Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga legt uit waarom Tadic voorkeur krijgt boven Brobbey

Aanvoerder Dusan Tadic speelt ook onder John Heitinga alle wedstrijden. Niet meer als links- of rechtsbuiten, maar als spits. Brian Brobbey moet zich bewijzen met invalbeurten. Zijn trainer legt uit waarom.

29 maart 2023 - 09:54
Tadic Brobbey 1200
Binnen de lijnen klikken Tadic en Brobbey vaak goed. © AFC Ajax

Een van de eerste dingen die Heitinga deed toen hij het stokje van Alfred Schreuder overnam? In gesprek gaan met zijn aanvoerder. Ze spraken over alles wat er speelde, maar ook specifiek over de rol van Tadic binnen de lijnen. De aanvaller speelde onder Erik ten Hag vooral vanaf links. Diens opvolger leek soms niet goed te weten wat hij met Tadic aan moest. Het opstellen van de Serviër op de rechterflank was in elk geval geen doorslaand succes.

Heitinga besloot het anders aan te pakken, zo vertelt hij bij Ajax TV. De nieuwe trainer wilde duidelijkheid scheppen en startte door zijn aanvoerder mee te nemen in zijn gedachten. “Ik heb aangegeven dat ik hem in de Champions League in de spits had zien spelen. Daarvan was ik aardig onder de indruk. Ik zei tegen hem dat hij er maar een paar wedstrijden achter elkaar moest spelen en moest zorgen dat hij in vorm zou raken.”

Het zorgde voor duidelijkheid. Steven Bergwijn werd de linksbuiten, terwijl Mohammed Kudus opbloeide vanaf de rechterflank. In de punt van de aanval is Tadic al weken belangrijk als kapstok waaraan het aanvalsspel kan worden opgehangen.

Aanbevolen
Win lunch en podcast met vier spelers van Ajax!

Voor de voor veel geld teruggehaalde Brobbey is het allemaal even slikken. Dat mag duidelijk zijn. De 21-jarige spits zit vaker op de bank dan hem lief is. Hij moet het doen met de kansen die hij krijgt als invaller. In die minuten maakt hij niet altijd de indruk die nodig is, maar met elf doelpunten doet hij het op dat punt helemaal zo slecht niet. Daarbij weten Tadic en Brobbey elkaar – wanneer ze wel samen binnen de lijnen staan – vaak goed te vinden.

Heitinga weet dat de rol van Tadic lastig is voor Brobbey, maar daarom speel je bij Ajax. Dan moet je zorgen dat je beter bent. “Op het moment dat Brian erin komt, moet het een win-winsituatie zijn,” stelt Heitinga. “Met de wapens die hij heeft, moet hij altijd het verschil kunnen maken. Uiteindelijk moet hij ervoor zorgen dat hij de slag wint van zijn concurrent. Dat is het mooie van topsport, want normaal gesproken heb je elke positie dubbel bezet. En er kan er maar één spelen.”

Wie in elk geval onder Heitinga speelt, is de herboren Kudus. Ook hij heeft inmiddels elf eredivisietreffers op zijn naam staat dit seizoen. “Dat Mohammed kan voetballen, zien we allemaal. Vertrouwen is het belangrijkst. Dat geldt voor iedereen. Op het moment dat er duidelijkheid is, kan Mohammed met en zonder bal het verschil maken. Maar vooral aan de bal. Het is een jongen die het publiek vermaakt. Het is een trotse jongen, die graag zijn voetjes laat spreken.”

Aanbevolen
Win toffe prijzen met jouw gouden ticket in Ajax Life 8!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >