Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax krijgt flinke dreun in intense klassieker en dit valt op

We vallen maar gelijk met de deur in huis: Ajax lijkt zijn kampioensambities voorlopig in de koelkast te moeten parkeren. De klassieker ontwikkelde zich in de stijf uitverkochte Johan Cruijff Arena tot een wilde achtbaanrit met een zeer onbevredigend resultaat: 2-3. Dit viel op.

Door Jordy Haak
19 maart 2023 - 16:25
Actiefoto Klassieker 1200
Het resultaat is onbevredigend. © Pro Shots

Spanning in het kwadraat
We kunnen natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar bij ons sloeg de wedstrijdspanning zondag toe in het kwadraat. Rondom de Johan Cruijff Arena was het ook te merken. Het was al vroeg druk op de boulevard. Bijna ieder gesprek ging over het belang van de kraker tegen Feyenoord. Voor velen sowieso dé wedstrijd van het jaar, maar ditmaal nog net een tikkie belangrijker.

Dat bleek ook uit de sfeeracties voorafgaand aan de 194ste klassieker. Met vlagvertoon door het hele stadion, een fraai doek op Zuid en een flinke dosis vuurwerk werd nog maar eens benadrukt wat dit duel voor iedere Ajacied betekent. “Je moet deze wedstrijd spelen alsof het je laatste is,” stelde John Heitinga dan ook voor de camera van ESPN.

Zijn we wakker?!
Kortom, met het mes tussen de standen en op het scherpst van de snede. Precies dat zagen we niet terug in de openingsfase. Binnen vijf minuten had Feyenoord de openingstreffer namelijk al te pakken. Quilindschy Hartman en Santiago Giménez kregen beiden veel te veel ruimte, waarna laatstgenoemde vogeltjevrij kon binnenwerken. Er ging daarbij veel mis aan Amsterdamse zijde. Zo hadden we de start niet voor ogen…

Dat de spits van Feyenoord na zijn treffer over de boarding sprong om zijn feestje te vieren, werd niet door iedereen gewaardeerd, getuige de biertjes die langs hem vlogen. Het betekende voor Ajax wel een wake-upcall, want de mannen van Heitinga gingen daarna aanmerkelijk beter spelen, met de verdiende gelijkmaker tot gevolg.

Álvarezzzzz
Edson Álvarez kopte raak uit een hoekschop van Steven Berghuis. Ja, wederom een goal uit een corner! De Mexicaan liep sowieso flink te buffelen en liet duidelijk zien in dit soort krakers over het juiste gif te beschikken. Dat bracht hij met zijn treffer goed over op zijn medespelers, want plots kregen de manschappen van Heitinga de geest, met twee prima kansen voor Steven Bergwijn tot gevolg. Vooral de tweede – waarin hij alleen opdook voor doelman Timon Wellenreuther – had er best in gemogen, al ging de vlag daarna wel omhoog.

Dat Feyenoord op dat moment nog met tien man binnen de lijnen stond, hadden de Rotterdammers overigens te danken aan scheidsrechter Danny Makkelie. De dienstdoende arbiter weigerde Hartman zijn tweede gele kaart te geven na forse charges op Berghuis en Kudus. Feyenoordtrainer Arne Slot besloot vervolgens snel in te grijpen en haalde de verdediger naar de kant.

Pure emotie bij Berghuis en Tadic
Misschien stond er bij de aftrap 220 volt op de benen van de Ajacieden, maar na de gelijkmaker oogde de ploeg plots een stuk zelfverzekerder. We zagen energieke slidings, ingrepen met overtuiging en een nieuw doelpunt. Op aangeven van Bergwijn kon Tadic de 2-1 binnenschuiven. Al snel volgde een kus op het clublogo en ging zijn hand de lucht in om de supporters nog maar eens op te zwepen. Zo kennen we Dusan!

Die pure emotie zagen we ook bij Berghuis. De voormalig Feyenoorder vierde beide doelpunten alsof hij ze zelf had gemaakt. Daar kwam wel wat los. Toen even later het rustsignaal klonk, konden we even een kwartiertje op adem komen. De eerste 45 minuten voelden namelijk als een heftige achtbaanrit vol loopings.

Beroerde herstart
De rust deed Ajax helaas geen goed. Net als bij aanvang van de wedstrijd, oogde de boel achterin onzeker. Feyenoord had ditmaal zes minuutjes nodig om daarvan te profiteren. Het was Sebastian Szymański die uit een voorzet van Alireza Jahanbakhsh scoorde.

Ajax was het even volledig kwijt. Feyenoord had het momentum. Nagelbijtend zaten we op de tribune. Een halfuur later was er nog maar weinig van die nagels over, want beide ploegen hielden elkaar na rust aardig in evenwicht. De kansen waren een stuk schaarser, maar de enorme spanning was aan alles merkbaar.

Feyenoord scoort opnieuw in slotfase
In de slotfase sloeg Feyenoord toe, zoals de ploeg van trainer Arne Slot dat dit seizoen al zo vaak deed. Terwijl Ajax knokte voor de winnende treffer, viel de goal aan de andere kant. Uit een hoekschop kopte Lutsharel Geertruida de 2-3 binnen. 

Daarmee wordt de ambitie om opnieuw de schaal te veroveren een uiterst lastig karwei voor Ajax. De achterstand op de lijstaanvoerder bedraagt nu zes punten. Er resteren dit seizoen nog acht eredivisiewedstrijden. De strijd is nog niet definitief gestreden, maar het mag ook duidelijk zijn dat de equipe van Heitinga het allemaal niet meer in eigen hand heeft.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >