Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax tweede plek verder uit zicht ziet raken

Het begint een repeterend verhaal te worden, maar Ajax is er wederom niet in geslaagd een belangrijk topduel te winnen. Tegen AZ kwam de ploeg van John Heitinga niet verder dan een bloedeloos gelijkspel. Daarmee lijkt het de tweede plek definitief uit het hoofd te kunnen zetten. Dit viel op.

06 mei 2023 - 22:56
Ajaazverslag800 1
Dit beeld omschrijft de wedstrijd wel zo'n beetje. © Pro Shots

Mag de muziek wat zachter?
Hij stond vier wedstrijden aan de kant met een spierblessure, maar tegen AZ zat Mohammed Kudus weer bij de wedstrijdselectie. John Heitinga stelde de Ghanees direct op. Zijn terugkeer kwam goed uit, want Steven Berghuis was niet inzetbaar in verband met pijntjes. Zodoende kon de vrijgekomen plek op rechtsbuiten worden opgevuld door Kudus.

Verder waren er basisplaatsen voor Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Brian Brobbey, in een Johan Cruijff Arena waar de muziek op een idioot hard volume stond. Dat soort taferelen zijn we normaal gesproken alleen in Eindhoven gewend. Onze oren suizen nog na. Zullen we dit alsjeblieft nooit meer doen? 

Openingsfase vol kansen
Supporters die later binnenkwamen, misten een openingsfase vol kansen. Ajax was via een kopbal van Brobbey en een schot van Kudus dicht bij een treffer, terwijl Jens Odgaard op de vuisten van Gerónimo Rulli schoot. De keeper moest vervolgens opnieuw in actie komen, oog in oog met Tijjani Reijnders. Een doelpunt hing in de lucht, maar ook de poeier van Steven Bergwijn werd niet gepromoveerd tot een goal. 

Rond de twintigste minuut kakte de wedstrijd in. Het tempo ging eruit, de slordigheden slopen erin. Tekenend was de ‘dieptepass’ van Edson Álvarez, die zonder bij een Ajacied in de buurt te komen over de achterlijn rolde. Kort voor rust schrokken we even wakker door een levensgrote kans voor Brobbey, maar de spits kreeg de bal opnieuw niet in het doel. 

Eén wissel, vijf omzettingen
Shota Arveladze zat zaterdag op de tribune in de Johan Cruijff Arena. We overwogen de oud-Ajacied in de rust te vragen om warm te lopen, maar zagen dat Owen Wijndal inmiddels zijn hesje had aangetrokken en zich klaarmaakte voor een invalbeurt.

Heitinga husselde er na de thee flink op los. Jorrel Hato verhuisde naar het hart van de defensie, Álvarez schoof een linie naar voren, Dusan Tadic kwam op de linkerflank te spelen en Bergwijn werd op de rechtsbuitenpositie geposteerd. Snapt u het nog? Met één wissel werden vijf omzettingen gedaan. Het leek ons allemaal wat ingewikkeld.  

Ajax verzuimt kansen af te maken
De wissels hadden niet het gewenste effect, ook niet toen Jorge Sánchez en Francisco Conceição in werden gebracht. Aan de kansen lag het niet, want ook in de tweede helft kreeg Ajax meerdere mogelijkheden tot scoren, alleen verzuimde onze ploeg het af te maken. Ondertussen raakte AZ via Mayckel Lahdo nog de paal.

Gescoord werd er echter niet meer, waardoor er ook na negentig minuten een 0-0-stand op het scorebord stond. Ajax houdt AZ daarmee weliswaar onder zich op de ranglijst, maar lijkt de tweede plek definitief uit het hoofd te kunnen zetten. Het gat met PSV bedraagt nu vijf punten.

Zucht…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >