Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax droeg andere momenten en locaties aan voor huldiging vrouwen

Ajax Vrouwen werd 7 mei kampioen van Nederland. Dat is een geweldige prestatie. Eentje die terecht uitmondde in een fraaie rondvaart door de grachten en een bezoek aan de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema. Een aparte huldiging is prima volgens onze club, maar om redenen niet op het Leidseplein.

24 mei 2023 - 21:46
Schaal 1200
Op bezoek bij Femke! © AFC Ajax

Het kampioenschap van Ajax Vrouwen werd de afgelopen weken terecht breed uitgemeten. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd. De uitreiking van de schaal en de huldiging op het veld werden live op televisie uitgezonden. Waar het de mannen niet lukte om indruk te maken, wisten de Amsterdames ons wel trots te maken.

Geweldig dat er een rondvaart was, geweldig dat de speelsters bij Halsema op bezoek mochten en ook geweldig dat er rond het eerstvolgende thuisduel na het behalen van de titel diverse festiviteiten waren voor fans op De Toekomst. De vaste supporters konden bijvoorbeeld met de schaal op de foto. Voor het team, staf, vrienden en familie werd een tof feest georganiseerd.

De club is van mening dat Ajax Vrouwen de aandacht verdient die het heeft gekregen. Het is dan ook niet dat Ajax in de basis tegen een huldiging is. Integendeel. De club zegt het idee van de gemeente ook zeer te waarderen, maar vindt het gekozen moment en de locatie ongelukkig.

De club stelt bovendien dat het behalen van de titel op 7 mei al even achter ons ligt. Daarnaast staat maandag alweer een belangrijke finale op het programma: de finale van de Eredivisie Cup tegen FC Twente. Ajax wil na alle festiviteiten rond de titel nu vooral de focus op het sportieve leggen.

Aanbevolen
Bestuursraad grootaandeelhouders stapt op

Een finale kan verloren worden en de club vraagt zich af hoe feestelijk het dan nog is om erna nog een extra huldiging te organiseren. Daarnaast belast de gemeente het naar eigen zeggen zo overbelaste politieapparaat en stelt men het imago van de club, zijn sponsoren en supporters in de weegschaal mocht de opkomst relatief gezien minimaal zijn.

Ajax stelt daarom ook dat de achterban van Ajax Vrouwen bij lange na niet de omvang heeft als die van Ajax 1. Wedstrijden worden doorgaans door zo’n vijfhonderd tot twaalfhonderd fans bezocht. De opkomst bij een huldiging op het Leidseplein zou om die reden wel eens laag kunnen zijn. De club denkt dat omdat het momentum al weken voorbij is. Dat zou zonde zijn en om die reden droeg Ajax andere locaties aan.

Het beeld van een slecht gevuld Leidseplein draagt volgens Ajax juist niet bij aan de positieve beeldvorming van vrouwenvoetbal in het algemeen en Ajax Vrouwen in het bijzonder. Sterker nog: de club is bevreesd dat een huldiging op het Leidse – waar weinig mensen op afkomen – juist afbreuk zou doen aan de prestatie van de dames.

De Toekomst en andere locaties in de stad zijn daarbij door Ajax in elk geval als alternatieven geopperd. Ajax heeft de gemeente laten weten voor de toekomst tijdig in overleg te willen over alternatieve momenten en vooral locaties voor gepaste huldigingen. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >