Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zoekend Ajax morst opnieuw dure punten en dit valt op

Een onwennig Ajax heeft op bezoek bij Fortuna Sittard hele dure punten laten liggen. Met veel nieuwe gezichten binnen de lijnen kwamen de Amsterdammers niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Dit viel op.

Door Jordy Haak
03 september 2023 - 16:30
Foraja 1200
Gorter voorkomt een achterstand. © Pro Shots

Nieuwsgierigheid in het kwadraat
Zelden waren we zo nieuwsgierig naar een uitduel met Fortuna Sittard als dit weekeinde. Dat had natuurlijk alles te maken met het vernieuwde Ajax dat naar Limburg afreisde. De selectie onderging in de afgelopen transferzomer een flinke metamorfose en in het zuiden des lands mochten we de deels vernieuwde basisploeg voor het eerst aanschouwen.

Josip Sutalo, Gastón Ávila en Georges Mikautadze maakten hun debuut in het wit-rood-wit. Bij afwezigheid van de geblesseerde Steven Bergwijn en geschorste Steven Berghuis verscheen Kristian Hlynsson op de rechterflank. Carlos Forbs verhuisde naar zijn geliefde linksbuitenpositie. Kenneth Taylor nam op de bank plaats.

“Ook de jongens die al langer bij ons zitten, moeten leveren. Kenneth kan veel beter dan hij heeft laten zien. Daarnaast hebben we deze wedstrijd de passing van Branco van den Boomen nodig,” zei Steijn vlak voor de aftrap tegen ESPN.

Met twaalf nieuwe spelers in zijn selectie wacht Steijn en zijn assistenten een flinke klus. “Dat vergt heel wat van de staf en ons managementvermogen. We gaan er het beste van maken,” aldus de trainer.

Sutalo direct aanvoerder
De aanvoerdersband werd direct bij nieuwkomer Sutalo om de arm geschoven. “Dat heeft ermee te maken dat met Bergwijn, Berghuis en Davy Klaassen onze eerste drie aanvoerders er niet zijn. Sutalo is een international en nu al een onbetwiste basisspeler. Ook qua positie is de band bij hem normaal,” verklaarde Steijn zijn keuze.

Bal op het dak...
In een gesprek met de schrijvende media vertelde Sven Mislintat voor de aftrap dat hij bijzonder tevreden is met de samengestelde selectie. Tegelijkertijd benadrukte hij dat er tijd nodig is om als team te groeien. Toch gaat het al om keiharde punten en in Sittard zagen we - zoals enigszins te verwachten viel - vooral een zoekend Ajax.

Dan is het vooral zaak niet in de problemen te komen en juist dat leek al snel te gebeuren. Devyne Rensch legde zijn directe opponent onhandig over de knie, waarna arbiter Sander van der Eijk resoluut naar de stip wees. 

Rensch had geluk dat Tijjani Noslin net iets te vaak naar filmpjes van Jaap Stam heeft gekeken. De aanvaller schoot de strafschop huizenhoog de tribunes op. Opluchting alom, maar ook daarna zagen we een brutaal Fortuna en vooral een onwennig Ajax.

Geen goals, wel kaarten
Het eerste schot tussen de palen liet ruim een half uur op zich wachten en de Amsterdammers kwamen tot geen enkele uitgespeelde kans. Het gebrek aan creativiteit maakt toch wat onrustig richting de toekomst. Kleine mogelijkheden van Brian Brobbey leidden tot niets. De enige keer dat de spits de bal wel vol op de slof kon nemen, verdween het leder ook hard tegen de touwen. Helaas ging de vlag omhoog voor buitenspel.

Verder zag Ajax vooral kaarten in de eerste helft. Ávila kreeg zijn eerste prent van het seizoen na een ogenschijnlijk onschuldig duel. Steijn kreeg vervolgens geel voor commentaar op de leiding en datzelfde gold voor Brobbey, die overigens gewoon een punt had dat hij naar de grond werd gewerkt.

'Koop er nog maar twaalf!'
Ook na rust was het alsof we naar een berg van een duizendmiljard puzzelstukjes keken. Zet hem dan maar eens in elkaar. Steijn trachtte de ban te breken door de eveneens debuterende Chuba Akpom en Anton Gaaei in te brengen voor Brobbey en Rensch. Veel hielp het allemaal niet. Benjamin Tahirovic en Mikautadze losten gevaarlijke schoten, maar aan de andere kant verrichtte ook Jay Gorter een belangrijke redding. 

Het povere spel vroeg om een ludiek spreekkoor vanuit het uitvak. 'En koop er nog maar twaalf', galmde van de tribunes. Een getal dat steeds verder werd opgevoerd, tot de twintig aan toe.

Lange terugreis
Hoe de stemming onder de Amsterdamse aanhang verder was? De sfeer zat er lange tijd goed in. Met een stralend zomerzonnetje, uitstekende broodjes bal een dosis goede zin waren alle ingrediënten aanwezig voor een fijne voetbalmiddag. Uiteraard met de intentie om die te besluiten met drie punten.

Dat lukte opnieuw niet. Ajax had zelfs geluk dat de thuisploeg in de slotfase niet op voorsprong kwam. Dus wachtte voor de Ajacieden een lange, hele lange terugreis.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >