Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax sluit collectieve straffen niet uit bij nieuwe ongeregeldheden

De verdrietigmakende gebeurtenissen rond de klassieker zijn door Ajax en de driehoek geëvalueerd. De belangrijkste conclusie: in het geval de wanordelijkheden zich herhalen, worden er collectieve maatregelen genomen.

06 oktober 2023 - 18:05
Straffenajafey800
Tot nu toe kregen 32 mensen een stadionverbod. © De Brouwer

De driehoek bestaat uit de burgemeester, hoofdofficier en politiechef. Ajax is met hen om tafel gegaan voor een evaluatie van de gebeurtenissen rond de klassieker. Het duel met Feyenoord werd vroegtijdig gestaakt vanwege vuurwerk op het veld, waarna zich ook ongeregeldheden buiten het stadion afspeelden.

De driehoek is het erover eens dat supporters blijk mogen geven van hun onvrede, maar dat geweld en wanordelijkheden daarbij nooit acceptabel zijn. “De ME heeft uiteindelijk traangas in moeten zetten om de orde buiten het stadion te herstellen. Dit wangedrag kan en zal niet worden geaccepteerd door Ajax en de driehoek,” zo schrijft de club in een verklaring.

“Het beleid van zowel Ajax, de gemeente Amsterdam, de politie en het OM is dat de afgelopen jaren primair is ingezet op een dadergerichte aanpak: de goeden moeten zo min mogelijk onder de kwaden leiden,” zo lezen we verder.

De daders die vuurwerk afstaken, vernielingen hebben aangericht, geweld hebben gepleegd of onderdeel waren van openbare ordeverstoringen of discriminatie, hebben een civiel- of bestuursrechtelijke maatregel gekregen en/of zijn strafrechtelijk vervolgd. Dit bleek niet altijd mogelijk, veelal omdat individuen zich verschuilden in de menigte of zich verstopten onder doeken of achter bivakmutsen.

Aanbevolen
Ajacieden maken er in Athene het beste van

“Ook na Ajax - Feyenoord is ingezet op deze dadergerichte aanpak,” vervolgt Ajax. “Er zijn vijftien personen aangehouden. Het onderzoek op basis van beelden naar tien andere verdachten van openlijk geweld loopt nog. Ajax heeft tot nu toe 32 supporters geïdentificeerd die betrokken zijn geweest bij de verschillende (vuurwerk)incidenten. Zij krijgen een stadionverbod opgelegd en zijn met ingang van Ajax - AZ niet welkom.”

In het geval zich wederom wanordelijkheden voordoen, is een dadergerichte aanpak moeilijker toepasbaar. In dat geval zijn collectieve maatregelen volgens Ajax onontkoombaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van netten of in het uiterste geval het sluiten van tribunevakken of het spelen van wedstrijden zonder (uit)publiek.

De club sluit de verklaring af met het volgende: “Alle partijen spreken echter de hoop uit dat het zover niet hoeft te komen en scharen zich achter de tienduizenden welwillende Ajaxsupporters die zich wel gedragen en veilig en ongestoord van het voetbal moeten kunnen genieten.”

Aanbevolen
Bergwijn zag niks door laserpennen: ‘Maar weet waar het doel staat’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >