Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis wil uit die zak met as: ‘Voetbal kan zo mooi zijn!’

Steven Berghuis (31) is een voetbaldier. Hij is verzot op het mooie spel. Deze dagen wordt dat echter niet in Amsterdam gespeeld. En dan is er ook op andere fronten veel onrust bij Ajax. Berghuis vindt het ontzettend jammer.

20 september 2023 - 16:33
Berghuis 1200 (1)
Berghuis wil zich vooral focussen op zijn medespelers. © Pro Shots

De – na Steven Bergwijn – tweede aanvoerder van Ajax schoof een dag voor het treffen met Olympique Marseille aan voor de traditionele persbabbel. Hij sprak na FC Twente-uit (3-1) over succesbeleving. Berghuis weet dat het winnen van wedstrijden het proces van naar elkaar toegroeien versnelt.

Maar ja, wat als dat tijdens wedstrijden niet lukt? Wat kun je dan expliciet tijdens trainingen doen om het zelfvertrouwen te laten groeien? En wat kan Berghuis – als een van de leiders – doen om de ploeg bij elkaar te houden?

“Ik probeer vooral mezelf te zijn. Daarbij tracht ik oog te hebben voor mijn medespelers en voor hun gevoelens. Ik probeer de jongens duidelijk te maken dat ze moeten geloven in hun kwaliteiten. En dat ze niet in zak en as moeten zitten omdat het team niet draait. Dat neem je alleen maar mee naar de volgende wedstrijd,” reageert Berghuis op vragen van onder anderen Ajax Life.

Aanbevolen
Steijn ziet onrust binnen Ajax vooral als vervelende afleiding

De zure nasmaak van Twente-uit speelt Berghuis het liefst zo snel mogelijk weg. Hij baalt ook ontzettend van de onrust bij zijn werkgever. “Ik krijg het mee. Ik heb ook de apps van De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en Voetbal International. Maar het leidt alleen maar af. Elke speler wil het liefst een toppartij op de mat leggen donderdag. Niks anders. Het is zo jammer. Voetbal kan zo mooi zijn. Ik ben liefhebber en dan gaat het alleen maar over randzaken.”

Berghuis wil zich vooral focussen op zijn medespelers en zeker ook zijn eigen spel. Op dat laatste punt is hij ook zelfkritisch, als hij terugkijkt op het uitduel met Twente. “Voor de nieuwe jongens waren de voorwaarden niet aanwezig een goede wedstrijd te spelen. Ook voor mij niet. Ik kwam totaal niet in mijn spel.”

De samenhang in de ploeg was ver te zoeken. Vertrouwen houden en keihard werken is wat Berghuis predikt. Daarin is hij een belangrijke pion. “Je maakt vooraf afspraken met elkaar. Je moet elkaar ook op die afspraken blijven wijzen. Dan hoop je daar natuurlijk wel een ontwikkeling in te zien. Het helpt als er momenten zijn in een wedstrijd dat je voelt dat je domineert. Dat het lukt om de tegenstander jouw wil op te leggen.”

Volgens Berghuis gaat dat stapje voor stapje, terwijl succes de boel kan versnellen. “Het begint met een goede twintig minuten, een goede dertig minuten, dan een goede helft. Dan ga je er op zeker moment ook echt in geloven als ploeg. Dat brengt een team bij elkaar. Dat gevoel hadden we tegen Twente echter geen moment.”

Aanbevolen
Steijn typeert Marseille als krachtige opponent uit onderschatte competitie

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >