Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over sc Heerenveen - Ajax

De beslissende fase van het seizoen komt steeds dichterbij. Er staan nog tien speelronden op de rol. Sc Heerenveen is de volgende horde die door Ajax moet worden genomen. Hieronder wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting het uitduel met de Friezen.

11 maart 2023 - 12:02
Driedingenheeaja800
Vorig seizoen werd het 0-2 in Heerenveen. © Pro Shots

Friese ziekenboeg stroomt leeg
Toen Ajax en Heerenveen eerder dit seizoen tegenover elkaar stonden, won onze ploeg met 5-0 in de Johan Cruijff Arena. Daarna ging het bergafwaarts. Inmiddels hebben de Ajacieden weer wat keur op de wangen. Dat ziet ook Kees van Wonderen. “We hebben ze gehad in de uitwedstrijd. Toen waren ze op hun allerbest. Daarna hebben ze een slechte periode gehad. Nu hebben ze al een aantal wedstrijden niet meer verloren,” aldus de trainer tegenover Omrop Fryslân.

“We spelen nu anders dan hoe we het de eerste tien wedstrijden hebben gedaan,” vervolgt Van Wonderen. “We moeten onszelf belonen, want als we wat effectiever worden, kan het nog veel leuker worden. Na Feyenoord-thuis en FC Twente-uit is dit weer een grote ploeg met veel kwaliteit waarin we kunnen meten hoe ver we zijn.”

Heerenveen kampte op bezoek bij Twente (3-3) met veel blessures, maar de Friese ziekenboeg is bijtijds leeggestroomd voor het duel met Ajax. Sydney van Hooijdonk, Thom Haye, Tibor Halilovic, Mats Köhlert en Pawel Bochniewicz zijn er allemaal weer bij tegen de Amsterdammers. Van Wonderen kan alleen geen beroep doen op Sven van Beek, Andries Noppert en Daniël Karlsbakk.

Aanbevolen
Heitinga’s elf: welke Ajacieden laat jij in Heerenveen jagen op driepunter?

Klaassen op scherp
Er is zondag één Ajacied die op zijn tellen moet passen. Davy Klaassen staat namelijk op scherp. Een gele kaart in Heerenveen betekent een schorsing voor de klassieker. Wie naar de statistieken van de middenvelder kijkt, ziet dat hij dit seizoen ‘pas’ drie gele prenten heeft ontvangen. In de eredivisie wordt een speler geschorst vanaf vijf gele kaarten. Waarom staat Klaassen dan toch op scherp?

Daarvoor moeten we terug naar vorig seizoen. Kaarten die in speelronde 33 en 34 van het vorige seizoen zijn uitgedeeld, tellen mee voor deze voetbaljaargang. Zo kan het dus zijn dat een speler aan een nieuw seizoen begint met twee gele kaarten. In het geval van Klaassen was dat er één, die hij in de laatste speelronde opliep tegen Vitesse. Zodoende staat Klaassen nu op vier gele kaarten. En dus ook op scherp.

Aanbevolen
Wie speelden voor zowel Ajax als sc Heerenveen?

Ajax heeft statistisch gezien beste papieren
Als we denken aan een bezoekje aan het Abe Lenstra Stadion, denken we vaak aan een lastige uitwedstrijd. Toch is het al jaren geleden dat onze ploeg punten verspeelde in Heerenveen. De laatste acht uitduels in de eredivisie werden allemaal gewonnen. De laatste keer dat de Ajacieden in Friesland punten lieten liggen, was in seizoen 2013/2014 (3-3). Voor de laatste nederlaag moeten we zelfs terug naar 2008. 

Een ander interessant statistiekje heeft te maken met Ajax’ doelpunten in uitwedstrijden. De Amsterdammers kunnen voor het eerst sinds de periode 1967-1969 in 25 eredivisie-uitwedstrijden op rij tot scoren komen. Destijds lukte dat de Ajacieden dertig keer op rij.

Heerenveen en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Abe Lenstra Stadion. Het duel staat onder leiding van Jeroen Manschot, terwijl Erwin Blank de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #93 - Ajax moet echt beter kunnen

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >