Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip ziet gebrek aan leiderschap in huidige selectie Ajax

Interim-trainer John van ’t Schip sprak nog niet met spelers, maar doet dat uiteraard snel. Hij wil vooral dat de staf en ploeg rap een eenheid vormen, waarbij iedereen dezelfde kant op wil. Over het aanvoerderschap gaat hij nog een ei leggen.

30 oktober 2023 - 14:52
Schip 1200
Iedereen moet z'n plek verdienen, vindt Van 't Schip. © Pro Shots

“Ik wilde Hedwiges Maduro en Dave Vos niet in de weg lopen,” vertelt Van ’t Schip in een videomeeting met schrijvende media, waaronder Ajax Life. “Deze week begin ik. Dan ga ik ook gesprekken aan met spelers. Deze ploeg heeft hulp nodig. Die moeten we ze als technische staf geven. We moeten elkaar helpen. Zowel binnen als buiten de lijnen.”

Van ’t Schip maakt helder dat er moet worden samengewerkt. Geen eilandjes, maar met z’n allen dezelfde richting op. “Iedereen moet de kant op willen, die we met z’n allen op willen. Iedereen moet z’n plek verdienen,” stelt de interim-coach.

Steven Bergwijn draagt de in zijn ogen te veelbesproken aanvoerdersband. Of dat zo blijft, valt nog te bezien. “Dat zijn dingen waar ik met spelers over ga praten. Daar zeg ik nu nog niets over. Dit is sowieso een ploeg waarin niet veel aanvoerders lopen,” stipt Van ’t Schip het gebrek aan leiderschap in de ploeg aan.

Aanbevolen
Vrouw Van ’t Schip had vurige wens dat John weer aan de slag ging

De voormalig rechtsbuiten gaat vragen over het recente verleden uit de weg. Hij trekt een streep onder alles wat er bij Ajax is gebeurd en wil niet achterom kijken. Hij predikt vooral duidelijkheid, aanvallend voetbal en plezier. “We gaan vooruit met de spelers die we nu hebben. Een gebrek aan kwaliteit in de groep? Wellicht, maar als het ontbreekt aan duidelijkheid, dan kun je ook de echte kwaliteit niet ontdekken.”

Die laatste zin is bijna Cruijffiaans. “We gaan nu de jongens helpen. We maken later de balans op van wat we kwalitatief eventueel nodig hebben in januari. Ik wil eerst een idee vormen waar dingen mogelijk zijn en wat voor types we mogelijk willen halen. En of dat kan. Het is nu nog niet aan de orde.”

Van ’t Schip stelde desgevraagd dat hij met Louis van Gaal voetbalinhoudelijke gesprekken voerde. Hij wilde er echter niet op ingaan. Dat vond hij niet netjes. De vervolgvraag was of een 5-3-2-formatie, zoals Van Gaal als bondscoach gebruikte, mogelijk is bij Ajax. “Als we denken dat het nodig is, zullen we het doen. Je moet vooral kijken naar welke selectie je tot je beschikking hebt en dan keuzes maken.”

Aanbevolen
Van ’t Schip predikt duidelijkheid, aanvallend voetbal en plezier bij Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >