Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop de tijd: de emotionele tovenaar uit Georgië

Onder trainer Morten Olsen komt in 1997 vanuit alle windstreken een groep nieuwe Ajacieden naar Amsterdam. Een Georgische spits van Trabzonspor verovert de harten van de supporters. Showtime Arveladze!

05 december 2023 - 09:47
Shota800
De Georgische tovenaar slaat toe. © SV Ajax/Ron Richel

Mooie doelpunten maken, Shota kan het als geen ander. De vaak emotionele en razend slimme aanvaller had nog een uitzonderlijke kwaliteit: overtuigend juichen. In het feestelijke rampjaar 2000 scoort hij in wat nog de Amsterdam Arena heet. Hét moment voor fotograaf Ron Richel om af te drukken.

De vuisten zijn gebald, de getoonde emotie is een mengeling van opgekropte frustratie en pure blijdschap. Zijn eerste tijd onder de vleugels van de Deense trainer-coach Olsen zijn een genot voor Arveladze. Met z’n nieuwe medespelers – denk aan de gebroeders De Boer, Michael Laudrup, Sunday Oliseh en Tijjani Babangida – tovert en wervelt hij over de Nederlandse velden. Magisch is het wat we zien.

Bovenstaande foto is genomen in het seizoen dat de club z’n honderdjarig bestaan viert. Voor de tovenaar uit Tbilisi zijn het dan alweer andere tijden. Hij heeft zich dat jaar met veel tegenzin aan z’n knie laten opereren, waar hij al tijden last van heeft.

De grap die dagen in de Ajaxkleedkamer rondgaat, heeft te maken met z’n tweelingbroer Archil, die bij NAC speelt. Twee druppels water zijn het. “Show me your knee, show me your knee!” vraagt reservegoalie Fred Grim aan Shota, om zeker te weten niet te maken te hebben met broertje Archil.

Een feestende spits die je echt kon betoveren, met z’n maffe keuzes.

Ajax haalt in dat moeilijke jubileumjaar een andere emotionele spits: Nikos Machlas. Drie spitsen moeten het gevecht aangaan voor de nummer negenpositie. ‘Toet-toet-boing-boing Benni McCarthy’ vertrekt naar Celta de Vigo. De twee potentiële ‘negens’ moeten het uitvechten. In het seizoen 1999/2000 speelt Machlas 2037 minuten in de Nederlandse competitie, Arveladze slechts 1013 minuten. De Griek scoort veertien keer, de Georgiër dat seizoen vijf keer.

En toch: Nikos Machlas wordt op z’n Amsterdams Lachgas, Shota wordt Showtime Arveladze. Waar we de Griek herinneren als een treurwilg die vaak aan de paal hing, herinneren we z’n Georgische evenknie als een dansende en feestende spits die je kon betoveren, met z’n maffe keuzes en acties in het strafschopgebied en de grenzeloze vreugde of droefenis die van z'n gezicht was te scheppen.

Dit is een artikel uit onze nieuwe rubriek: Stop de tijd. Wekelijks pakken we een beeld uit het archief van fotograaf Ron Richel, rond de eeuwwisseling de vaste plaatjesmaker van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Stop de tijd: Anastasiou, vaderfiguur, Griek en Belg

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >