Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: Hoekstra draait Twente dol en fijne drieklapper Haller

Ajax speelt zondag om 16.45 uur in eigen huis tegen FC Twente. Dat duel werd 55 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de tukkers.

10 april 2024 - 13:51
Hoekstra 1200
Hoekstra is op dreef in 1996. © AFC Ajax

1996: Hoekstra vermaakt De Meer
Het is zondag 10 maart 1996. Het is een dag waarop Ajax het arme Twente volledig op een hoopje speelt. Het wordt 6-1. Bij Ajax wil iedereen dolgraag de bal hebben. Linksbuiten Peter Hoekstra al helemaal. De vervanger van de geblesseerde Marc Overmars steelt de harten van de 19.318 toeschouwers.

Onder een stralend zonnetje laat de dan nog topfitte Hoekstra zijn directe opponent louter zijn hielen zien. Ajax schiet met honderd kilometer per uur uit de startblokken. Hoekstra voelt zich daarbij als een vis in het water.

Vooral hij bekoort het publiek met uitstekende individuele acties. Continu zoekt Hoekstra zijn man op en aldoor flitst hij er voorbij. Alsof het niks is. Het is bijna zielig voor de linksback van Twente die dag. Het publiek gaat uitstekend los op de hoogstandjes van de van PSV overgekomen aanvaller. ‘Oehs’ en ‘aahs’ rollen van de tribunes.

De flankspeler is bij veel aanvallen betrokken. Zo bedient hij invaller Kiki Musampa op maat voor de 5-0. Het is de eerste treffer voor Musampa, die Hoekstra dolblij in de armen vliegt.

De aanvaller wil de bal graag hebben en er iets goeds mee doen. Het is even volledig lente in De Meer! Hoekstra maakt zelf ook een treffer. Hij drukt de zesde van Ajax tegen de touwen. Hij beloont zichzelf met een fraaie afwerking, na een lange sprint in de diepte. We zien Hoekstra die middag op z’n best. Op z’n meest Ajax. Die lijn trekt hij – mede door blessureleed – nooit door.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe maak jij Ajax gevaarlijk tegen Twente?

2022: Haller, Haller, Haller!
Het is zondag 13 februari 2022. Ook nu wordt Twente ruim verslagen. Met liefst 5-0. Sébastien Haller is deze middag de grote man met drie treffers. De spits scoort er sowieso al het hele jaar lustig op los, maar toch raken veel supporters niet overtuigd van zijn kunnen. Het is eigenlijk ongelooflijk.

Natuurlijk maakt Davy Klaassen de 1-0. Da’s logisch. De assist is overigens van Haller. Hij is tegen Twente dus niet alleen belangrijk met zijn drie treffers, maar weet ook een medespeler te laten scoren. Daarnaast lokt hij een strafschop uit, die door Dusan Tadic wordt gemist. Maar zelf scoren is uiteraard het allermooist. En dat doet Haller tegen Twente, zoals hij dat al het hele seizoen doet.

De ruime zege voelt fijn, zeker gezien het negativisme rondom het wegsturen van directeur voetbalzaken Marc Overmars. Dat is allemaal nog ontzettend vers. Een kwartier voor tijd staat het ‘nog’ 3-0, maar Haller gunt Ajaxsupporters een toetje door de 4-0 en 5-0 in de 85ste en 88ste minuut te maken.

In seizoen 2021/2022 komt Haller uiteindelijk tot 21 eredivisiedoelpunten in. Kampioen wordt hij ook met Ajax. Je zou zeggen: seizoen geslaagd en de spits voldoet aan alle verwachtingen, want tel de elf doelpunten in zeven Champions Leagueduels er maar bij op.

Terwijl sommige Ajaxsupporters kritisch blijven op Haller, heeft Borussia Dortmund genoeg gezien: kopen die man.

Aanbevolen
Overweegt Van ’t Schip tegen Twente met drie aanvallers te spelen?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >