Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip over positie Berghuis: ‘Vooral belangrijk dat hij vrijheid heeft’

Nu de ziekenboeg grotendeels leegstroomt, heeft John van ’t Schip weer wat om uit te kiezen. In aanloop naar het thuisduel met Brighton & Hove Albion gaat de trainer in op de rechtsbackpositie en de beste rol voor Steven Berghuis.

08 november 2023 - 13:14
Berhuisship800
Berghuis kan op meerdere posities uit de voeten. © Pro Shots

We beginnen met een blessure-update. Devyne Rensch, Borna Sosa en Carlos Forbs zijn fit genoeg om te starten. Dat geldt ook voor de jonge Ar’jany Martha, al moet blijken hoe lang hij het volhoudt. Daar tegenover staat het wegvallen van Branco van den Boomen, die met een knieblessure aan de kant staat.

Anton Gaaei verving Rensch de afgelopen weken op de rechtsbackpositie. Nu de Nederlands jeugdinternational weer is teruggekeerd, zijn we benieuwd welke keuze Van ’t Schip maakt. Wij van Ajax Life vroegen de trainer naar de verschillen tussen de twee verdedigers. De coach noemt ervaring als grootste onderscheid.

“Het verschil zit ‘m vooral in ervaring, ondanks dat Rensch nog 21 jaar moet worden. Hij weet wat het inhoudt om in het eerste elftal te spelen. Gaaei is nieuw en komt uit Denemarken. Hij heeft daar ook voor een wat kleinere club gespeeld. De overstap naar Ajax is voor hem best groot geweest, maar hij past zich goed aan. Ik zie hem stappen maken.” 

Aanbevolen
Van ’t Schip wil tegen Brighton brutaal Ajax zien dat vooruit voetbalt

Een andere knoop die Van ’t Schip moet doorhakken, is die van de rechtsbuitenpositie. Ondanks dat Berghuis zelf een voorkeur heeft om als aanvallende middenvelder te spelen, kwam hij de laatste drie duels aan de rechterkant in actie. Van ’t Schip denkt dat Berghuis beide rollen prima kan invullen, als hij maar de vrijheid krijgt.

“We moeten hem niet te veel op een positie vastpinnen. Als hij aan de rechterkant staat, komt hij ook vaak op de tienpositie uit. Hij heeft het overzicht om vanaf rechts te openen of de bal achter de laatste linie te geven. Het is voor Steven belangrijk dat hij vrijheid heeft in die rol. Hij kan het op een eigen manier invullen, waarbij hij in bepaalde gedeeltes meer op tien uitkomt.” 

Van ’t Schip krijgt tot slot de vraag of hij een ander beeld heeft gekregen van de nieuwkomers, nu hij ze van dichtbij meemaakt. “Het is eerder dat ik een beter beeld heb gekregen. Ik kijk uiteraard hoe ik de groep zo dicht mogelijk bij elkaar kan brengen. Dat kan door jongens kansen te geven. In bepaalde wedstrijden kun je iemand eerder laten invallen, waardoor hij vertrouwen krijgt. Maar dat ga ik niet geforceerd doen.”

Aanbevolen
Brobbey kan wel leven met openbare kritiek van Koeman

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >