Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Doelpunt Kudus genoeg voor nipte zege op NEC en dit valt op

Ajax heeft zondag een nipte overwinning geboekt op NEC. Eén doelpunt van Mohammed Kudus bleek genoeg voor de drie punten (1-0). Dit viel verder op tijdens een weinig hoogstaande middag in de Johan Cruijff Arena.

05 maart 2023 - 18:40
Ajanecverslag800
Kudus maakte zijn tiende doelpunt in de eredivisie. © Pro Shots

Taylor moet banken
John Heitinga koos er tegen NEC voor Calvin Bassey in de basis te laten starten. Daardoor schoof Edson Álvarez een linie naar voren. Meestal wordt Davy Klaassen geslachtofferd in die situatie, maar nu was het Kenneth Taylor die naar de bank verhuisde. De middenvelder stond dit eredivisieseizoen slechts vier keer eerder niet in de basis, waarvan hij twee duels moest missen vanwege een blessure. 

“Je ziet dat we op het middenveld nog zoekende zijn,” zo gaf Heitinga tekst en uitleg bij ESPN. “We hebben een tijdje met hetzelfde middenveld gespeeld. In bepaalde fases hebben we toen ook goed gevoetbald, maar op momenten zijn we ook kwetsbaar geweest. Kenneth moet dit nu als motivatie gebruiken voor als hij erin komt.”

Ajax vergeet trekker over te halen
De Ajacieden startten ietwat stroperig, maar begonnen al snel warm te draaien. Steven Berghuis schoot op de lat, Steven Bergwijn zag zijn inzet worden gekeerd en Jurriën Timber vond het zijnet. Toch was het in de omschakeling alle hens aan dek. Mohammed Kudus kreeg al vroeg een gele kaart nadat hij moest ingrijpen bij een counter.

Verder was het aanvallend helemaal niet zo slecht, alleen vergat Ajax de trekker over te halen. Berghuis leek in ieder geval weer wat lekkerder in zijn vel te zitten. Hij stak de afgelopen weken niet in zijn beste vorm, maar liet tegen NEC weer ‘Berghuis-dingen’ zien. Aangesneden voorzetten, snelle crosspasses, dat werk.

Doelpunt Kudus blijkt genoeg
Toen het rustsignaal klonk, stond het nog altijd 0-0. Dat had Ajax vooral aan zichzelf te danken. Aan kansen in het eerste halfuur geen gebrek, maar dan moet je jezelf wel belonen. Dat deden de Ajacieden niet, waarna onze ploeg wat in leek te kakken.

Na de thee deed Ajax wel wat het moest doen: scoren. Dusan Tadic gaf een voorzet op maat, waarna Kudus de bal niet eens goed raakte, maar wel voldoende toucheerde voor de openingstreffer.

Toch waren we er niet gelijk gerust op dat het goed zou komen, met maar één doelpunt verschil en het op de counter loerende NEC. We hebben het in soortgelijke potjes vaker zien misgaan. Dat oncomfortabele gevoel hadden we tot het laatste fluitsignaal. Gelukkig bleek het doelpunt van Kudus genoeg voor een nipte overwinning. 

Vijftienhonderdste overwinning in eredivisie
Daarmee werd een vervolg gegeven aan de ongeslagen thuisreeks tegen NEC. Ajax verloor in Amsterdam immers nog nooit van de Nijmegenaren (35x keer winst, 6x gelijk). Het is daarmee Ajax’ favoriete tegenstander in eigen huis. Zondag werd de 36e thuiszege op NEC geboekt, al was het vooral in de tweede helft verre van hoogstaand. Het was voor Ajax tevens overwinning nummer 1500 in de eredivisie. 

In tegenstelling tot de afgelopen weken, hoeft Ajax deze keer niet doordeweeks in actie te komen. Het kan zich in alle rust voorbereiden op het uitduel met sc Heerenveen. Wederom een wedstrijd die moet worden gewonnen, met hopelijk ook een beter spelend Ajax.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >