Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Almere City - Ajax

We maken ons op voor speelronde twaalf. Ajax gaat zondag op bezoek bij promovendus Almere City. Een zege is noodzakelijk om stapjes op de eredivisieranglijst te blijven maken. Hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

11 november 2023 - 10:57
Driedingenalmaja800
Martha scoorde namens Jong Ajax al eens in Almere. © Pro Shots

IJmeerderby?
Er staat zondag een primeur op het programma. Nog nooit stonden Almere City en Ajax tegenover elkaar in de eredivisie. Oefenpotjes tussen de twee eerste elftallen waren er wel, maar verder bestaat de historie tussen beide clubs vooral uit de twintig duels die Jong Ajax uitvocht met de club uit Flevoland. 

Ajax werd lang gezien als de grote broer van Almere City. De twee clubs zijn in meerdere opzichten met elkaar verbonden. Supporters die in het Yanmar Stadion op de tribune zaten, hadden vaak ook een clubvoorkeur voor Ajax. Dat is inmiddels wel anders. De Zwarte Schapen krijgen steeds meer hun eigen identiteit.

Als we de website van Almere City moeten geloven, maken we ons zelfs op voor een heuse derby. “Na de al bestaande Markermeerderby tegen FC Volendam, zou men nu kunnen spreken van de IJmeerderby, als de clubs uit de steden aan weerszijden van het meer elkaar treffen,” zo schrijft de tegenstander van zondag. Dat belooft wat!

Aanbevolen
Welke Ajacieden scoorden al eens tegen Almere City?

Almere City kent goede reeks
Almere City had als promovendus een moeizame start van het seizoen. Na vier duels op rij te hebben verloren, werd tegen Excelsior in speelronde vijf het eerste punt ooit in de eredivisie gepakt. Daarna begon de club uit Flevoland beter te draaien. Buiten de topvier is Almere City de enige club die de laatste vijf competitieduels niet verloor.

Wie naar de ranglijst kijkt, ziet dat De Zwarte Schapen tiende staan. Dat is twee plekken boven nummer twaalf Ajax. Daar kun je alleen maar bewondering voor hebben. Het verschil tussen beide clubs bedraagt één puntje. Bij een Amsterdamse overwinning duiken de Ajacieden dus over Almere City heen.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: voor het eerst naar Almere City, maar wie spelen?

Van ’t Schip: ‘We moeten aan de bak’
We hebben goed en slecht nieuws uit de ziekenboeg. Het positieve is dat Gerónimo Rulli weer op het veld staat. Een fijne opsteker voor de doelman, die tijdens het openingsduel in de eredivisie geblesseerd uitviel. “Het gaat goed met hem,” aldus John van ’t Schip tegenover Ajax TV. “Hij is veel aan het trainen. Hopelijk kan hij binnenkort aansluiten.”

Of Branco van den Boomen zondag van de partij is, is zeer twijfelachtig. De middenvelder heeft last van zijn knie en moest het thuisduel met Brighton & Hove Albion aan zich voorbij laten gaan. Van ’t Schip: “Het wordt moeilijk, maar dat is nog open. Verder moeten we afwachten of er iets bijkomt na donderdag.”

Van ’t Schip verwacht dat zijn spelers zondag aan de bak moeten. “Ze verrichten daar goed werk. Het is een ambitieuze club. Het is mooi voor de stad dat ze een club hebben die eredivisie speelt. Daarnaast doen ze het goed als je kijkt naar de laatste weken. We moeten aan de bak zondag.”

Almere City en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Yanmar Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis, terwijl Jannick van der Laan de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Godts maakt mooie sologoal bij gelijkspel van Jong Ajax in Breda

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >