Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bestuursraad Ajax wil heroverweging voorgenomen ontslag Kroes

De bestuursraad van Ajax wil dat de raad van commissarissen (rvc) het voorgenomen ontslag van de geschorste algemeen directeur Alex Kroes heroverweegt. Dit liet de bestuursraad zaterdag weten via een brief aan alle leden van de club.

14 april 2024 - 07:18
Arena 1200 (1)
De bestuursraad wil niet wachten tot de BAVA. © Jorrit Lousberg

De leden zijn met 73 procent grootaandeelhouder van Ajax en hebben dus veel zeggenschap. Hoe de verhoudingen precies in elkaar steken en hoe de hazen exact lopen? Dat lees je in onze uitgebreide toelichting.

Het schrijven richting de rvc is wat betreft inhoud klip en klaar. “De bestuursraad heeft in een gesprek met Ajax kennis kunnen nemen van de afwegingen die hebben geleid tot het ferme voorgenomen besluit,” zo lezen we. “Ook heeft de bestuursraad een gesprek gehad met Kroes.”

“De bestuursraad is zich zeer zeker bewust van de bestuurlijke regels en de complexiteit, aangezien Ajax een beursgenoteerde onderneming is. Toch gelooft zij dat een heroverweging mogelijk is, welke kan leiden tot een terugkeer van Kroes bij Ajax in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook."

Aanbevolen
Structuur Ajax uitgelegd: hoe lopen de hazen bij onze club precies?

Die boodschap is helder. Ajax maakte begin april bekend dat de rvc had besloten om Kroes per direct te schorsen. De reden was handel met voorkennis in Ajaxaandelen. Het voornemen is permanent afscheid te nemen van Kroes, maar daar is de bestuursraad het op voorhand niet mee eens.

Er staat een buitengewone algemene vergadering aandeelhouders (BAVA) op de planning voor 21 mei, maar zo lang wil de bestuursraad niet wachten. Ajax moet immers door. En snel ook. De bestuursraad wil daarom een vervolggesprek met Ajax, zo blijkt uit de brief: “De bestuursraad heeft tevergeefs op verschillende manieren getracht op korte termijn een gesprek te arrangeren.”

“De bestuursraad wil namelijk niet wachten tot de BAVA van 21 mei, aangezien voor Ajax de belangrijkste voetbalweken aanbreken, zowel binnen, maar vooral ook buiten het veld", zo schrijft men. “De bestuursraad roept de raad van commissarissen dan ook op toch echt komende week met elkaar te kijken wat er nodig is om tot een heroverweging te komen die het belang van Ajax dient.”

Wordt zeker vervolgd.

Aanbevolen
Van Praag: ‘Situatie met Alex is vreselijk voor hem, mezelf en Ajax’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >