Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onthutsend slap Ajax geeft zege weg tegen NEC en dit valt op

Hoe vaak vroegen we dit seizoen al niet of er wel een bodem zit in de gifbeker van Ajax? Ook tegen NEC speelde de ploeg ronduit beroerd en werd de zege in blessuretijd weggeven: 2-2. Dit viel ons zoals op.

Door Jordy Haak
18 februari 2024 - 16:30
Ajax Wint Niet Ajanec 1200 Def
De ondergrens komt steeds lager te liggen. © Pro Shots

Álvarez bedankt supporters
Vlak voor de aftrap gingen de handen in de Johan Cruijff Arena massaal op elkaar voor Edson Álvarez. Ajax gebruikte het duel met NEC om officieel afscheid te nemen van de Mexicaanse strijder, die afgelopen zomer de overstap maakte naar West Ham United. Van Supportersvereniging Ajax ontving hij uit handen van directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam een fraaie afscheidslijst.

De Mexicaan liep een ereronde, drukte zijn hand tegen zijn hart en sprak de supporters licht geëmotioneerd toe. “Het is een eer terug te zijn in dit stadion, waar we samen onvergetelijke momenten hebben beleefd. Ik heb hier zoveel liefde gekregen. Jullie zitten voor altijd in mijn hart. Bedankt voor alles!”

In totaal kwam Álvarez tot 147 wedstrijden in het wit-rood-wit. Daarin was hij goed voor dertien goals en zes assists. Bovenal herinneren we de middenvelder vanwege zijn ontembare strijdlust. Steevast verscheen hij met het mes tussen de tanden binnen de lijnen. Een instelling die we dit seizoen zo missen. Wat dat betreft hadden we Edson liever een potje mee zien ballen, want ook tegen NEC legde Ajax op het oog veel te weinig energie in de wedstrijd.

Van ’t Schip vist Banel uit tombola
We kijken de laatste weken met stijgende verbazing naar de basisopstelling van Ajax. Wekelijks verschijnen er andere namen binnen de lijnen. Alsof John van ’t Schip het zelf ook niet zo goed meer weet. Tegen NEC koos de trainer ervoor Jaydon Banel als linksbuiten aan de aftrap te laten verschijnen. Benjamin Tahirovic maakte op het middenveld zijn rentree in de startopstelling.

Natuurlijk hielp het niet mee dat Steven Berghuis niet wedstrijdfit was voor het treffen met de Nijmegenaren, maar wij kunnen vooralsnog weinig lijn ontdekken in de keuzes die de technische staf maakt. Het ene moment start Carlos Forbs in de voorhoede, het andere moment is Chuba Akpom de gelukkige. Ditmaal zaten beide heren op de bank en kreeg Banel dus de voorkeur. Alsof er lootjes worden getrokken.

De vele blessuregevallen maken de puzzel voor Van ’t Schip weliswaar lastig te leggen, maar juist in deze fase van de competitie is werken aan enige automatismen zo ontzettend belangrijk. Toegegeven: Forbs maakte totaal geen indruk op de momenten dat hij speelde, maar bijvoorbeeld Akpom doet het beduidend beter. Sinds Van ’t Schip langs de lijn staat, is het gemiddeld iedere 54 minuten raak voor de aanvaller.

Banel geeft basisdebuut kleur
Banel gaf zijn basisdebuut overigens wel direct kleur, door al na zeven minuten met succes de trekker over te halen. Dat deed hij door de bal via Brian Brobbey tegen de touwen te schieten. Dolle vreugde bij de basisdebutant, maar het doelpunt kwam officieel op naam van Ajax’ topscorer te staan. Belangrijker was de vroege voorsprong.

Een zeer welkome voorsprong, want achterin was het regelmatig ouderwets billenknijpen. Vooral toen ex-Ajacied Sontje Hansen alleen op doel af stormde, hielden de supporters de adem in. Gelukkig kwam Diant Ramaj als winnaar uit de strijd. De keeper hield Ajax later nog diverse keren op de been, wat veel zegt over het spelbeeld in de Johan Cruijff Arena.

Het hield allemaal niet over. Opnieuw niet. En dan drukken we ons nog zacht uit. In een labbekakkerig tempo voetbalde Ajax naar rust. In die eerste 45 minuten kwamen de Amsterdammers tot welgeteld één doelpoging. Zelfs Jordan Henderson – bij afwezigheid van Steven Bergwijn en Berghuis reserve-aanvoerder – had soms ruzie met de bal.

Alleen voldoende voor Ramaj
In het tweede bedrijf werd het er precies niks beter op. Tot overmaat van ramp gleed Jorrel Hato de bal ook nog in eigen doel, waardoor Ajax in het laatste half uur weer opnieuw kon beginnen. Terwijl de ploeg na de openingstreffer helemaal niks meer had gecreëerd.

Van ’t Schip bracht tot genoegen van de supporters Branco van den Boomen binnen de lijnen. Hij verving Tahirovic, terwijl Kenneth Taylor plaats maakte voor Ar'jany Martha. Ondertussen was het alle hens aan dek. Ajax had het aan Ramaj te danken dat de ploeg niet op achterstand kwam bij een omhaal van Calvin Verdonk. De sluitpost verdiende als enige aan Ajaxzijde een voldoende.

Bas Nijhuis floot ondertussen weer eens zijn eigen wedstrijd, met enkele onnavolgbare beslissingen. Ajax kon echter alleen zelf in de spiegel kijken. De ondergrens lijkt met de week lager te komen liggen. 

Lijnenspel zit Ajax opnieuw dwars
Hoewel ergernis steeds meer de overhand kreeg, leek Ajax na negentig minuten wel aan de goede kant van de score te staan. De ingevallen Forbs kreeg de bal op snelheid perfect aangespeeld door Brobbey en werkte al vallend de 2-1 tegen de touwen. Daarmee leken in ieder geval de drie punten alsnog te zijn veiliggesteld, maar niets bleek minder waar.

In blessuretijd werkte Rober González de 2-2 tegen de touwen. Hij leek daarbij buitenspel te staan en dus werd de VAR aan het werk gezet. Nadat vorige week tegen sc Heerenveen een late Ajaxtreffer na lijnenspel werd afgekeurd, werd nu de goal van NEC na langdurig lijnenspel juist goedgekeurd. En zo moest Ajax genoegen nemen met een schamel puntje.

Al maakte de ploeg qua spel totaal geen aanspraak op meer.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >