Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip ziet Ajax ondanks nederlaag stappen maken

Ajax maakte tegen Brighton & Hove Albion andermaal kennis met de harde wetten van het Europese voetbal. Fouten worden vrijwel direct afgestraft. Toch legde John van ’t Schip na de 2-0-nederlaag vooral de nadruk op de progressie die zijn team boekt.

Door Jordy Haak
09 november 2023 - 22:38
Schip Ajabha 1200
Van ’t Schip zag Ajax best veel goed doen. © Pro Shots

In de heenwedstrijd kreeg Ajax een stortvloed aan kritiek over zich heen, vanwege de ultradefensieve tactiek waar Hedwiges Maduro destijds voor koos. Dat was niet des Ajax. Resultaat leverde het ook al niet op. In de eigen Johan Cruijff Arena verscheen dezelfde einduitslag op het scorebord, maar besloot Van ’t Schip het over een andere boeg te gooien.

“We wilden hoog druk zetten, om het Brighton & Hove Albion moeilijk te maken in de opbouw. De meeste ploegen zakken compact in. Dan weten zij er alsnog doorheen te spelen. Daarom kozen we ervoor agressief te beginnen. Met als doel hen niet aan hun normale spel toe te laten komen,” vertelt de trainer op de persbabbel na afloop.

“Hetgeen we voor ogen hadden, lukte aardig. Tot we zelf de fout maakten door in de opbouw de bal te verspelen. Daar wisten zij wel raad mee. Uit het niets kwamen we daardoor op achterstand. Dan wordt het moeilijker. Brighton & Hove Albion kon meer achteroverleunen. Na rust begonnen we een stuk minder goed. Toen hebben ze een kwartier echt gedomineerd en viel ook de tweede goal.”

Wat opvalt in de analyse van Van ’t Schip, is dat hij overwegend positief is, ondanks dat Ajax eigenlijk geen moment écht kans maakte op een driepunter. Ook de hoofdtrainer ziet dat het allemaal nog te broos is voor Europees succes, maar hij legt liever de nadruk op de lichtpuntjes. Van een kansloze missie wil hij dan ook niets weten.

Aanbevolen
Rensch steunt Vos na fatale fout: ‘Je moet sterk blijven’

In een lastig Europees duel hadden we met name meer verwacht van ervaren spelers als Steven Bergwijn en Steven Berghuis. Toch heeft Van ’t Schip er wel een verklaring voor dat ook zij tegen Brighton & Hove Albion het verschil niet konden maken. “Het is best lastig voetballen als je eerst druk geeft en daarna in de aanvallende rol weer een-op-een je acties moet maken. Dat kost veel kracht,” legt de oefenmeester uit.

“Dan is de balans een beetje zoek. Daardoor konden ze die extra actie, die ze normaal wel in huis hebben, ditmaal niet maken. We moeten niet vergeten dat we best wat wedstrijden achter de rug hebben. In de afgelopen twee duels hebben ze het wel laten zien. En ik vind dat ze ook vandaag niet hebben verzaakt.”

De nederlaag tegen Brighton & Hove Albion is de eerste tik die Ajax onder Van ’t Schip te verwerken krijgt. Waar staat zijn ploeg in het proces er bovenop te komen? “Dit was de derde wedstrijd in tien dagen tijd. Daar zitten we. We zien dat er goede stappen worden gezet. Dat is positief en daar kunnen we op voortborduren. We kwamen op achterstand door een persoonlijke fout en na rust zag je de krachten wegvloeien.”

Tot slot krijgt Van ’t Schip de vraag of er niet vaker met de vuist op tafel moet worden geslagen. Niet alleen de lichtpuntjes benoemen, maar elkaar ook de waarheid durven zeggen. Kritiek uiten wanneer dat nodig is. De oefenmeester komt met een illustratief antwoord en neemt de openingsgoal daarbij als voorbeeld.

“Silvano Vos weet zelf ook wel dat hij daar een fout maakt. Dan moet je zo’n jongen even oprapen en niet verder de grond intrappen. De jongens kunnen elkaar onderling nog meer coachen en de waarheid zeggen. Dat mag best van elkaar worden gevraagd, maar ook dat is een proces. Josip Sutalo speelde bijvoorbeeld opnieuw een goede wedstrijd. Hij is nu meer leiding aan het geven. Dat vind ik mooi om te zien,” besloot Van ’t Schip.

Aanbevolen
Vos zag eigen spel bergafwaarts gaan na fout tegen Brighton

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >