Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip plaatst kritische noten in aanloop naar Marseille-uit

John van ’t Schip is vanzelfsprekend blij met de 5-0-zege op Vitesse. De Ajaxtrainer blijft ondertussen realistisch genoeg om te beseffen dat de Arnhemmers wel heel pover voetbal op de mat legden. Marseille-uit wordt andere koek.

Door Jordy Haak
26 november 2023 - 09:34
Schip Vitesse 1200
Van ’t Schip ging in de rust flink tekeer. © Pro Shots

In de eigen Johan Cruijff Arena kwam Ajax door doelpunten van Jorrel Hato en Kristian Hlynsson razendsnel op een 2-0-voorsprong. Wie dacht dat de spelers daar in de rust vooral complimenten over ontvingen, had het mis. Natuurlijk was ook Van ’t Schip in zijn nopjes met de vlotte goals, maar hij stoorde zich vooral aan het feit dat zijn ploeg daarna te ver weg zakte.

“In de rust ben ik tekeer gegaan. Dat het beter moest,” aldus de oefenmeester op de persbabbel na afloop. “Die boodschap kwam aan, want de intensiteit ging in de tweede helft omhoog. We scoorden nog driemaal en konden jongens laten invallen die nog niet zoveel minuten maakten. Ik ben blij met de uitvoering, maar we moeten ook realistisch zijn. We weten dat Vitesse niet in beste vorm steekt.”

Toch liet Ajax dit seizoen veel te vaak onnodig punten liggen. Ditmaal zagen we bij vlagen vlotte loopacties, fraaie passes en mooie treffers. Glimpen van het Ajax waar we zo graag naar kijken. Juist dat soort momenten helpen het vertrouwen te herstellen.

“Dat is inderdaad heel belangrijk, want dit is een jonge ploeg,” antwoordt Van ’t Schip op een vraag van Ajax Life. “Er zit veel groei in het team en ook op dit punt willen we groeien. De intensiteit van de trainingen wil ik terugzien in de wedstrijden. Dat valt niet altijd mee. Het is ook gewenning.”

In de Johan Cruijff Arena werd dus vooral in de tweede helft een volgende stap gezet in dat proces. “Vitesse kwam daardoor onder druk te staan en werd niet meer gevaarlijk. Daar willen we naartoe. Dat we continu de druk opvoeren. Ook bij balverlies.”

Aanbevolen
Kalme Hato heeft geen tijd zich te verbazen over wat hij meemaakt

Van ’t Schip beseft als geen ander dat het treffen met Olympique Marseille onvergelijkbaar is met de wedstrijd tegen de hekkensluiter van de eredivisie. Welke lessen neemt hij desondanks mee naar de Europese confrontatie? “Dat we niet zo moeten spelen als in de laatste fase van de eerste helft. Daar weet Marseille namelijk wel raad mee. Daar moeten we continu voor waken en hard aan blijven werken.”

De wedstrijd tegen de Fransen kan als een finale worden bestempeld. Althans, als Ajax dit seizoen nog iets wil betekenen op de Europese velden. “Het is een mooie test. In Amsterdam zagen we een hele open wedstrijd. Als de ruimtes te groot worden, maak je het jezelf niet makkelijk. Daar moeten we dus op een andere manier mee omgaan. We moeten de linies kort houden, anders heb je een groot probleem,” aldus de trainer, die Brighton & Hove Albion-thuis (0-2) nog even aanhaalt.

“Daar kwamen we op achterstand door een individuele fout, maar de intensiteit was goed. Daardoor kwam Brighton & Hove Albion moeilijk aan opbouwen toe. We hielden dat in de tweede helft niet vol. Dan moet je achteruit en hebben zij de kwaliteit je op het middenveld weg te tikken. Ik ben benieuwd in hoeverre we daar tegen Marseille verbetering in zien. Ik hoop dat we progressie maken.”

Het gevoel is volgens Van ’t Schip goed, maar hij weet dat dit weinig zegt. “De uitvoering, het kunnen opbrengen en begrijpen is namelijk een proces. Dat wil je erin krijgen, maar gaat niet van de ene op de andere dag. Marseille-uit wordt een hele andere beleving dan de wedstrijd tegen Vitesse, maar ik ben heel benieuwd,” aldus de trainer, die voorzichtig optimistisch is over de inzetbaarheid van Josip Sutalo en Brian Brobbey.

“Sutalo had een bloeduitstorting en daardoor wat moeite met rennen. Dat ging alweer wat beter. Met Brobbey moeten we voorzichtig zijn. Hij had spierklachten. Dan moet je oppassen dat je hem niet voor langere tijd kwijtraakt. We kijken de komende dagen hoe dat uitpakt,” besluit de trainer.

Aanbevolen
Hato maakt droomweek nóg mooier met plek op onze wallpaper

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >