Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga flink onder indruk van centraal duo Hato/Timber

Het zou ons niks verbazen als John Heitinga zijn nieuwe centrale verdedigingsduo voor de resterende drie duels heeft gevonden. De trainer was na het 0-0-gelijkspel tegen AZ bijzonder goed te spreken over het tweespan Jurriën Timber en Jorrel Hato.

07 mei 2023 - 08:05
Hato 1200
Hato is het lichtpuntje van de afgelopen weken. © Pro Shots

De zeventienjarige Hato begon de strijd met AZ als linksback. Hij ging na rust echter verder als centrale verdediger naast Timber. Dat kwam omdat Owen Wijndal werd ingebracht voor Mohammed Kudus.

Wijndal werd de nieuwe linksback en Hato ging links centraal spelen. Edson Álvarez schoof door naar het middenrif. Dusan Tadic werd naar de linkerkant gestuurd, waardoor Steven Bergwijn overstak naar de rechterzijde. Een hoop geschuif door slechts één wissel. We vroegen Heitinga naar zijn overwegingen.

“Dit was ook al het plan B om voor rust te doen, alleen hebben we gewacht tot de pauze. Kudus komt terug van een spierblessure en daar zijn we voorzichtig mee. Ook wilde ik Álvarez naar het middenveld brengen om deze te verstevigen. Daar waren we in mijn ogen niet sterk genoeg. En ik wilde meer voetbal van achteruit. Dat kwam er ook met Hato centraal en Wijndal op links.”

“Ik ben erg positief over het duo Hato/Timber,” vervolgt de trainer. “Daar zit veel voetbal in. En het geeft rust. Dit duo ziet er – voetballend met z’n tweeën - heel natuurlijk uit. Ze durven alle twee in te dribbelen en door te schuiven. De wijze waarop Jorrel de ballen inspeelt, gaat met de juiste snelheid en precisie. Hij speelde links centraal heel sterk. Hij bracht voetbal in de ploeg. Hij is sowieso een lichtpuntje met zijn zeventien jaar. Het is niet voor niks dat we hem hebben overgeheveld naar de kleedkamer van de A-selectie.”

Aanbevolen
Hato spreekt voorkeur uit voor rol als centrale verdediger

Het doet Hato vast goed doen zijn trainer te horen praten, zeker omdat de centrale positie achterin zijn favoriete is. Na de lofzang van Heitinga, zou je kunnen denken dat de tiener dat plekje in één helft tegen AZ heeft verdiend. Ook omdat de trainer tevreden terugkeek op hoe invaller Wijndal zijn opdrachten uitvoerde.

“Ik had Owen de opdracht gegeven Dusan continu in te spelen en er telkens overheen te klappen. Zo kwamen we er via de linkerkant veelvuldig door. We kwamen veel voor de goal, maar die laatste bal viel telkens net niet goed. Dat was de hele wedstrijd het geval. Met de mogelijkheden die je krijgt, moet je gewoon op voorsprong komen. Zeker als je kijkt naar de grootte van de kansen. Er was te weinig zuiverheid in de afronding.”

Door het gelijkspel raakte de tweede plek – die recht geeft op het spelen van voorronde Champions League – nog verder uit beeld. Het wel of niet spelen in het miljoenenbal heeft flinke financiële gevolgen. Ook bij het samenstellen van de selectie voor volgend seizoen. In hoeverre is Heitinga daarbij betrokken? Een duidelijk antwoord kon hij daar niet op geven.

“Natuurlijk spreek ik met Sven Mislintat. Achter de schermen zijn ze daar heel hard mee bezig. We willen een zo sterk mogelijke selectie bijeen krijgen, maar ik focus me vooral op de komende drie wedstrijden.”

Aanbevolen
Deken van gelatenheid valt over ons fotoverslag van Ajax - AZ

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >