Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn prijst op elkaar ingespeelde defensieve linie van Feyenoord

Zowel bij Ajax als Feyenoord veranderde er veel de afgelopen transferzomer. Toch is het in Amsterdam zoeken naar defensieve zekerheden, waar de achterste linie in Rotterdam uitstekend op elkaar is ingespeeld. Maurice Steijn stipte dat fijntjes aan tijdens de persconferentie richting de klassieker.

22 september 2023 - 12:34
Trauner 1200
Bergwijn krijgt het zondag weer aan de stok met Trauner. © Pro Shots

Er is veel aan de hand bij onze mooie club, maar tijdens de voorbeschouwing op Feyenoord-thuis ging het gelukkig vooral over de wedstrijd van zondag. Randzaken bleven bij de persbabbel een keertje achterwege. “Feyenoord heeft een heel duidelijke spelwijze, ze zetten hoog druk en scoren makkelijk. Ook hun defensie is heel stabiel. Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman, Gernot Trauner en Dávid Hancko spelen al langer met elkaar.”

Steijn benoemde dat expliciet. Ondanks dat er in De Kuip veel nieuwe gezichten zijn, is veel hetzelfde gebleven. Bij Ajax is het vooralsnog harder zoeken naar vastigheden. Zeker in defensief opzicht. Ook tegen Olympique Marseille (3-3) lag het blij vlagen helemaal open achterin. Dat wil je tijdens de klassieker niet laten gebeuren.

“De communicatie moet achterin nog veel beter. Daar werken we keihard aan,” herhaalde Steijn zijn eerdere woorden nog maar eens. “Onze backs zijn heel aanvallend ingesteld. Ook vanuit enthousiasme. Maar als er eentje naar voren gaat, moet de ander achterblijven. Daar moeten de centrale verdedigers ook in coachen. Als we zelf balverlies leiden terwijl iedereen naar voren loopt, is je restverdediging gezien.”

Steijn typeerde Borna Sosa in balbezit als een echte Ajaxspeler, maar bij balverlies is het nog wel eens zoeken. Over Anton Gaaei sprak de trainer ongeveer dezelfde woorden. “Gaaei heeft ontzettend veel power naar voren, maar moet wel in de gaten houden wat hij verdedigend moet doen. Daar werken we keihard aan met elkaar.”

Aanbevolen
Let op: deel A10 Zuid dicht in weekeinde van klassieker

Natuurlijk kreeg Steijn de vraag hoe hij Feyenoord wil gaan bestrijden. Daarbij zei hij expliciet dat 4-3-3 voor hem het enige systeem is. Verder wil hij achterin een hoger baltempo zien, waarbij de diepte achter de Rotterdamse defensie wordt gevonden. “Dat deden we tegen Marseille een aantal keer heel goed. Ik wil dezelfde bravoure zien. We spelen thuis in de Johan Cruijff Arena. De mouwen moeten worden opgestroopt.” Hoewel dat waar is, verwacht je die laatste zin eerder in de perskamer van De Kuip.

Silvano Vos had na zijn invalbeurt tegen Marseille wat last van zijn knieën. Het lijkt voor zondag geen probleem, al zegt dat niks over een eventuele basisplaats. “We zijn voorzichtig met hem. Hij is een tijdje aan het sukkelen geweest. De stap van Jong Ajax naar het eerste is ook even wennen. We wilden hem per se niet verhuren. Of hij gaat starten tegen Feyenoord? Dat zien jullie zondag. Ik schroom niet dat soort jongens voor de leeuwen te gooien. Leeftijd maakt me niks uit.”

Steijn wil tegen Feyenoord – dat hij typeert als een uitstekend elftal – dezelfde instelling zien als tegen Marseille. “We moeten alleen niet naïef zijn, zoals we donderdag een aantal keer waren. Feyenoord is de kampioen, maar wij zijn Ajax. We hebben een team dat de klassieker kan winnen. We moeten ons nog op veel punten verbeteren, maar ik heb vertrouwen in mijn mannen.”

Toch kan er tijdens de klassieker een moment komen waarop er een gelijke stand op het scorebord staat. Kiest de trainer er dan mogelijk voor een punt over de streep te trekken? “Dat hangt er helemaal vanaf. Als er zondag niet meer inzit dan een gelijkspel, omdat we niet bij machte zijn Feyenoord kapot te spelen, dan moet je dat misschien doen. Maar we gaan uiteraard vol voor de winst. Dat is duidelijk.”

Aanbevolen
Steijn benadrukt belang van laatste training voor buitenlandse spelers

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >