Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kalme Hato heeft geen tijd zich te verbazen over wat hij meemaakt

Hij droeg de aanvoerdersband, maakte zijn debuut voor Oranje en zette zijn ploeg tegen Vitesse al na drie minuten op voorsprong. Het was zijn eerste doelpunt in Ajax 1. En dat alles in twee weken tijd. Het voetballeven van Jorrel Hato gaat als een vuurpijl. Tijd om te genieten, is er niet.

26 november 2023 - 08:39
Hato 1200 (1)
Hato maakt zijn eerste treffer voor Ajax 1. © Pro Shots

“Het gaat allemaal heel snel, maar ik moet ook gewoon weer door. Ik heb geen tijd in mijn arm te knijpen,” stelt de zeventienjarige na afloop van de 5-0-zege op het zwakke Vitesse. “Ik sta niet heel erg stil bij wat ik allemaal meemaak. Dat komt later wel op een rustig moment.”

Natuurlijk ontving Hato als Oranjedebutant het traditionele haasje. Ook moest hij als nieuweling een liedje zingen. “Thijs Dallinga moest eerst, dus ik kon een beetje afkijken. Ik geloof dat ze het wel grappig vonden,” vertelt Hato met een grijns.

De verdediger stelt dat hij na de interlandperiode ook niet anders terugkeerde op De Toekomst. Natuurlijk waren de felicitaties leuk, maar verder was het vooral zaak het vizier op Vitesse-thuis te richten. De wedstrijd was drie minuten oud of Hato rondde een zelf opgezette aanval doeltreffend af.

“Ik zag de ruimte om te gaan, dus ik pakte die kans gewoon,” haalt Hato het moment op rustige toon terug. Het was fijn een centrale verdediger van Ajax brutaal te zien indribbelen, om vervolgens Kenneth Taylor in te spelen en zelf door te lopen. Een paar tellen later tikte hij een lage voorzet van Steven Bergwijn tegen de touwen.

Aanbevolen
Van ’t Schip plaatst kritische noten in aanloop naar Marseille-uit

“Ik denk dat we tegen Vitesse goed waren aan de bal, al ging het druk zetten voor rust niet altijd goed. Dat ging in de tweede helft beter. Er zat toen veel meer energie in,” stelt Hato. De jongeling gaf daarbij niet aan dat John van ’t Schip tijdens de pauze aardig tekeer was gegaan. De trainer eiste meer intensiteit. Hato: “De eerste helft lieten we het soms een beetje lopen. Dat mag niet gebeuren.”

Josip Sutalo ontbrak tegen Vitesse en dus speelde Hato met Devyne Rensch als centrale partner naast zich. Wij van Ajax Life vroegen ons af of dat lekker was, ook wat betreft taal. “Het is wel iets anders dan met Josip, ook omdat ik Devyne iets langer ken. Maar als ik Engels met Josip spreek, dan begrijpt hij mij ook.”

De achterhoede bestond met Hato, Rensch en Ar’jany Martha voor 75 procent uit eigen jeugd. Dat vond Hato ook mooi. Iets om trots op te zijn? “Zeker weten,” klonk het uit zijn mond. Het zijn lichtpuntjes waar je als Ajacied in bange dagen plezier uit haalt. Hato ziet sowieso goede dingen. “We trainen met energie, lef en durf. Dat zag je in balbezit ook terug tegen Vitesse. We creëerden veel kansen en maakten vijf doelpunten.”

Nadat Hato zijn zegje had gedaan, verscheen Van ’t Schip in de perskamer. Hij had ook nog wel iets te zeggen over Hato. “Het is bijzonder dat een jonge jongen zó stabiel en gefocust speelt. Ik hoop dat hij deze weg voort kan zetten en zich blijft ontwikkelen, zodat hij voor zowel Ajax als het Nederlands elftal een belangrijke speler wordt. Hij houdt zich rustig en is een goede prof. Jorrel is serieus en bereidt zich altijd goed voor. Het is een jongen van zeventien jaar, maar al heel belangrijk voor ons team.”

Aanbevolen
Hato maakt droomweek nóg mooier met plek op onze wallpaper

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >