Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

‘Sommigen zijn nog echt bloedfanatiek, hoor!’

De eerste editie van het Ajax Life Walking Footballtoernooi vond eerder deze maand plaats naast de Johan Cruijff Arena. Het leverde een hoop plezier op bij de deelnemers. Marcel Harteman was een van de Ajacieden die meedeed. We belden hem.

29 april 2024 - 11:51
Harteman 1200
Antonyshirtje aan en knallen! © Pro Shots

Hoe jong ben je en waarom besloot je mee te doen?
“Ik ben 58 jaar en had al vaker gehoord van walking football. Ik was nieuwsgierig en wilde wel eens meemaken hoe dat was. Daarbij is het leuk in de schaduw van de Johan Cruijff Arena te kunnen voetballen. Dat Sonny Silooy en Dick Schoenaker erbij waren, vond ik heel speciaal. Zijn niet zomaar Ajacieden, toch?”

Zeker niet! Hadden Silooy en Schoenaker nog mooie verhalen?
“Oh, zeker! Het zijn geweldige mannen vol schitterende verhalen. Vaak met humor. Silooy is een grappenmaker, maar hij vertelde ook hoe hij het EK in 1988 miste wegens een gebroken oogkas. Toen hij daarover vertelde, moesten we wel even slikken. Dat doet hem vandaag de dag nog steeds pijn. Zo’n verhaal komt toch binnen. Het zijn uiteindelijk ook gewoon mensen.”

Voetbalden Silooy en Schoenaker ook met jullie mee?
“Zeker weten. Silooy deed twee potjes met ons mee. We verloren de laatste. Toen stapte hij er meteen uit. Dus ik zei: ‘Verliezen we een keer, stop je gelijk!’ Daar kan hij dan zelf heel hard om lachen.”

Aanbevolen
Oude jongens krentenbrood tijdens Ajax Life Walking Footballtoernooi!

Hoe vond je het? Je mag natuurlijk niet rennen bij walking football…
“Voor mijn leeftijdsgroep is dit een geweldig evenement. In je hoofd kun je natuurlijk nog alles, maar in werkelijkheid is dat niet zo. In het begin vond ik het wel lastig. Je ziet de bal rollen en daar wil je meteen achteraan hollen. Dat mag niet. Je moet wandelen. Toch wen je daar snel aan. Het gaat om de pret. De beleving bij iedereen is leuk. Sommigen zijn nog echt bloedfanatiek, hoor!”

Wat als je toch rent?
“Dan krijg je een vrije trap tegen. We hadden ontzettend leuke scheidsrechters die dat in de gaten hielden. Toffe gasten.”

Je speelde zelf met een shirt van São Paulo. Waarom geen Ajaxshirt?
“Wel eentje van Antony, hè! Iedereen zou in Ajaxshirt komen, dacht ik. Vandaar net even een ander shirtje.”

Doe je volgend jaar weer mee?
“Ja, zeker! Wel heb ik een tip: zorg dat er een soort kantineachtige gelegenheid is. Dan kunnen de deelnemers nog een bakkie koffie doen en na afloop stom lullen over voetbal en Ajax. De nazit is ook altijd leuk, toch?”

Goed punt! Heb je zelf ook gevoetbald en sport je nog steeds?
“Zeker. Tot mijn vijfendertigste. Eerst bij V.V. IJmuiden, het oude cluppie van Joël Veltman, en later bij V.V. Waterloo in Driehuis. Tegenwoordig sta ik graag op de padelbaan. Dat vind ik heerlijk.”

Ben je verder veel bij Ajax te vinden?
“Tuurlijk! Ik zou Ajax voor geen goud willen missen en hoop er nog heel lang naartoe te kunnen gaan. We hebben een seizoenkaart in vak 430. Europese uitwedstrijden bezoek ik zo vaak ik kan. Ook nationaal pak ik een aantal uitduels mee. Maar ik moet ook rekening houden met mijn vrouw. Die wil ook nog wel eens wat met me doen, natuurlijk, haha!”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >