Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Groningen - Ajax

Ajax neemt het zondag op tegen FC Groningen. Waar onze club de titel definitief uit het hoofd heeft gezet, daar zijn de Groningers al gedegradeerd. Toch zijn de belangen ook dit weekeinde weer groot. Daarom hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

13 mei 2023 - 11:53
Driedingengroaja800
Vorig seizoen won Ajax met 3-1 in Groningen. © Pro Shots

Voor spek en bonen?
Voor Groningen is het doek gevallen. De club is na 23 jaar gedegradeerd uit de eredivisie, nadat het in de vorige speelronde gelijkspeelde tegen Go Ahead Eagles (1-1). Dat vinden we best jammer. Ondanks de lange afstand naar het stadion en de stugge ploeg waar Ajax het vaak lastig tegen had, hoort een club van dit formaat gewoon in de eredivisie thuis.

Hoe dan ook, drie wedstrijden voor het einde van het seizoen heeft Groningen niets meer om voor te spelen, al denkt trainer Dennis van der Ree daar iets anders over. “We mogen het seizoen niet als een nachtkaars uit laten gaan,” aldus de oefenmeester tegenover het Dagblad van het Noorden

“Er kijken veel mensen naar een duel als tegen Ajax. Het zou vervelend zijn als we zo’n wedstrijd laten lopen,” vervolgt Van der Ree. “Ten eerste ten opzichte van onze supporters die je voor je terug moet zien te winnen, ook richting volgend seizoen. Maar ook ten opzichte van onszelf. Het is nu opstaan, je rug rechten en zorgen dat je toch nog met een zo goed mogelijk gevoel de zomerstop ingaat.”

Aanbevolen
Heitinga: ‘Logisch dat ik meepraat over elftal voor komend seizoen’

Gudde houdt hart vast
Het ging dit seizoen helaas meerdere keren mis met toeschouwers tijdens thuiswedstrijden van Groningen. Met de recente degradatie in het achterhoofd en het bezoek van Ajax aan de Euroborg, verkeert de club zondag wat betreft veiligheid in alarmfase één. Bij Groningen zijn ze in opperste staat van paraatheid om het duel zonder incidenten te laten verlopen.

“We gaan wederom extra mensen inzetten,” zo vertelt algemeen directeur Wouter Gudde. “We hebben een extra driehoeksoverleg ingepland om alles omtrent veiligheid, maar ook bijvoorbeeld antisemitische leuzen, te bespreken. Het is voor ons echt de grootste winst als er zondag qua incidenten niks gebeurt, want anders verliezen we nog veel meer dan we nu al hebben gedaan.” 

“Er zat vorige week zondag nog heel veel frustratie en irritatie,” vervolgt Gudde. “Het is gelukkig inmiddels een beetje weggeëbd, maar zeker weten doe je het nooit. We moeten ervoor zorgen dat de club niet verder wordt beschadigd. We doen er alles aan en hopen op ieders medewerking.”

Aanbevolen
Heitinga: ‘Belangen zijn groot voor de club, maar óók voor de spelers’

Heitinga wil dat Ajax zichzelf nu wel beloont
Waar Groningen – afgezien van de eer – dus niets meer heeft om voor te spelen, daar strijdt Ajax nog om de derde plek. Die positie op de ranglijst geeft recht op het spelen van voorronde Europa League. Het lijkt het maximaal haalbare, nadat een doelpuntloos gelijkspel tegen AZ ervoor zorgde dat de tweede plek verder uit het zicht raakte. 

“Natuurlijk is er daarom teleurstelling,” erkende Heitinga in aanloop naar Groningen-uit. “We hebben de mogelijkheden wel gekregen, maar niet gescoord. Kortom, we zijn vergeten onszelf te belonen. De eerstvolgende wedstrijd is nu weer de allerbelangrijkste. We halen het maximale uit de trainingen en gaan goed gefocust richting Groningen.”

Of het een voor- of nadeel is dat Groningen al is gedegradeerd, weet Heitinga niet. “Ze kunnen nu vrijuit spelen, maar hoe gaat zo’n wedstrijd er dan uitzien?” vroeg de trainer zich hardop af. “Voor hen is het jammer, maar we komen daar wel om te winnen. We moeten derde worden. Het liefst nog hoger, maar dan hebben we heel veel geluk nodig. Ik verwacht dat we dominant aan de bal zijn en dat we kansen creëren. Ditmaal moeten we het verschil wel in de score uitdrukken,” besluit Heitinga. 

Groningen en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in de Euroborg. De wedstrijd staat onder leiding van Jeroen Manschot, terwijl Sander van der Eijk de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #102 - Advies aan Mislintat

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >