Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vrolijke Martha is Dave Vos dankbaar voor positieswitch

Zelden stapte er zo’n vrolijke speler de perskamer van de Johan Cruijff Arena binnen als Ar’jany Martha. De twintigjarige linksback beleeft een droomweek. Tegen FC Volendam (2-0) en sc Heerenveen (4-1) stond hij plots in de basiself. Beide duels werden winnend afgesloten.

Door Jordy Haak
05 november 2023 - 20:27
Martha 1200 (1)
Martha kan amper bevatten hoe snel het gaat. © Pro Shots

“Ik ben een snelle speler, die behendig is aan de bal en een actie kan maken,” zo introduceert Martha zich aan de verzamelde journalisten. “Bovenal ben ik een blije jongen. Ik houd van lachen en grapjes maken, maar ben serieus op de momenten dat het moet.”

Martha begrijpt als geen ander dat Ajaxsupporters waarschijnlijk nog niet zoveel van hem weten. Het gaat immers razendsnel met zijn ontwikkeling. Zo rap dat ook de linksback zelf nauwelijks kan geloven wat er allemaal gebeurt.

Tegen FC Volendam maakte hij zijn basisdebuut. Dat deed de talentvolle voetballer als linksback, terwijl hij van origine een rechtsbuiten is. Door Dave Vos werd hij omgeturnd tot vleugelverdediger. Daar is Martha met terugwerkende kracht bijzonder blij mee.

“Ik ben hem heel dankbaar voor alle steun en tips die hij mij heeft gegeven. Ik vind het wel prima op linksback,” vertelt de opgetogen verdediger met een stralende lach op zijn gezicht. “Het was wel een lastige switch. Vooral omdat je twee linies terug gaat. Daar had ik even moeite mee. Ik kon het eerst niet goed accepteren, maar zag al snel dat ik het in me heb op deze positie te spelen.”

Martha praatte veel met Vos, zijn ouders en vrienden. Ze vertelden hem dat hij de knop moest omzetten en zijn ding moest doen. Dat sorteerde effect. Inmiddels heeft Martha twee duels in Ajax 1 achter zijn naam staan.

Aanbevolen
Van ’t Schip na nieuwe zege: ‘Belangrijk voor karaktervorming van team’

Dat hij voorheen in de voorhoede speelde, ziet het jonkie als een voordeel. “Als voormalig aanvaller weet je wat andere aanvallers willen doen. Ik ben tegenstanders gaan analyseren, waardoor ik beter kan anticiperen in een-tegen-een-situaties.”

Toch zijn we razend benieuwd hoe de positieswitch van Martha tot stand is gekomen. “John Heitinga had me vorig seizoen in de laatste paar minuten van een wedstrijd als linksback nodig, omdat er iemand was uitgevallen. Daarna werd Vos aangesteld als hoofdtrainer van Jong Ajax. Hij kwam naar me toe, vertelde dat hij me nodig had op die positie en vroeg of ik dat kon invullen. Ik zei: ‘Honderd procent, we gaan hier samen doorheen.’ Sindsdien werd ik steeds vaker ingezet als linksback.”

Dat hij zich nu tweemaal in een volle Johan Cruijff Arena heeft mogen laten zien, maakt het jonkie trots. “Het geeft een onbeschrijfelijk gevoel. Ik had niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben op de supporters. Ik wist amper wat ik moest zeggen,” vertelt Martha over het feit dat hij tegen Volendam direct werd verkozen tot Player of the Match.

“In het begin was ik wel gespannen, maar tegen Heerenveen ging het al makkelijker. Ik had mezelf goed voorbereid op de wedstrijd. Hoe? Door goed uit te rusten, te weten wat m’n taken zijn en m’n spel te spelen. Mijn droom is uitgekomen.”

Bij bijna iedere zin die Martha uitspreekt, hoor je het plezier in zijn stem. Was het voor zo’n vrolijke jongen niet lastig in te stromen in een ploeg die niet overliep van het zelfvertrouwen? “Jawel, maar in de kleedkamer hebben we als team met elkaar gepraat. Soms moet je elkaar even wakker krijgen. We hebben elkaar gecoacht. De uitkomst is mooi, met zes punten uit de laatste twee wedstrijden,” zo antwoordt hij op een vraag van Ajax Life.

Martha – die is ingeschreven voor de Europa League – heeft niet direct verwachtingen richting de komende wedstrijden. “Iemand anders kan ook weer de kans krijgen. Maar als ik er moet staan, ben ik voorbereid. Het is nu zaak goed te herstellen, mijn focus te houden en mijn ding te blijven doen.”

Aanbevolen
Gaaei is volgens Van ’t Schip welwillende jongen met veel potentie

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >