Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FK Bodø/Glimt - Ajax

Ajax maakt zich op voor de return tegen FK Bodø/Glimt. Wat er op het spel staat? Een plek in de achtste finales van de Conference League. Om je optimaal voor te bereiden op het duel in Noorwegen, hebben we wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

22 februari 2024 - 08:43
Driedingenbodaja800
We hopen op beter spel dan in de heenwedstrijd. © Pro Shots

Drie Ajacieden op scherp en vuurwerk
John van ‘t Schip heeft niet te maken met schorsingen, maar wel met drie Ajacieden die op scherp staan. Het gaat om Jorrel Hato, Josip Sutalo en Brian Brobbey. Zij zijn bij een volgende gele kaart geschorst voor de mogelijke achtste finales van de Conference League. Hopelijk geeft de return tegen Bodø/Glimt geen reden om de kaartenlast te vergroten. 

Spelers lopen in Europa tegen een schorsing aan bij drie gele kaarten, geteld vanaf de start van de groepsfase. De gele prenten die de Ajacieden in de poulefase van de Europa League pakten, zijn meegenomen naar het derde Europese clubtoernooi.

Er volgt overigens ook een schorsing vanaf de vijfde, zevende en negende gele kaart. Ook vanaf de elfde, dertiende, enzovoort… Maar zo bont maken de spelers het vast niet. De gele kaarten vervallen na de kwartfinales.

Overigens werden de Ajacieden in Bodø rond 2.30 uur uit hun slaap gehouden door vuurwerk. Supporters van Bodø/Glimt schoten toen talloze vuurpijlen af naast het spelershotel. We hopen desondanks dat Ajax uitgeslapen aan de aftrap verschijnt.

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niks van return tegen FK Bodø/Glimt

Kunstgras geen voordeel voor Bodø
Ajax speelt donderdag op plastic sprieten tegen Bodø/Glimt. Dat zijn de Noren gewend. Toch ziet middenvelder Patrick Berg dit niet als voordeel. “Ik weet niet of wij favoriet zijn, maar ik denk dat de meeste Ajaxspelers wel bekend zijn met kunstgras,” stelde hij tijdens het perspraatje richting aftrap.

Zijn trainer Kjetil Knutsen zag naast hem. De oefenmeester verwacht een gelijkwaardige wedstrijd, maar wel eentje waarin hij een ander Ajax ziet in vergelijking met de heenwedstrijd (2-2). “Misschien zijn ze nu wat voorzichtiger en spelen ze meer op de counter,” stelde Knutsen dan ook.

Wat Ajax ook doet, Knutsen past zich niet aan. “Wij blijven in elk geval trouw aan onze speelstijl. Het was heel vervelend om vorige week die twee late treffers te incasseren, maar we hadden wel het gevoel dat we een goede prestatie leverden.

Ook vestigt Knutsen de hoop op de eigen supporters. De sfeer in het Aspmyra Stadion zal bijzonder zijn, zo verwacht hij. “We hopen dat de fans uitkijken naar deze wedstrijd, want wij doen dat ook. We willen donderdag tijdens de warming-up hun steun voelen. Dat betekent veel voor onze spelers. Dan heb ik er vertrouwen in dat we samen een fantastische ervaring kunnen creëren.”

Aanbevolen
Interview met Bodøsupporter: ‘Het kan hier min vijftien graden zijn’

Manssverk moet respect opbouwen
Sivert Mannsverk, de Noorse middenvelder van Ajax, schoof woensdag naast zijn trainer aan voor de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd. Betekent dat ook dat hij gaat spelen? Dat niet, zo vertelde John van ’t Schip. “Het laat wel zien dat hij een gerespecteerd elftalspeler is. Hij moest ongelooflijk hard werken om te komen waar hij nu is. Hij doet het goed op de trainingen en laat zien op de weg terug te zijn.”

Manssverk kende veel pech in Amsterdam. Nog maar net bij Ajax, raakte hij zwaar geblesseerd. Een helftje tegen FC Twente. Veel vaker zagen we hem nog niet. “Het was moeilijk. Dat lijkt me logisch gezien mijn blessure. Er is veel negativiteit dit seizoen. En veel wisselingen ook. Dat heeft eveneens impact op de groep. Nu wordt het steeds beter.”

Als je langs de kant staat, is het lastig om je stempel te drukken. En om te aarden bij je nieuwe werkgever. “Het is logisch dat het lastig is je plek te vinden, nadat je er even uit hebt gelegen,” stelt Mannsverk dan ook. “Er zijn hier veel spelers die meer hebben meegemaakt dan ik. Spelers die in de Champions League actief waren bijvoorbeeld. Je moet ook wat respect opbouwen. Het duurt even voor dat zover is.”

De komst van Jordan Henderson ziet Mannsverk eerder als een voor- dan een nadeel. “Hij is een fantastische en aardige man. We kunnen hem goed gebruiken in het jonge team dat we zijn. Zijn ervaring hebben we nodig. Zijn gretigheid is echt extreem. Het was me snel duidelijk dat hij een geweldige aanvulling is op onze groep. Zijn komst betekent niet dat ik hier geen speeltijd ga krijgen.”

Bodø/Glimt en Ajax trappen om 18.45 uur af in het Aspmyra Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van de Griek Tasos Sidiropoulos. Hij floot één keer eerder een duel van Ajax. Dat was in 2020, thuis tegen Getafe.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: verander jij de boel rigoureus voor return tegen Bodø/Glimt?

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >