Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip predikt duidelijkheid, aanvallend voetbal en plezier bij Ajax

John van ’t Schip (59) trekt duidelijk een streep onder wat er allemaal bij Ajax is gebeurd. Hij kijkt vooruit en vertelt waar hij met de ploeg naartoe wil. Duidelijkheid, aanvallend voetbal en plezier moeten centraal staan.

30 oktober 2023 - 14:53
SCHIPPIE 1200
Van Halst belde Van ’t Schip, die toehapte. © AFC Ajax

Van ’t Schip wil niet langs de kant roeptoeteren, maar zijn Ajax helpen. De vraag kwam en dus hapte hij toe. Via een Teamsmeeting met schrijvende media legt hij uit hoe hij zijn klus gaat aanvliegen. Natuurlijk sprak hij ook met Louis van Gaal, al wilde hij daar niet over uitweiden. Hij spreekt liever over zijn duidelijke voetbalvisie.

Maar wat is deze visie precies? We vroegen het hem. “Vooruit voetballen waar het kan. Precies op de manier hoe ik ben grootgebracht bij Ajax. De leidraad moet altijd verzorgd en aanvallend voetbal zijn. Dominant spel. En we moeten vooral de bal willen hebben. Met plezier. Dat moet terugkomen in de ploeg.”

“Je moet echter ook realistisch zijn waar nodig,” vult Van ’t Schip zijn visie aan. “Ondanks je visie moet je soms aanpassingen doen. Dat heb ik wel geleerd. Het is belangrijk dat we als staf een duidelijk spelidee neerleggen bij de groep. Duidelijkheid is echt heel belangrijk nu.”

Van ’t Schip wil plezier zien, maar begrijpt ook dat lachende gezichten even ver weg zijn op dit moment. “Natuurlijk is dat lastig in deze fase. De ploeg kreeg de ene na de andere klap te verwerken. De druk voor de spelers is enorm. Ook hebben we te maken met nieuwe spelers, die hun weg proberen te vinden in een situatie waarin ze plots onderaan de ladder staan. Maar met duidelijkheid, plezier en vertrouwen gaan dingen wel makkelijker, dus daar gaan we mee aan de slag.”

Aanbevolen
Vrouw Van ’t Schip had vurige wens dat John weer aan de slag ging

“Het wordt een heel intensieve periode, waarin we vooral duidelijkheid moeten geven,” benadrukt Van ’t Schip nog maar eens. “Dat gaan we doen via trainingen, besprekingen, presentaties en individuele gesprekken. Deze ploeg heeft hulp nodig. Dat moeten we ze als staf gaan geven.”

Hedwiges Maduro, Said Bakkati en Richard Witschge blijven vooralsnog aan als assistent-trainers. “Ik begin met de mensen in de staf die er al zijn. Daar ga ik mee praten. In de komende periode wordt dan meer duidelijk over hoe we bepaalde zaken gaan regelen.”

Helder is wel dat Van ’t Schip met Michael Valkanis (49) een eigen assistent meeneemt naar Ajax. Hij werkte eerder met de Australiër samen bij PEC Zwolle en het nationale elftal van Griekenland. Namens Ajax Life vroegen we Van ’t Schip waarom hij Valkanis er graag bij wil hebben.

“Michael is een hele goede veldtrainer. Zijn trainingsvormen zijn heel goed en hij kan de oefenstof ook heel goed overbrengen. Ook zijn presentaties zijn erg goed. Het is bovendien fijn iemand bij me te hebben waarin ik veel vertrouwen heb. Ik weet dat ik blind van hem op aankan. Bovendien weet hij ook precies wat ik wil en hij deelt mijn visie.”

Met de spelers heeft Van 't Schip nog niet gesproken. “Ik wilde Maduro en Dave Vos niet voor de voeten lopen. Vanaf maandag ga ik me overal mee bezighouden.”

Aanbevolen
Van ’t Schip ziet gebrek aan leiderschap in huidige selectie Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >