Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax heeft tegen Volendam eindelijk wind weer in de zeilen en dit valt op

Kersvers Ajaxtrainer John van ’t Schip heeft zijn ploeg naar de eerste zege in ruim twee maanden tijd geloodst. In de windstille Johan Cruijff Arena kostte dat meer moeite dan nodig was, maar uiteindelijk stond een 2-0-eindstand op het scorebord. Dit viel op.

Door Jordy Haak
02 november 2023 - 21:56
Bergwijn Scoort 1200
Bergwijn schreeuwt het uit na zijn bevrijdende treffer. © Pro Shots

Van ’t Schip voortvarend van start
Niets dan respect voor Van ’t Schip. De 59-jarige oefenmeester liet zijn Ajaxhart spreken en wil zijn club helpen in deze donkere dagen. Aan hem de zware taak het gehavende schip weer op koers te krijgen. We kunnen nog veel meer woordgrapjes met scheepstermen maken, maar gooien het liever over een andere boeg. We zijn namelijk vooral heel blij dat een oer-Ajacied juist in deze moeilijke tijd instapt.

Van ’t Schip stond donderdag voor de tweede maal als eindverantwoordelijke voor de groep in de Arena. In mei 2009 loodste hij Ajax als interim-trainer al eens naar een 1-0-overwinning op FC Twente. Dat was destijds een eenmalig optreden. Veertien jaar later is het de bedoeling dat de in Canada geboren trainer het seizoen afmaakt. Een kickstart tegen FC Volendam zou daarbij lekker zijn. Die kwam er uiteindelijk ook, al kostte het meer moeite dan nodig was.

Debuterende Martha al zesde linksback
Van ’t Schip verraste met een basisplaats voor Ar’jany Martha. Het twintigjarige talent mocht debuteren en nam de linksbackpositie voor zijn rekening. Dat ging ten koste van Gaston Avila, die in Eindhoven overhoop werd gespeeld door Johan Bakayoko. Het was gelijk de enige wijziging in de startopstelling. De nieuwe hoofdtrainer hield verder vast aan dezelfde namen die Hedwiges Maduro tegen PSV (5-2) het veld instuurde.

Op sociale media stelden verschillende supporters dat Van ’t Schip met zijn keuze voor Martha met vuur speelde. Je kunt ook stellen dat de alternatieven zich in de afgelopen maanden niet bepaald hebben bewezen. Dat blijkt wel uit het feit dat Martha dit seizoen al de zesde Ajacied is die de linkbackpositie voor zijn rekening neemt.

“Borna Sosa is geblesseerd en Avila is geen echte linksback. Hij speelt liever centraal achterin,” verklaarde Van ’t Schip zijn keuze voor de camera van ESPN. “Martha is ook een ander type speler. Hij is van origine rechtsbuiten, maar is door Dave Vos omgeturnd tot linksback. Hij doet het goed op die positie bij Jong Ajax, is atletisch en heeft veel loopvermogen. Hij kan onbevangen spelen.”

Aanbevolen
Hato is Ramaj flink dankbaar na schrikmoment met opstomende Mühren

Ajax mist scherpte voor goal
Dat deed Martha ook, die erg hoog op het veld stond en bij veel aanvallen was betrokken. Ajax had in de eerste helft de wind in de zeilen en dook veelvuldig op voor het vijandelijk doel. In vergelijking met de voorgaande wedstrijden, zagen we eindelijk weer eens fris spel, fijne combinaties en serieuze doelkansen. Maar geen doelpunten.

Met name Steven Berghuis was ongelukkig in zijn afronding en het geven van de laatste pass. Meermaals leek het alsof hij doelman Mio Backhaus stond warm te schieten, terwijl het toch echt de bedoeling was de bal in het netje te leggen. Een fraai schot van Steven Bergwijn spatte daarnaast uiteen op de lat.

Zo stond de brilstand bij rust nog op het scorebord. Daarmee deed Ajax zichzelf eigenlijk tekort. Net als in het Philips Stadion vergaten de Amsterdammers zichzelf te belonen met keiharde doelpunten.

Teamspirit zichtbaar na bevrijdende goal
Het duurde uiteindelijk een klein uur tot de ban dan toch werd gebroken. Na een goed lopende aanval, schoot Bergwijn de bal kiezelhard tegen de touwen. Eindelijk! Dat de aanvallers bij het juichen direct naar hun teamgenoten wenkten om het doelpunt gezamenlijk te vieren, zegt iets over het teamgevoel. Een punt waar Van ’t Schip bij zijn presentatie op hamerde. Met duidelijkheid, saamhorigheid en plezier moet de weg omhoog worden gevonden.

De debuterende Martha moest niet veel later met kramp het veld verlaten. Na een puike prestatie viel hem een welverdiend applaus ten deel. Dat Anass Salah-Eddine als vervanger binnen de lijnen kwam, lijkt te betekenen dat Avila zich definitief op de linker centrale positie in het centrum focust.

Ramaj toont zijn klasse
In de slotfase kreeg Ajax het toch weer moeilijk. Twee cruciale reddingen van Diant Ramaj waren nodig de ploeg op de been te houden. Vooral een-op-een met Robbert Mühren – na een mislukte kopbal van Branco van den Boomen – onderscheidde de doelman zich.

De verlossing kwam uiteindelijk pas vlak voor tijd. Uit een hoekschap van Branco van den Boomen kopte de net ingevallen Chuba Akpom raak. Zijn eerste treffer in het wit-rood-wit, waarmee hij de driepunter veiligstelde.

Uiteindelijk werd dus slechts nipt gewonnen van laagvlieger Volendam. Er is nog heel veel werk aan de winkel. Maar na ruim twee maanden zonder zege vierden de supporters, die ondanks storm Ciarán de weg naar de Johan Cruijff Arena vonden, eindelijk weer eens een driepunter.

En Ajax nam gelukkig afstand van de hatelijke laatste plaats in de eredivisie. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >