Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Praag vertelt over toekomst van Ajax na schorsing Kroes

Ajaxsupporters hoeven zich volgens Michael van Praag geen zorgen te maken over de toekomst. Zelfs na het schorsen van algemeen directeur Alex Kroes, waakt de bestuurder voor paniekvoetbal. ‘We gaan door op de weg die we zijn ingeslagen.’

02 april 2024 - 20:56
Vanpraag2 800
Hoe verder zonder Kroes? © AFC Ajax

De dossierstapel krimpt maar niet in de directiekamer. Bovenop de problemen die er al zijn, kwam dinsdag het nieuws dat Kroes is geschorst als gevolg van vermeende handel in aandelen met voorkennis. Reden genoeg om je als betrokken Ajacied zorgen te maken, zeker omdat de bestuurlijke onrust al te lang aanhoudt in Amsterdam. 

Van Praag benadrukte tijdens het rondetafelgesprek met de media, waar ook Ajax Life was aangeschoven, dat hij tot op heden vanuit de ‘stakeholders’ niet heeft gehoord dat het bij Ajax op bestuurlijk vlak de laatste jaren een zooitje is. Zijn dinsdagavondgesprek met een stevige supportersdelegatie moest toen nog plaatsvinden, terwijl de bestuursraad zelf vergaderde tijdens het ingelaste persmoment.

“We hebben niet gevraagd om wat nu gebeurt. We dachten dat we goed zaten met een goede algemeen directeur, want dat is Alex. Hier hield niemand rekening mee. Dit overkomt ons en nu moeten we alle zeilen bijzetten,” aldus de voorzitter van de raad van commissarissen. 

Hamvraag: hoe verder zonder Kroes? Ook dat hield Van Praag tamelijk overzichtelijk. “We gaan met de technische mensen hetzelfde doen. Marijn Beuker en Kelvin de Lang, gesteund door Danny Blind en Louis van Gaal, houden zich bezig met de scouting en keuze voor Jantje, Pietje en Klaasje. Dat gaat dan over spelers, de trainer en technisch directeur. Daar zijn ze al hard mee aan de gang gegaan.”

Kroes hield zich als kersvers algemeen directeur ook met die zoektocht bezig, bevestigt Van Praag. “De afspraak was dat hij samen met financieel directeur Susan Lenderink de onderhandelingen zou doen, maar dat valt nu weg. Susan gaat dat nu met Kelvin doen. We gaan gewoon op de weg door die we met z’n allen zijn ingeslagen.”

Zelf treedt Van Praag op als gedelegeerd commissaris, ondersteunend aan de directie. “Tijdens vergaderingen doe ik mee en praat ik mee, maar mag ik niet meestemmen omdat ik geen directeur ben.”

Aanbevolen
Van Praag: ‘Schuld ligt bij Kroes en bij niemand anders’

Verder werd er vanuit de pers gespeculeerd over het vervolg. Een externe interim-algemeen directeur was nog niet ter sprake gekomen, liet Van Praag desgevraagd optekenen. “We hebben het liefst de situatie waarin je zo snel mogelijk naar een nieuwe vaste functie gaat.”

Een onafhankelijk algemeen directeur van buiten noemde hij op persoonlijke titel een serieuze profieloptie voor de toekomst. “Ik heb ook in die richting gedacht, maar daar ga ik niet alleen over. Dat beslissen we met z’n allen. Daar is nog niet over gesproken. Iemand moet wel emotie hebben, want sport is emotie.”

“Er hebben hier ook mensen goed gewerkt zonder Ajax-DNA,” vervolgt Van Praag. “We gaan eerst kijken wat hier nu nodig is om zo’n tent met al die complexiteiten, de vereniging als grootaandeelhouder, te leiden. Daar gaan we het meteen over hebben, want er moet snel actie worden ondernomen. Het zou ook zomaar kunnen dat we voor 1 juli een algemeen directeur hebben, maar dat is nu nog te prematuur,” ging hij in op verschillende voorzetjes vanuit het journaille.

Ook de naam van commercieel directeur Menno Geelen viel. Van Praag vertelde dat hij met hem sprak over een tijdelijke rol als algemeen directeur tot aan de zomer, maar kon daar verder weinig inhoudelijks over vertellen, omdat de zittende directie pas een dag eerder vernam over de beslissing Kroes te schorsen. 

Voor boze, teleurgestelde en verbaasde Ajaxsupporters eindigde Van Praag na zijn uitleg over Ajax’ handelen met een boodschap: “Het allerbelangrijkste wat ik de fans wil vertellen, is dat ik mij absoluut geen zorgen maak. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal. Dat heeft meegewogen in de beslissingen.”

“Ik sprak met Beuker, hing lang aan de lijn met Louis van Gaal en zag de strijdbaarheid van Blind – in de goede zin van het woord – zodat we de komende transferperiode goed aankunnen. Over de spelers zeg ik niks, maar ik weet zeker dat we het goed aankunnen wat betreft organisatie en onderhandelen.”

Van Praag kan mooi vertellen dat supporters zich geen zorgen hoeven te maken, maar hij zou moeten weten dat elke betrokken Ajacied zich juist enorm zorgen maakt. Wéér staat de club in brand. En wederom zit Ajax zonder algemeen directeur, zonder technisch directeur en voor komend seizoen nog zonder trainer.

Aanbevolen
Kroes nuanceert aanschaf van aandelen voor aanstelling bij Ajax

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >