Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip ziet Ajax na rust juiste reactie tonen: ‘Belangrijk voor het gevoel’

De 2-1-overwinning op FC Twente levert Ajax drie zwaarbevochten punten op. Minstens zo belangrijk is dat het resultaat ook de moraal weer wat oppept. John van ’t Schip zag dat zijn ploeg vooral na rust wat kleur op de wangen kreeg.

Door Jordy Haak
14 april 2024 - 20:37
Schip Ajatwe 1200
Van ’t Schip is blij met de steun van supporters. © Pro Shots

Het was in alle opzichten een ellendige week voor Ajax. De bestuurlijke crisis bereikte nieuwe dieptepunten, terwijl de desastreuze klassieker nog lang na-echoot in de Johan Cruijff Arena. In een asgrauw seizoen is het zoeken naar enig licht aan het einde van een donkere tunnel. Daarom hoopte Van ’t Schip vurig een reactie te zien van zijn spelers.

“We hebben het er de hele week over gehad dat er veel energie in de wedstrijd moest worden gestopt. Hoe we ons tegen Feyenoord lieten afslachten; dat kon niet weer gebeuren. Dit was de mogelijkheid je op te richten. Dat hebben de jongens vooral na rust goed opgepakt.”

In de eerste helft zag de coach immers een vrij gezapig duel. “Zonder echt in de problemen te komen, kwamen we wel op achterstand. Dan zie je dat het vertrouwen wegzakt. We wilden agressief zijn en er kort opzitten. Dat lukte onvoldoende. In de rust hebben we het omgegooid,” doelt Van ’t Schip op de systeemswitch naar een 4-3-3-formatie.

Dat pakte goed uit. Ajax kwam beter uit de kleedkamer, creëerde een aantal kansen en draaide de achterstand om in een 2-1-overwinning. “Het was een wedstrijd met twee gezichten. Na rust ging het veel beter. Vooral in het afjagen. Daarmee winnen we de wedstrijd. Door agressief te zijn en vooruit te spelen. We kregen het publiek erachter en maakten gelukkig de 1-1. Dat hielp om zo door te gaan.”

Aanbevolen
Taylor vindt vragen over 4-3-3-formatie een beetje makkelijk

Kenneth Taylor en Brian Brobbey lieten afzonderlijk van elkaar weten meer vertrouwd te zijn met het 4-3-3-systeem. Zo speelden ze immers altijd in de jeugd. Het werpt de vraag op of Ajax in de resterende wedstrijden niet moet teruggrijpen naar die vertrouwde formatie.

“Natuurlijk is dat een belangrijke reden om mee te nemen in je afwegingen,” beaamt Van ’t Schip in reactie op een vraag van Ajax Life. “We hadden echter onze redenen om het om te gooien. Daar hebben jullie ook vaak genoeg over geschreven. Nu spelers op bepaalde posities terug zijn – zoals Mika Godts – kun je weer wat meer teruggrijpen naar het 4-3-3-systeem.”

Van ’t Schip is blij dat zijn ploeg er mentaal in slaagde zich terug te knokken. Dat verdient volgens hem een compliment. Terwijl het op bestuurlijk vlak voortdurend onrustig blijft, moeten hij en de selectie de focus op het voetbal houden. Op de wedstrijddag werd bekend dat leden van de raad van commissarissen Georgette Schlick, Annette Mosman en Cees van Oevelen hun positie beschikbaar stellen.

Op de tribunes zagen we veel spandoeken waarop ook werd gevraagd om het vertrek van Michael van Praag, terwijl er juist steunbetuigingen waren aan Alex Kroes. “Ik houd me daar niet teveel mee bezig,” aldus Van ’t Schip, die weet dat de gigantische optater in de klassieker ook nadreunt op de tribunes. “Die nederlaag was beschamend. Dat weten de fans en dat weten wij. Desondanks hebben de supporters ons fantastisch gesteund.”

“De raad van commissarissen staat wat verder weg van de spelers. Daar is verder niet over gerept, maar de spelers weten natuurlijk wel van de onvrede,” vervolgt Van ’t Schip. “Het enige dat zij eraan kunnen doen, is presteren op het veld,” aldus de coach, die beaamt dat de overwinning op Twente meer waard is dan alleen drie punten.

“Deze zege is ook heel belangrijk voor het gevoel. Vooral na vorige week. We hebben in voorgaande wedstrijden vaak punten laten liggen. Dan is dit een belangrijke overwinning op een hele goede tegenstander. Dat moet ons vertrouwen geven richting de resterende wedstrijden.”

Aanbevolen
Bergwijn: ‘We moesten supporters iets geven’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >