Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn ziet in Sutalo en Avila duurzaam duo voor langere termijn

De keuze om Josip Sutalo en Gaston Avila een basisplaats te geven, is een beslissing voor de langere termijn. Dat bevestigde Maurice Steijn na het 1-1-gelijkspel tegen AEK Athene. De trainer wil toewerken naar meer vastigheden.

Door Jordy Haak
05 oktober 2023 - 22:43
Avila Aek 1200
Avila lijkt voorlopig verzekerd van zijn plek. © Pro Shots

“Ik zie Sutalo en Avila als een duurzaam koppel,” antwoordde Steijn bevestigend op een vraag tijdens de persconferentie. “Ik wil werken aan vastigheid. Het kan best zo zijn dat Jorrel Hato en Avila een keer van plek wisselen. Zij kunnen immers op beide posities uit de voeten. De achterste vier blijven wat mij betreft voorlopig staan.”

Steijn beseft dat het vooral in het hart van de defensie nog regelmatig erg broos oogt. “Die twee blijven nog wat onwennig, dat klopt. Aan de bal moet het absoluut beter, maar ik vind dat Sutalo en Avila in ‘de box’ wel goed hebben verdedigd. De voorzetten werden er vaak uitgehaald en ze stonden hun mannetje.”

De voornaamste problemen ontstonden volgens Steijn dan ook door eigen fouten. “We maken het onszelf soms moeilijk. Avila neemt met zijn inspeelpass bijvoorbeeld best wat risico. Dat willen we ook, maar we moeten af van de riskante pass door het centrum. Door dat soort ballen kun je de wedstrijd zomaar verliezen.”

Aanbevolen
Steijn ziet dat rust terugkeert in club én ploeg

Die linke ballen geven ook de trainer soms hartkloppingen. “Maar tegelijkertijd heb ik Avila ook enkele geweldige inspeelpasses zien geven, waardoor we onder de druk uit konden voetballen. Hij staat verdedigend zijn mannetje, is sterk in de kopduels en slim. Je ziet dat het een ervaren Argentijnse verdediger is. Ik heb het gevoel dat we dat goed kunnen gebruiken in deze fase.”

Aanvallend werkte Brian Brobbey zich een slag in de rondte. Toch besloot Steijn zijn spits na 74 minuten te wisselen. “Ik vond hem wat vermoeid. Hij heeft de laatste weken veel gespeeld en veel arbeid geleverd. Brian werkt keihard, maar er zijn ook nog een aantal dingen die hij in zijn spel moet verbeteren. Bijvoorbeeld het positie kiezen. Als hij bij die snelle counter van ons iets meer centraal blijft, kan hij immers de tweede goal maken.”

Steijn is wel kritisch op de manier hoe de arbitrage met Brobbey omgaat. Zowel nationaal als internationaal. “Als je ziet wat verdedigers nodig hebben om hem tegen te houden… Blijkbaar mogen ze ook ineens veel meer als je een sterk gebouwde spits bent. Dat is iets wat ik niet begrijp.”

Tot slot kreeg Steijn de vraag waarom Chuba Akpom als invaller de voorkeur kreeg boven Georges Mikautadze. “Akpom heeft wat meer snelheid en fysiek. Het werd een vechtwedstrijd, dus vandaar deze keuze. Mikautadze laat zich ook steeds meer zien, maar hij moet zijn plekje verdienen. Tegen RKC wilde ik hem laten invallen, maar toen werd het duel gestaakt. Hij is vooral goed in de kleine ruimte. Nu hadden we meer behoefte aan snelheid.”

Aanbevolen
Rensch: ‘Je krijgt bij Ajax weinig tijd om er gelijk te staan’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >