ook om daar een serieus Ajaxfeestje te organiseren. Zo’n vijf Ajacieden zetten op zo’n moment vanuit de hoofdstad koers richting Didam, Brasschaat (ja, ook België komt aan de beurt) en Venlo. In De Koel zijn ongeveer duizend Ajaxsupporters. Geen probleem.

Supporters bij dit feest krijgen bezoek van Ajaxspelers. Echt. In levende lijve.

Deze foto van 25 jaar terug is sowieso een mooi tijdsdocument. Umbro is nog de kledingsponsor van Ajax, getuige het trainingsjack in de kleuren van het seizoen: grijs en rood, met kunstig beelden van de stad Amsterdam erin verwerkt. En de fijne polo van de jongeman die met z’n blik op zoek is naar overleg met z’n vriendje.

Wat je vandaag de dag ook niet zo snel meer tegenkomt: de petjes met de grote Davidsterren in de kleuren van de Israëlische vlag. Sterker nog, de jonge Ajacieden zijn bij de schmink vlijtig voorzien van deze uitingen op beide wangen. Niemand staat er in 1999 bij stil dat deze symbolen misschien politiek beladen zijn.

De jonge supporter met de polo en de vragende blik heeft nog iets in z’n handen wat je bijna niet meer ziet, behalve bij hele hippe twintigers die het tof vinden analoog foto’s te maken: een fototoestel met een heus fotorolletje. De druk is groter als je oog in oog komt met je Ajaxhelden. Je foto moet goed zijn, want je kunt het resultaat niet controleren, zoals nu op je smartphone.

Wat altijd blijft en helaas steeds zeldzamer wordt: het geluksgevoel als je dan uiteindelijk een krabbel hebt gekregen van een van je Ajaxhelden. Een gouden moment.

Dit is een artikel uit onze nieuwe rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: de koning van Caïro op de ring A10

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >