Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Klaassen hoopt na Ajaxonwaardig seizoen dat er snel duidelijkheid komt

Davy Klaassen had na de dramatische slotwedstrijd tegen FC Twente (3-1) moeite om de juiste woorden te vinden. Voor Ajax resteert een ticket voor de play-offs van de Europa League, maar de middenvelder ziet dat slechts als een schrale troost.

28 mei 2023 - 18:00
Klaassen 1200
De teleurstelling is groot na een nieuwe nederlaag. © Pro Shots

“Het was een Ajaxonwaardig seizoen en zo sluiten we het ook af,” sprak een balende Klaassen voor de camera van ESPN. “Het is moeilijk om terug te blikken als je zo teleurgesteld bent. Niet alleen over deze wedstrijd, maar over het hele jaar. Ik denk niet dat er één specifieke oorzaak aan te wijzen is. We moeten met z’n allen kijken hoe we volgend seizoen een beter jaar gaan hebben.”

De afsluitende wedstrijd in Enschede was illustratief voor het rampjaar dat Ajax doormaakt. De simpelste dingen gingen mis, er werden veel individuele fouten gemaakt en het heilige vuur ontbrandde wederom niet. Omdat PSV zijn sportieve plicht deed, eindigde de ploeg van trainer John Heitinga nog wel op de derde plaats. Klaassen kon er begrijpelijkerwijs niet echt blij om zijn.

“Tsja, die derde plek… Ik wilde tweede worden. Ik ben vooral teleurgesteld over hoe het allemaal is gelopen en hoe we het hebben laten gebeuren. Ook tegen Twente weer. Als je 0-1 maakt, lijkt er niet zoveel aan de hand, maar je krijgt na rust twee snelle goals om de oren en je staat achter. Er waren dit jaar een heleboel dingen die niet bij Ajax horen. Daar moeten we goed naar kijken.”

Dat laatste is duidelijk. Er wacht Ajax deze zomer een monsterklus. Veel moet komend seizoen anders om weer om de prijzen mee te doen. Dat realiseert ook Klaassen zich terdege. Maar wat er dan precies allemaal moet gebeuren, durft ook hij niet te zeggen.

Aanbevolen
Heitinga: ‘Natuurlijk kijk ik ook kritisch naar mezelf’

“Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Er is zoveel gebeurd en er was zoveel gaande. We moeten eerst met z’n allen zorgen dat we alles op de rit gaan krijgen. Dan kunnen we ons opmaken voor het nieuwe seizoen. Of je daarvoor bij elkaar moet zitten of juist even afstand moet nemen van het voetbal? Een combinatie van beiden. Ik denk dat iedereen het nu wel even zat is.”

Logischerwijs kwam vervolgens de trainerspositie ter sprake. Nog altijd is onduidelijk wie volgend seizoen als eindverantwoordelijke voor de groep staat. “De beslissing over de hoofdtrainer moet wel snel worden genomen, want over vier of vijf weken beginnen we alweer,” was Klaassen duidelijk.

“Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, zodat iedereen weet waar-ie aan toe is. Of die onduidelijkheid een van de oorzaken is van het tegenvallende seizoen? Dat zou kunnen. Zoveel onrust in je club is niet goed, maar voorheen was er ook wel eens onrust en dan werden we wel kampioen.”

Kenneth Taylor baalt net zo erg, maar wil niet spreken over een totaal verloren seizoen. “Dat was het wel qua resultaten, maar voor mij persoonlijk was het ook een leerzaam jaar. Ik heb best veel meegemaakt en dat neem ik als bagage mee naar het nieuwe seizoen.”

Toch beaamde de middenvelder dat Ajax met de derde plaats niet eens mag klagen. “We hebben geluk gehad dat PSV heeft gewonnen, anders waren we zelfs vierde geworden. De stemming is natuurlijk niet best. Eigenlijk gewoon dramatisch. We hebben onze plicht niet gedaan en zijn nog goed weggekomen.”

Aanbevolen
Rensch: ‘We weten dat we vaak te slap beginnen’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >