Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: de koning van Caïro op de ring A10

Wat zou er in Mido’s hoofd zijn omgegaan? Zijn club KAA Gent krijgt thuis met liefst 6-0 klop van Ajax in het Uefa Cuptoernooi. Eén seizoen later komt hij naar Amsterdam. Twee jaar lang is hij hier behoorlijk aanwezig.

11 december 2023 - 17:02
Mido800
Handtekeningen zetten, doet Mido bijna dagelijks. © Ron Richel/SV Ajax

Het aanvallende Egyptische talent krijgt uiteindelijk in eigen land een status, vergelijkbaar met Lionel Messi in Argentinië. Aan aandacht geen gebrek, ook in Amsterdam niet. Op de route van het stadion naar de oude trainingsvelden aan de noordzijde, is het bijna iedere dag Open Dag. Ook in 2001. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

Vandaag de dag traint Ajax achter gesloten deuren op De Toekomst. In het begin van deze eeuw is dat totaal anders. Ajaxspelers dalen eerst de betonnen trappen van ingang Noord A af, om daarna over het bruggetje vaste vrijwilliger Fred Hek te groeten en aan de warming-up te beginnen.

Ze hebben dan vaak al geposeerd voor fotootjes met giebelende jonge Ajaxfans en een stift leeg gekrabbeld met het zetten van hun handtekening op zo ongeveer alles wat er langs komt. Op de terugweg na de training herhaalt zich het ritueel. Ajaxspelers zijn aanraakbaar. En aan te spreken. Op een prachtige goal, of als ze er totaal niks van bakten die zondag.

Ahmed Hossam, voetbalnaam Mido, komt van het Belgische Gent en vormt een illuster duo met Zlatan Ibrahimovic. Beiden enorm getalenteerd, beiden naar Ajax gehaald door Leo Beenhakker en beiden zeer eigenzinnig.

Ferrari’s en andere exotische vierwielers trekken in die dagen bekijks op de parkeerplaatsen van Ajaxspelers op het Arenadek.

Mido en Zlatan gaan vaak volledig hun eigen weg. Soms is dat een paar rondjes op de A10, op een snelheid die nu door het drukke verkeer echt niet meer mogelijk is. Meestal doen ze dat niet in de auto van de sponsor (beetje traag, toch), maar in hun eigen bolides. Ferrari’s en andere exotische vierwielers trekken in die dagen bekijks op de parkeerplaatsen van Ajaxspelers op het Arenadek.

Mido krijgt in de beginmaanden de voorkeur boven het nog grille talent Zlatan, zeker nadat hij de technische staf duidelijk maakt meer spits te zijn dan een linksbuiten. In zijn eerste 24 duels scoort hij twaalf keer. Je kunt zeggen dat de carrière van Ibrahimovic veel geleidelijker én toekomstbestendiger is. De voetballoopbaan van Mido is heftig en kort.

Bijdehante karakters botsen ook wel eens. Bekend verhaal is de schaar die Mido boos in de kleedkamer richting Zlatan gooit, die antwoord geeft met een klap. De vrede is een paar minuten later alweer getekend.

Zelfbewust zijn beide mannen zeker. Zo zeg. Een uitspraak van Zlatan: “Als je mij koopt, koop je een Ferrari.” Mido gaat daar toch overheen, als hij antwoordt op de vraag of zijn vrouw blij met hem is: “Ze is met mij. Hoe kan ze dan niet gelukkig zijn?”

Dit is een artikel uit onze nieuwe rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: de emotionele tovenaar uit Georgië

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >