Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Praag: ‘Schuld ligt bij Kroes en bij niemand anders’

Dat Alex Kroes de onwijs knullige fout maakte om Ajaxaandelen aan te schaffen vlak voor zijn aanstelling als algemeen directeur, mag duidelijk zijn. Toch blijft die ene vraag hangen: had de raad van commissarissen dit kunnen voorkomen?

02 april 2024 - 18:32
Vanpraag1 800
Van Praag wijst vooral naar Kroes. © AFC Ajax

“We zijn in een slechte film beland. Er overkomt ons iets wat we helemaal niet wilden en waar we niet op rekenden,” zo begint Van Praag aan zijn betoog tijdens een rondetafelgesprek, waar ook Ajax Life onderdeel van was. “Ik maakte de eerste paar weken van Alex mee. Die waren hartstikke goed. Ik ben zeer onaangenaam verrast.”

De voorzitter vertelt desgevraagd hoe de raad van commissarissen (rvc) tot de beslissing kwam om Kroes te schorsen. “We wisten van zijn aandelenpakket. Een CEO van een beursgenoteerde onderneming mag ook gewoon aandelen hebben. Je mag ze zelfs onder bepaalde omstandigheden kopen of verkopen, als je het maar meldt.” 

“Toen Alex officieel in dienst kwam, hebben we bij de Autoriteit Financiële Markten gemeld dat hij 42.500 aandelen had. Dat is onze verplichting,” vervolgt Van Praag. “Zoiets gaat in het openbaar register, dat voor iedereen zichtbaar is. Het leidde ertoe dat we vragen kregen over de herkomst van die aandelen.”

Op basis daarvan zocht de rvc contact met Kroes. “Alex liet ons eind vorige week een Exelsheet zien waarin ook de datum van de aankoop stond. Daar zagen we opeens 26 juli 2023 bij staan. We constateerden dat dit op de dag was dat hij e-mails kreeg waarin stond dat hij bij Ajax kon beginnen. Het stond zo goed als vast dat hij hier zou komen werken. Zijn aanstelling was slechts een formaliteit.”

Over het algemeen heeft een aanstelling van een algemeen directeur gevolgen voor de koers van een aandeel, zo legt Van Praag uit. “En als je op dat moment ruim zeventienduizend aandelen koopt, terwijl de buitenwereld – en dus ook andere aandeelhouders – niet weet dat je CEO wordt en jij wél, heet dat handelen met voorkennis.”

Aanbevolen
Van Praag vertelt over toekomst van Ajax na schorsing Kroes

Vanaf dat moment gingen de alarmbellen af bij Ajax. Er werd advies ingewonnen bij juristen. Ook werd al het chatverkeer tussen Kroes en de rvc verzameld. “Die informatie hebben ze bestudeerd. Het advies was heel duidelijk: er zijn sterke aanwijzingen van handel met voorwetenschap.”

Op basis van dat advies trok de rvc de conclusie dat het handelen van Kroes onacceptabel was. “Je moet het belang van de aandeelhouders behartigen. Dat is de primaire taak van een toezichthouder. Je kan dan twee dingen doen: iemand ontslaan of een sanctie treffen, zoals iemand een andere functie geven of beboeten.”

Over alternatieve sancties dachten ze bij de rvc wel na, maar het leek het bestuursorgaan geen goed idee iemand met ‘een krasje’ in dienst van de club te houden. “Is het in het belang van Ajax om een directeur te hebben die een grote boete heeft en waarbij een zaak boven het hoofd hangt? Nee, dat is niet uit te leggen aan de stakeholders. En als we dit niet adequaat oplossen, heeft de AFM nog meer onderzoek te doen of kunnen ze boetes uitdelen.”

Terug naar de hamvraag: als de rvc op de hoogte was van het bezit van de aandelen van Kroes, lijkt het logisch als controlerend orgaan de vraag te stellen wanneer die aandelen zijn gekocht. Van Praag ziet dat anders. “Dan kun je ook zeggen waarom die vraag niet is gesteld bij de eerste gesprekken,” aldus de voorzitter, die op zijn zelf geopperde vraag geen antwoord geeft. Want inderdaad: waarom is die vraag toen al niet gesteld? “Geen idee.” 

Ook op de vraag of de rvc heeft gefaald, reageert Van Praag ontkennend. “Het gaat me te ver om te zeggen dat we het aan onszelf te wijten hebben. Als we nu iemand aanstellen, zorgen we er wel voor dat de vraag wordt gesteld wanneer aandelen zijn gekocht. Dat is de les die we leren,” zo steekt de voorzitter toch nog een heel klein handje in eigen boezem, om vervolgens vooral naar Kroes te wijzen.

“Je wordt geacht de wet te kennen. Iemand die zo actief is op de beurs, hoort dat zeker te weten. Alex zei de regels niet te kennen. Het is niet onze taak die regels uit te leggen. Dat valt mij tegen. Het geeft aan dat hij het een beetje makkelijk zag. De schuld ligt bij Alex en bij niemand anders.”

Tot zover het betoog van Van Praag waarbij hij de verantwoordelijkheid dus vooral bij Kroes legt. Hoe nu verder? “We moeten laten zien hoe we hier de komende tijd mee omgaan. Wat leer je hieruit? We staan als club niet voor schut. We staan pas voor schut als we dit met een lachertje hadden afgedaan. Dat doen we niet. We nemen een bloedserieuze maatregel, die we vreselijk vinden om te nemen. De club had Alex en zijn visie echt nodig. Desondanks nemen we deze beslissing.”

Aanbevolen
Kroes nuanceert aanschaf van aandelen voor aanstelling bij Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >