Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga benadrukt belang van zakelijke zege en krijgt goede signalen

John Heitinga zag zijn ploeg zondag een zakelijke overwinning boeken op NEC (1-0). Het liefst had hij de supporters in de Johan Cruijff Arena op meer spektakel getrakteerd, maar momenteel benadrukt hij het belang van de punten.

Door Jordy Haak
05 maart 2023 - 20:08
Heitinga Na Necaja 1200
De punten zijn volgens Heitinga nu veruit het belangrijkst. © Pro Shots

Met zes eredivisiezeges op rij kent Heitinga een prima start als hoofdtrainer van Ajax. De oefenmeester weigert de credits daarvoor op te strijken. Hij wijst naar zijn spelers. “Zij verdienen de complimenten, want zij moeten het uitvoeren,” vertelt hij op de persbabbel na afloop van het duel met NEC.

“Ik zie de saamhorigheid en het vertrouwen. Jullie krijgen voornamelijk de wedstrijden mee, maar dat zijn momentopnames. We zijn dag in dag uit samen. Dan zie je mooie dingen ontstaan. Zaterdag waren er bijvoorbeeld jongens die liever wilden dat de wedstrijd toen al was. Dat zijn goede signalen,” prijst Heitinga de gretigheid van zijn spelers.

Die zag je terug in de openingsfase van de wedstrijd tegen NEC. Ajax creëerde de nodige kansen, maar vergat zichzelf te belonen. “In die beginfase waren onze intenties duidelijk. We wilden agressief druk zetten, met veel loopacties. Dat leidde tot kansen, maar we scoorden niet. Daarna werd het statischer en haalden we niet meer het niveau van de openingsfase.”

Aanbevolen
Bassey vond reserverol niet moeilijk, maar juist leerzaam

“Gelukkig maakten we vlak na rust wel de goal. Een goede treffer van Mohammed Kudus,” vervolgt Heitinga, die het niveau daarna hard achteruit zag gaan. “Maar de ploegen om ons heen hadden allemaal gewonnen. Dan moet je ook winnen en maakt het even niet uit hoe. In deze fase zijn de punten het belangrijkst.”

In dat opzicht hebben de spelers volgens Heitinga geleerd van het verleden. “Helaas was de amusementswaarde niet heel hoog. Mensen komen naar het stadion om te worden vermaakt. Dat is in de tweede helft niet meer gelukt. Soms moet je echter zakelijk zijn. Vaak genoeg hebben we onszelf na afloop voor de kop geslagen omdat we bleven aanvallen en het deksel op de neus kregen. In de eindsprint van deze titelstrijd moét je drie punten pakken. Dat is gelukt.”

Of het huidige niveau voldoende is om serieus mee te doen om de schaal? Heitinga geeft nog maar eens aan van wedstrijd tot wedstrijd te kijken. “We weten dat we beter kunnen, maar we moeten ook realistisch zijn. We hebben nu nationaal een aantal wedstrijden achter elkaar gewonnen, maar daarvoor ook in een hoop duels punten verspeeld. Natuurlijk zijn er veel verbeterpunten. De spelers en wij als staf zijn daar kritisch op, maar uiteindelijk willen we voor het hoogt haalbare gaan en volgend seizoen weer Champions League spelen.”

Aanbevolen
Doelpunt Kudus genoeg voor nipte zege op NEC en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >