Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Lenderink vertelt over salarishuishouding bij missen Champions League

Financieel directeur Susan Lenderink (46) kon over het vorige seizoen zwarte cijfers schrijven, maar de slechte resultaten van dit seizoen eisen alle aandacht op. In een nieuwe editie van ons magazine Ajax Life geeft ze antwoord op een spervuur aan vragen. Een voorproefje.

23 november 2023 - 11:00
Lenderink 1200
‘Winnen doe je samen en verliezen ook,’ aldus Lenderink. © AFC Ajax

We waren blij dat Lenderink aanschoof voor een gesprek. Ze ging geen vraag uit de weg. Er is immers nogal wat gebeurd bij de club. Samen met Ajax Life blikt ze terug op een bewogen anderhalf jaar.

Geen inkomsten uit de Champions League. Wat betekende dat beleidsmatig in aanloop naar dit seizoen?
“Alles begint met een strategie. Die hebben we als Ajax niet voor een jaar, maar voor de langere termijn. We houden rekening met verschillende scenario’s, zoals een jaar geen Champions League. Onze ambitie blijft hetzelfde. We willen dat Ajax structureel onderdeel is van de Europese top. Onze begroting is ingesteld op Champions Leaguevoetbal. Als je dat niet haalt, steven je af op een operationeel verlies.”

“Het financiële verschil tussen het spelen van Champions League of Europa League, is ongeveer veertig miljoen euro aan inkomsten. De kunst is hoe je met je kosten kunt meebewegen, zodat het verlies zo klein mogelijk blijft. Je kunt het gat niet volledig compenseren met de huishouding zoals we die vandaag de dag hebben. Ajax is in financieel opzicht extreem afhankelijk van de sportieve resultaten.”

Hoe vertaalde het scenario zonder Champions Leagueperspectief en -inkomsten zich naar de afgelopen transferperiode?
“Omdat onze ambitie hetzelfde blijft, moeten je investeren in het team. Dat betekende wel dat we hebben gezegd dat we uitgaande en inkomende transfers meer aan elkaar zouden matchen. In het verleden waren we proactiever op de transfermarkt. Nu wisten we dat het een financieel zwaar jaar kon worden. Dan wil je eerst uitgaande transfers realiseren en daarna inkomende.”

“Wel hebben we direct Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic gehaald. Het is niet zo dat de nieuwe technisch directeur de portemonnee kreeg met de mededeling: ga je gang maar.”

Aanbevolen
Ambitieuze Vos durft groots te dromen

Klopt het dat de salarissen dit seizoen zijn aangepast?
“Het financiële verschil tussen spelen in de Champions League of Europa League, is groot. Dan is het eigenlijk gek dat het salaris niet kan meebewegen. Vanaf dit seizoen is er een nieuwe structuur voor alle contracten van nieuw aangetrokken spelers. Lopende contracten respecteren we en breken we niet open.”

“Spelers krijgen minder salaris op het moment dat we geen Champions League spelen. Eigenlijk proberen we de gemiste inkomsten deels met deze kostenbesparing goed te maken. Ik denk dat dat ook gezond is vanuit mijn rol als financieel directeur. Ons bedrijfsmodel is in hoge mate afhankelijk van de verkoop van spelers en de sportieve resultaten. Het is onze taak die afhankelijkheid zo klein mogelijk te maken. Daarin is deze aanpassing een belangrijke.”

Mogen we concluderen dat Ajax na de zomer van 2018, waarin financieel meer risico werd genomen met de contracten van Dusan Tadic en Daley Blind, nu een stapje terug heeft gedaan?
“Dat zou ik niet zo willen stellen. Onze ambitie blijft hetzelfde en de lange termijn is leidend geweest. We bieden spelers nog steeds een Champions League-salaris aan, maar zeggen er wel duidelijk bij dat ze naar een lager salaris gaan als we geen Champions League spelen. Een beetje in de trant van: winnen doe je samen en verliezen doe je ook samen.”

Het volledige interview met Lenderink lees je in de nieuwste editie van Ajax Life. Daarin legt ze ook uit hoe het transferproces bij Ajax werkt, wat er komende winter mogelijk is en wie er betrokken waren bij de transfers van Sven Mislintat. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid!

Aanbevolen
Misehouy wil bijtekenen als Ajax goed plan voor hem heeft

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >