Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip: ‘Huidige kwaliteit selectie niet des Ajax’

Hoe komt het toch dat Ajax de laatste tijd telkens door het ijs zakt? John van ’t Schip trekt na het 2-2-gelijkspel tegen NEC een even duidelijke als pijnlijke conclusie. Het ontbeert zijn team momenteel simpelweg aan kwaliteit.

Door Jordy Haak
18 februari 2024 - 18:31
Schip Ajanec 1200
Van 't Schip overweegt een systeemswitch. © Pro Shots

“Voetballend is het momenteel totaal niet des Ajax,” trapt Van ’t Schip af. “Met Steven Berghuis en Steven Bergwijn ontbraken onze twee vaste buitenspelers. We moesten veranderingen doorvoeren. Daar wordt het spel niet beter van. Het breekt ons letterlijk op,” aldus de trainer, die daarmee de rest van zijn selectie overigens niet wil afvallen.

“Het is geen kritiek op de andere spelers, maar gewoon een feit. Je moet altijd kijken welke spelers je voorradig hebt. Momenteel is de eerlijke conclusie dat die jongens niet dezelfde kwaliteit hebben als Berghuis en Bergwijn. Dat zijn spelers die het elftal tot op zekere hoogte dragen. Met Jaydon Banel en Carlos Forbs is dat anders.”

Wij van Ajax Life waren benieuwd waarom Van ’t Schip bij die vervangers telkens voor andere namen kiest. In Heerenveen kreeg Forbs de voorkeur, terwijl Chuba Akpom zich mocht laten zien tegen FK Bodø/Glimt. Ditmaal was het de beurt aan Banel om aan de aftrap te verschijnen. Al die wisselingen lijken niet bevorderlijk voor de structuur en het werken aan automatismen.

“Banel mocht starten omdat we het idee hadden dat hij meer de diepte zou zoeken en de bal kan vasthouden,” antwoordt Van ’t Schip. “Bij Forbs is het toch wat meer rechttoe rechtaan. Het pakte helaas niet echt goed uit, want van de zijkanten kwam te weinig. Met Akpom ga je echt op een andere manier voetballen. Hij heeft het als invaller geweldig gedaan, maar ik wilde nu de structuur terugbrengen die de jongens nodig hebben.”

Aanbevolen
Henderson over eigen spel en reactie publiek op Taylor

“We sprokkelden met deze selectie in de afgelopen maanden aardig wat punten, maar het is duidelijk dat we nu in een moeilijke fase zitten,” vervolgt Van ’t Schip. “We moeten leren van onze fouten, maar tot het einde van het seizoen zal het op en neer gaan. Dat is logisch, want er staan nu ook jongens in de basis die nog niet in Ajax 1 zouden spelen, als we een andere selectie hadden gehad.”

Het zijn harde woorden van de trainer. Toch benadrukt hij de clubleiding daarmee niet aan te vallen. “Nee, want het is niets nieuws. Ik heb al veel vaker gezegd dat de balans in de selectie ontbreekt. Ik ben er echter in gesprongen om te helpen en ik wist welk materiaal ik tot mijn beschikking zou hebben. In de winterstop kwam alleen Jordan Henderson erbij. Dan weet je dat je moet vechten. Ik heb geen spijt dat ik ben ingestapt. Ik wil het beste uit deze selectie halen en naar de toekomst verbeteren.”

Van ’t Schip oogt aangeslagen tijdens het perspraatje. “Dat is vooral teleurstelling, omdat je in vlak voor het laatste fluitsignaal een voorsprong weggeeft,” antwoordt hij desgevraagd. Het is niet voor het eerst dit seizoen dat dit Ajax in blessuretijd overkomt. Heeft de trainer daar een verklaring voor?

“Veel doelpunten vallen in de laatste minuten. Dat komt omdat het spel dan wat meer open is en de tegenstander meer risico neemt. Als ploeg kun je dat voorkomen door aan de bal beter te zijn. Dan kun je een wedstrijd controleren. Dat beheersen wij nog niet met dit team. Dan kun je tegen dit soort ketsers aanlopen. Ook moet je kijken hoe je verdedigend beter kunt staan.”

Met de Europese uitwedstrijd tegen Bodø/Glimt voor de boeg, beaamt Van ’t Schip dat het een serieuze mogelijkheid is dat hij dan voor een ander systeem kiest. “Als je niet met de buitenspelers kan spelen die je normaal daar neerzet, dan is dat iets waar je over kan nadenken, al geeft een systeemswitch ook geen garantie dat je beter gaat voetballen. Een systeemswitch is niet des Ajax, maar dat was ons spel tegen NEC ook niet,” besluit Van ’t Schip.

Aanbevolen
Onthutsend slap Ajax geeft zege weg tegen NEC en dit valt op

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >